HomeМЕСТА10 красиви места в Прага, които всеки трябва да посети

10 красиви места в Прага, които всеки трябва да посети

Прага пейзажна сника

10 красиви места в Прага, които всеки трябва да посети

Самите пражани идват и познават по-добре от всеки друг достойнството на всяко от тези прекрасни места в Прага.

Прага е преди всичко град с красиви гледки. Литосферните плочи и времето са придали на района, в който се намира столицата на Чешката република, невероятен релеф.

Хълмовете разширяват града, правят пространството му обемно. Затова местните обичат да се събират на по-високите места и да се наслаждават на гледката към червените покриви и острите върхове на кулите.

Прага панорама

Има наистина много такива места: например хълмът Петршин, откъдето катедралата Свети Вит пронизва небето, а наблизо се издига умалено копие на Айфеловата кула. Но основното място за съзерцаване на залези е склонът в Riegrovy Sady.

Това е парк, където хората идват да пият бира или вино, да се разхождат един друг или любимото си куче и, разбира се, да се любуват на панорамата за хиляден път. На подстъпите към парка има магазини за хранителни стоки, а в самите градини има бар и бирария. Не забравяйте да вземете одеяло със себе си.

Бар U Trojského kone

Бар U Trojského kone

„При Тройския кон“ (да не се бърка с Троянския кон) е бар, галерия, открито пространство за творчество, театър, кино и място за срещи на приятни хора. Всичко това е на открито.

Намира се на брега на Вълтава в района на Троя, недалеч от Пражкия зоопарк (където, между другото, местните жители купуват абонаменти за една година, за да посещават полярни мечки, слонове и други обитатели няколко пъти месечно).

Запомнете името „Тройски кон“ – и определено няма да сбъркате, когато го потърсите: само слепец ще пропусне дървен кон, висок десет метра. На място можете да поръчате домашна лимонада, бира, вино или нещо по-силно за релакс след разходка.

Ако останете твърде дълго, помолете собственика на заведението да ви извика такси, тъй като до центъра не е толкова близо. Не бъдете твърде мързеливи, за да погледнете как спортистите тренират наблизо по реката: има коридор от препятствия, който изкуствено създава планинско течение за тези с каяците.

Ресторант La Casa

Ресторант La Casa

Чешката кухня се опира на три стълба: бира, кнедли, свинско. Ако ядете този комплект всеки ден по няколко пъти, има голяма вероятност да получите волвулус.

Не е чудно, че самите чехи отдавна са започнали да се отдалечават от традиционните си ястия към по-проста и лека кухня. Има две направления в тази тенденция: италианска кухня и бургери.

ястие от Ресторант La Casa

Нека поговорим за първото. Трудно е за вярване, но в Чешката република можете да опитате и вкусна храна, приготвена от италиански продукти по италиански рецепти. Ето защо, ако традиционните туристически възможности се изчерпят, не се колебайте да отидете в ресторант La Casa за средиземноморска вечеря в уютна атмосфера.

През делничните дни заведението е особено популярно сред офис служителите, които идват да вечерят там (обикновено цената на супа + втори комплект не надвишава 150 крони).

Ресторант La Casa

Кино Výletní kino Smíchov

Кино Výletní kino Smíchov

В Прага има много театрални зали и кина. Можете да гледате пиеса или филм навсякъде в града. Има зали, билети за които трябва да се купят няколко месеца предварително. При топло време се отварят кината на открито.

Най-популярното сред тях е Výletní kino Smíchov. Зрителите му гледат филми на брега на Вълтава с изглед към известните пражки джинджифилови къщи.

Представленията са на английски език. През уикендите е най-добре да пристигнете рано, за да си купите билети, да изпиете няколко бири в местния бар и да се насладите на панорамата.

Насип Наплавка

Насип Наплавка

В Чешката република няма море, така че жителите на Прага компенсират атмосферата на крайбрежния насип с пространството Наплавка край Вълтава. Това е любимо място за местните младежи.

На един километър са отворени концертни зали и барове, баржи и кораби, в които танцуват и вечерят. За тези, които се разхождат до сутринта в петък, в събота отваря фермерски пазар, където можете да се заредите с витамини от чешки плантации.

От октомври до април на един от корабите работи сауна. Парата там не е от най-силните и няма метли, но гледката към града от стъклената парна баня е хипнотизираща. Бъдете готови за факта, че в Чешката република мъжете и жените се къпят в една и съща стая. Най-често те са голи.

Пазар Farmářský trh Jiřího z Poděbrad

Пазар Farmářský trh Jiřího z Poděbrad

Модата на здравословното хранене, вегетарианството и суровоядството набира скорост в Чехия. В Прага се отварят все повече магазини, пекарни и кафенета, в които се използват само местни продукти.

Много популярни са фермерските пазари, работещи в различни части на града. Най-близкият до центъра се намира на площад Jiřího z Poděbrad. Пресни продукти от района пристигат всяка сряда, четвъртък, петък и събота до 8 сутринта.

Не е необходимо да идвате на откриването – по-близо до десет часа можете не само да купите зеленчуци, риба, колбаси, сирена и сладкиши, но и да опитате нещо от уличната храна, да пиете бира от непозната пивоварна и да опитате вино от Моравия мазета. Средната проверка за такава вечеря за двама ще бъде 200-400 крони.

Бар Пивни Клуб 300

Бар Пивни Клуб 300

В Прага е много лесно да се направи разлика между туристическо място и място, където местните жители често се срещат. Тази разлика се състои в два основни параметъра: разстоянието от атракцията и наличието на менюта на различни езици.

Бар Pivní Klub 300 има меню на чешки, така че туристите не са добре дошли тук на първо място. Пражаните идват тук, за да опитат нови бири и просто да се срещнат със стари приятели.

Собственикът на институцията, който също е барман, винаги е приятелски настроен и с удоволствие ще ви разкаже подробно за всеки вид бира, който е в гамата. За предястие опитайте мариновано сирене nakládaný hermelín.

Парк Průhonice

Парк Průhonice

Задръстванията не са за Прага. В този град пътната комуникация е обмислена с гръм и трясък. Мрежата на обществения транспорт обхваща целия град, така че много шофьори използват червените трамваи, които са известни от съветско време.

Но в петък вечерта придвижването от центъра до отдалечен район става по-трудно. След работа местните натоварват велосипеди, ролери, ски или сноуборд в колите и напускат града.

Тези, които не могат да си позволят два дни почивка, отиват на еднодневна обиколка. Най-близкото място за еднодневна екскурзия е паркът Pruhonice, който се намира точно извън границите на града.

Входът се заплаща – символични 60 крони за природа, чист въздух и красив замък. В парка има няколко маршрута за разходка от 1–2 до 10 километра.

Крос клуб

Крос клуб

Club Cross е мястото, където се провеждат впечатляващи ъндърграунд партита. Собственикът и екипът му буквално са запалени по стиймпънка, което се отразява в космическия интериор на измисленото от тях заведение. Това не е мястото, където можете да отидете с момиче в търсене на романтика – хората отиват тук, за да се потят.

Всички местни хардкор и пънк фенове знаят наизуст графика на концертите и партитата. Но дори и тези, които са далеч от тези посоки, се отбиват в Cross Club просто за да видят какво се случва.

Кабаре Дарлинг

Кабаре Дарлинг

Прага често се нарича вторият Амстердам не заради подобна архитектура и водни канали, а заради много свободните нрави в областта на забавленията за възрастни. Вечерта на Вацлавския площад има много тъмнокожи момчета, от които не трябва да се плашите: те само канят минувачите да гледат светлината в клуба.

Но ако местните решат да отидат някъде, отиват в Дарлинг. Този пражки „Мулен Руж“ е известен със зрелищни шоута, ангелска красота на танцьори и не най-достъпните цени за напитки – трябва внимателно да разгледате менюто, преди да направите поръчка.

Улицата, на която се намира клубът, е известна от много години с нощния си живот, където пражани излизат всяка вечер.


Прочетете още: Основни места на древна Флоренция

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: