HomeКРАСОТАКак съня може да подобри здравето на кожата ви?

Как съня може да подобри здравето на кожата ви?

Как съня може да подобри здравето на кожата ви?

Как съня може да подобри здравето на кожата ви?

Качественият сън винаги е бил свързван с множество ползи за здравето и особено кожата.

Той може да помогне на тялото да се върне към живот, да се зареди с енергия и да подобри настроението ни. Но допринася ли и за физическата красота или привлекателност? Фразата „сън за хубост“ се върти от векове, но има ли научни доказателства в подкрепа на това? Sleepfoundation отговаря на този въпрос.

Въпреки че терминът „сън за хубост“ е широко използван, има ограничени научни доказателства в подкрепа на твърдението, че сънят допринася за физическата красота. Субективността на красотата и привлекателността може да бъде една от причините за тази липса на доказателства, тъй като тези стандарти варират в различните култури и индивиди.

Нека разгледаме истината зад общата фраза и обсъдим физическите ползи от качествения сън.

Какво казва науката?

Сънят играе ключова роля в поддържането и възстановяването на цялото тяло, от мозъка и имунната система до метаболизма и дори кожата. Много възстановителни процеси протичат по време на сън, като например:

• Повишено производство на растежен хормон, за който се смята, че спомага за мускулния растеж и възстановяването на клетките;

• Създаване на хормони, които предотвратяват заболяванията и се борят с инфекциите;

• Формиране и поддържане на пътища в мозъка, свързани с ученето и паметта.

Тези процеси имат потенциала да повлияят на физическия външен вид на човек, което от своя страна може да окаже влияние на начина, по който той възприема собствената си красота.

близък план на жена, която се събужда под чаршафа и не иска да чуе будилника в спалнята
Снимка: Freepik.com

Как лишаването от сън може да повлияе на външния вид?

Сънят е жизненоважен както за физическото, така и за психическото здраве, но за съжаление много възрастни не успяват да спят препоръчителните седем до девет часа всяка нощ. Тази липса на сън може да доведе до нежелани ефекти върху тялото, включително промени във външния вид.

Лошият сън се свързва с бледа кожа, бръчки и фини линии около устата, висящи ъгли на устата („увиснала усмивка“), увиснали клепачи, червени или подути очи и тъмни кръгове под очите. Тези промени във външния вид могат да имат и социални последици, тъй като възприемането на лицето влияе върху преценката на характера, агресията и надеждността.

Изследванията показват, че хората, които са лишени от сън, изглеждат по-тъжни и по-уморени от тези, които са имали достатъчно сън. В малко проучване, изследващо социалното възприятие и лишаването от сън, участниците, които изглеждат сънливи, се смятат за по-малко привлекателни и по-малко здрави, което води до повишено избягване от другите.

Потенциалните бюти ползи от съня

По време на сън тялото претърпява възстановителни процеси, които оказват влияние върху външния вид, включително кожата и косата. Достатъчният сън води до желани ефекти в тези области.

Намаляване на бръчките

Недостатъчния сън може да причини увеличаване на бръчките в зоната на очите и челото. Проучване на корейски жени на 40-годишна възраст установи, че тези промени настъпват след само един ден лишаване от сън. Еластичността на кожата или нейната способност да се връща на мястото си също значително намалява.

Разкрасителният сън може да намали бръчките, като предотврати отслабването на имунната система, което може да намали производството на колаген и да повлияе на здравето на кожата.

уморена жена, мечтаеща в леглото си с ръце под възглавница
Снимка: Freepik.com

Намаляване на тъмните кръгове

Появата на тъмни кръгове под очите обикновено предполага липса на сън и изтощение. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че чрез получаване на достатъчно сън, може да се намали появата на тъмни кръгове. Има множество фактори, свързани с развитието на периорбитална хиперхромия или тъмни кръгове. Хора с фамилна анамнеза или по-тъмна пигментирана кожа може да са по-склонни да ги развият. Освен това някои хора може да имат естествено по-тънка  или отпусната кожа под очите, което прави всяко обезцветяване по-забележимо.

Укрепване на косата

Недостатъчният сън може да повлияе негативно на вида и здравината на косата. Лошите навици за сън могат да поставят високи нива на стрес върху тялото. Това води до освобождаване на хормона на стреса кортизол. Когато нивата на кортизол се повишат, тялото произвежда повече мастна мазнина, включително в корена на всеки косъм. Повишеното производство на мазнини може да доведе до омазняване на косата.

Стресът, включително този, причинен от липса на сън, също може да причини загуба на коса. Обикновено косата расте в повтарящ се цикъл с три етапа: растеж, дегенерация и изпадане. Учените са открили, че прекомерното производство на хормони на стреса нарушава този цикъл и предотвратява настъпването на етапа на растеж след етапа на отпадане.

Портрет нагоре, весело момиче с дълга брюнетка коса, релаксиращо на бяло. Добро утро, положителни емоции, усмивки със затворени очи, разхлаждане вкъщи, мечтания.
Снимка: Freepik.com

Съвети за разкрасителен сън

За да подобрим качеството на нашия сън и да извлечем максимално ползи от него, трябва да опитаме да спазваме редовен график. Това означава, събуждането и лягането да бъде в едно и също време всеки ден, включително през уикендите. Също така, благоприятната среда за сън включва: тишина, тъмнина и хладина. Неща, които намаляват шума и разсейват светлината, като тапи за уши или плътни завеси, могат да ни помогнат да направим пространството, предразполагащо за сън.

Друго, което можем да направим е да спортуваме редовно, да избягваме мобилни устройства един час преди лягане и да избягваме да лежим продължително време будни в леглото.


Прочетете още: 5 ползи от суровия мед за здравето

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: