HomeИНТЕРЕСНО7 италиански продукта, от които целият свят е възхитен

7 италиански продукта, от които целият свят е възхитен

7 италиански продукт, от които целият свят е възхитен

7 италиански продукта, от които целият свят е възхитен

Италианската кухня е една от най-обичаните и широко признати кухни в света.

От класически ястия с паста до сирена и сушени меса, италианската кухня има какво да предложи на всеки. Вижте седем емблематични италиански храни, които са пленили сърцата на хора по целия свят.

1. Италианска паста

Италианска паста

Италианската паста без преувеличение се смята за най-добрата в света. Италия има най-много разновидности на паста в света – повече от 300 вида! Разнообразие от цветове, вкусове, форми и състав. Именно нея мечтаят да опитат всички, посетили Италия.

2. Италиански сирена

Италиански сирена

Да се ​​говори за италиански продукти и да не се споменават сирената би било истинско престъпление. Тук също има достатъчно от тях – повече от 400 вида. Но твърдият пармезан, моцарела за пица, маскарпоне за божествени десерти и синьо сирене – горгонзола, за което мечтаят всички гастрономи по света, спечелиха световна слава.

3. Италиански вина

Италиански вина

Италианските вина са отделен въпрос. Да, това не е единствената страна, в която виното се счита за национална забележителност. Но тук расте специално грозде, от което се правят световноизвестни вина, като Asti Spumante, Brunello, Chianti. Те перфектно допълват известните италиански сирена.

4. Пармска шунка или прошуто ди Парма

Пармска шунка или прошуто ди Парма

Прошуто ди Парма за месоядците е просто мечта. Тук се приготвя по специален начин, който местните крият от векове. Прави се от свинско месо, а като консерванти се използва само сол. Как тя става по-добра от другите? Благодарение на дълъг процес на едногодишно стареене. Добавя се на тънки филийки към пица или паста, използва се като пълнеж в сладкиши или отделна закуска за вино, така че не забравяйте да купите парче за проба в магазин от местни продавачи.

5. Балсамов оцет

Балсамов оцет

Балсамовият оцет е друг легендарен продукт от Италия. Не прилича на обикновен оцет – тъмен наситен цвят, гъст, с невероятен вкус, дори най-обикновената салата ще възнагради с киселинност и пикантност. Ето защо такава проста салата е популярна сред италианците, която включва само пресни домати, сирене моцарела, босилек и балсамов оцет.

6. Зехтин

Зехтин

Зехтинът, както и пресните маслини, са толкова известни, колкото и гръцките. Маслиновите горички тук, заедно с лозята, създават уникална атмосфера и служат като доход за много семейства. В крайна сметка маслините често се използват във всички национални ястия и се разпространяват по рафтовете на магазините по целия свят.

7. Италиански сладолед

Италиански сладолед

Сладоледът е друга история. В Италия повечето производители на сладолед не са търговски дружества, а собственици на малък семеен бизнес! Малки заведения с местен сладолед има в цялата страна и всяко такова заведение има различно – все пак едно семейство може да го направи по специална рецепта и с уникални вкусове. Той е много популярен и туристи от цял ​​свят бързат да опитат този сладолед във всеки магазин. Ето защо продуктът бързо се разпродава, винаги пресен и приготвен от натурални продукти: горски и други плодове, мляко, сметана, яйца и захар. А шербетът е напълно приготвен без допълнителни подсладители. 


Прочетете още: Основни места на древна Флоренция

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: