HomeИНТЕРЕСНОКак да запазим разсъдъка си – съвети от Филипа Пери

Как да запазим разсъдъка си – съвети от Филипа Пери

Как да запазим разсъдъка си - съвети от Филипа Пери

Как да запазим разсъдъка си – съвети от Филипа Пери

Британската психотерапевтка и писателка Филипа Пери споделя с читателите как да поддържат добро психично здраве. 

Тя препоръчва методи като самонаблюдението, позитивното настроение и разказване на истории. Книгата е издадена през 2012 година и е за всеки, който търси начини да се справи с трудностите в живота, както и за хората, които се притесняват за своето психично здраве.

Какво друго ще научите от „Как да запазим разсъдъка си“?

Авторката препоръчва на всеки човек да опознае вътрешния си Аз. Това може да се постигне чрез самонаблюдение, положително мислене и правилни взаимоотношения. Само така ще разберете по-добре себе си и ще бъдете по-здрави и по-щастливи. Според Филипа Пери човек трябва да запази разсъдъка си и да бъде здравомислещ във всички ситуации. Хората преживяват периоди на стрес и отчаяние. Чувстват, че се провалят и нямат сили да продължат. Дори мислят, че ще полудеят. Всичко това може да бъде ужасяващо. Авторката дава няколко лесни съвета как да запазим разсъдъка си. Продължете да слушате резюмето, за да разберете какво трябва да направите.

За да бъдете здравомислещи, трябва да имате правилни взаимоотношения със себе си и с останалите

Две млади красиви жени пият кафе и говорят в кафене на открито
Снимка: Freepik.com

Филипа Пери смята, че всеки човек е необходимо да опознае добре себе си. Някога осъждали ли сте човек в мислите си, без дори да сте разговаряли с него? Всеки един от нас го е правил. Проблемът с това е, че такъв вид отношение може да ви попречи да изградите връзка с някой прекрасен човек.

Хората са социални същества и един от начините да бъдат щастливи е като поддържат здравословни взаимоотношения. Въпреки това твърде често съдим другите въз основа на нашите минали преживявания. Авторката дава пример с човек, който е изоставен от своите родители, когато е бил малък. Като пораства, трудно се доверява на хората, тъй като мисли, че и те ще го разочароват. Факт е, че всеки един от нас прехвърля миналите си преживявания върху хора, които дори не познава. Какво можете да направите, за да изградите правилни взаимоотношения? Опознайте всеки един, с когото се срещате, и се опитайте да разберете истинските му чувства. Преди да можете да направите това обаче, е необходимо да опознаете себе си.

Хроничният стрес е вреден за здравето, но малко количество добър стрес поддържа мозъка в изправност

Високите нива на стрес могат да ни разболеят. Много често безпокойството се превръща в пристъпи на паника или тревожност. Знаете ли обаче, че не всеки стрес е вреден?

Ако искате да поддържате мозъка си като добре смазана машина, умерените количества стрес всъщност укрепват пътищата в нервната система. Този вид стрес се нарича “добър стрес”, и се появява, когато се въвлечете в нещо ново и предизвикателно. Такива дейности стимулират мозъка повече от обикновено и от своя страна подобряват цялостното му функциониране.

Добрият стрес също така води до дълголетие. Хората с висше образование, които въпреки това продължават да се учат и усвояват нови знания, насърчават нивата на добър стрес. Как да създадем добър стрес в живота си? Отговорът е лесен. Трябва да излезете от зоната си на комфорт. Това означава да се занимавате с дейности, които леко ви изнервят.

Първата стъпка е да помислите кои са нещата, които обичате и вършите с удоволствие. След това помислете за дейности, които бихте искали да опитате, но имате нужда от побутване, за да започнете. Това може да бъде създаване на собствен блог, писане на книга или смяна на кариера. Не се страхувайте да опитате нови възможности. Започнете с нещо малко и постепенно преминете към по-големите неща. Не след дълго ще бъдете готови да се справите със задачите, за които преди това не сте имали смелост. Един ден вашият мозък и тяло ще ви благодарят за тази стимулация!

Когато вземате решения, частта от мозъка, отговорна за емоциите, обикновено надделява над логическата страна

Снимка: Freepik.com

Учените приписват на лявата половина от мозъка логическите способности, а на дясната – емоциите и творчеството. Обикновено хората се делят на рационални и интуитивни според това кое от двете полукълба доминира. Авторката смята, че не сме толкова трезвомислещи, колкото смятаме. Според нея в повечето случаи сме управлявани от дясната половина на мозъка. Това е мястото на човешките емоции, чувства и инстинкти. В детството дясната страна на мозъка се развива по-бързо от лявата. Точно там се формира личността на едно дете.

Когато сме на 2 години, социалната ни среда се състои от хората, които се грижат за нас. Това са родителите, бабата, дядото, детегледачите и други. Детският характер се формира въз основа на тази социална среда. По-късно започва да се развива и лявата част на мозъка. Това е мястото на логиката и разума. Тя се развива предимно от около тригодишна възраст. По това време обаче отдавна е в сянката на дясното полукълбо, което остава доминиращо. Ето защо е толкова трудно да се преодолее силната емоция и чувствителност. Филипа Пери смята, че лявата половина на мозъка често ни подмамва да мислим, че сме трезвомислещи същества. Това не винаги е така.

Когато дясната страна на мозъка вземе емоционално решение, лявата измисля причина, която кара решението да изглежда логично. Този процес се нарича пост-рационализация

Роджър     Спери     е     известен американски лекар.     Той     е     изследовател     в     областта на невропсихологията. Удостоен е с Нобелова награда за физиология или медицина през 1981 година. Роджър Спери провежда експеримент, в който задейства командата за „ходене“ в дясното полукълбо, по такъв начин, че лявата страна да не е наясно.

Интересното е, че хората наистина започват да ходят, когато са инструктирани. Все пак, когато ги питат защо са решили да тръгнат пеша, измислят всякакви причини, като например желанието да пият вода или да се разтегнат. Те не лъжат, разбира се. Просто вярват на оправданието, предлагано от лявото полукълбо на мозъка!

Авторката смята, че начинът, по който мислим, може да не е напълно надежден, като се има предвид връзката между дясната и лявата половина на мозъка.

Мислете позитивно и вървете смело напред

Всеки човек може да контролира живота си, като промени начина, по който мисли и действа. Само така ще намери по-дълбок смисъл от живота и ще изпълни целите си. Визуализирането на ситуациите и оптимистичното настроение правят хората щастливи.

Филипа Пери дава пример с посещение на тържество, където не познавате никого. Ако влезете в стаята весели и с положително настроение, вероятно ще привлечете вниманието на другите. Те ще искат да разговарят с вас и ще намерите общ език. От друга страна, ако отидете на тържеството, гледайки в земята и мислейки, че никой няма да говори с вас, вероятно наистина ще стане така. Това не се отнася само за партита, но и за живота като цяло. Бъдете оптимисти. Усмихвайте се по-често и разговаряйте с хората. Учените са установили, че тези, които мислят и говорят позитивно, имат по-добро физическо и психическо здраве и живеят по-дълго. Така че изправете глава и се усмихнете – това може да удължи живота ви!


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Хауърд Катлър и книгата „Изкуството на щастливия живот“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: