HomeИНТЕРЕСНОКнигата „Давид и Голиат“: Как да извлечем полза от недостатъците и трудностите

Книгата „Давид и Голиат“: Как да извлечем полза от недостатъците и трудностите

Книгата „Давид и Голиат“ на Малкълм Гладуел

Книгата „Давид и Голиат“: Как да извлечем полза от недостатъците и трудностите

В книгата си „Давид и Голиат”, Малкълм Гладуел споделя безброй истории за аутсайдери, победили страховете си и спечелили големи битки.

 Авторът представя нов поглед към страданията и предизвикателствата в живота. Той смята, че хората могат да извлекат полза от недостатъците и трудностите. Уроците, които предлага, са базирани на научни изследвания, исторически примери и личния опит на хора, смятани за аутсайдери.

Книгата помага на читателите да разберат, че властта, богатството, образованието и здравето не са гаранции за успех

В много случаи те могат да се превърнат в недостатъци. От друга страна, предполагаемите трудности и предизвикателства в живота подтикват хората към големи постижения. Малкълм Гладуел предлага нова гледна точка към начина, по който хората възприемат грешките, проблемите и недостатъците. Несъвършенствата невинаги водят до провал. Много често те предизвикват човек да постигне най-големите си успехи.

Малкълм Гладуел
Снимка: Sarah Jacobs

Авторът споделя с читателите си колко велики неща могат да се родят по време на страдание и болка. Обикновено хората преценяват силата в нейните физични величини. В спорта по-едрият и голям противник има по-голям шанс за победа. В бизнеса по-опитният предприемач е по-успешен. В работа колегата с най-дълъг стаж има по-голям шанс да се издигне в кариерата. В университета студентът с отлични оценки може да си намери работа най-лесно. Това обаче винаги ли е така? Според Малкълм Гладуел отговорът е „Не“. Книгата „Давид и Голиат“ е предизвикателство към начина, по който хората възприемат пречките и недостатъците.

Какво друго ще научите от „Давид и Голиат: Аутсайдери, неприспособленци и изкуството да се сражаваш с гиганти“?

Вероятно сте чували библейската история за Давид и Голиат. Малко момче – овчарче побеждава огромния и силен войн само с прашка и едно камъче. След като Давид нокаутира великана, отряза главата му. Историята ни показва, че дори в очите на хората да сме малки и незначителни, можем да успеем, ако се прицелим правилно. Великаните в живота ни могат да бъдат победени, независимо колко слаби и нищожни се чувстваме. Въпреки че всички смятаха Давид за аутсайдер в тази ситуация, това не беше така.

Давид и Голиат
Снимка: ispeak.com

Всъщност той беше победител. Много често хората имат погрешно мнение да другите около тях и за създалите се ситуации. От книгата „Давид и Голиат“ ще разберем как проблемите могат да доведат до победа, защо елитните училища понякога предлагат по-лошо житейско образование и как да излезем от затрудненията, използвайки нестандартни методи. Много често, за да постигнем успех, трябва да сме готови да поемем риск и да застанем срещу статуквото. Светът дължи революционните и иновационни постижения на хора, които са достатъчно смели да се противопоставят на мнението на другите.

Петфакторен модел за личностни черти

Съществуват различни теории за видовете личностни черти. В съвременната психология е утвърден петфакторният модел. Той съдържа пет основни фактора – екстраверсия, невротизъм, сътрудничество, откритост и добросъвестност. Според различни проучвания, използващи петфакторния модел, лидерите постигат успех благодарение на тяхната решителност и поемане на рискове. Ако човек иска да преследва мечтите си, трябва да е готов да излезе от зоната си на комфорт. Необходимо е да постави собствените си идеи в центъра, без да обръща внимание на негативните думи и нападки на останалите. 

Аутсайдери могат да успеят, като използват по-нестандартни методи

Може да сте гледали много филми и да сте чели доста книги, където аутсайдерът печели. И все пак в реалния живот това се случва рядко. В директна битка хора с добри ресурси и финанси превъзхождат по-бедните и слаби опоненти. Аутсайдерите може да не успеят да победят по- силните си противници, но имат голям шанс за успех, ако използват неочаквани тактики. Пример за това може да се намери в историята. Има много случаи, когато нищожни армии с малко ресурси са побеждавали по-силни такива. Това е възможно, като отбягват директни битки и вместо това използват по-нестандартни методи като саботиране на транспортни и комуникационни мрежи. 

Изображение на красив развълнуван мъж, който се чувства мотивиран и късметлия, гледа право и се усмихва, прави жест с юмрук, за да отпразнува победата, печели награда, стои на бял фон.
Снимка: Freepik.com

Израстването в привилегирована среда пречи на децата да научат ценни житейски уроци

Всеобщото мнение е, че когато детето идва от богато семейство и получава елитно образование, то е по-щастливо и по-удовлетворено. Понякога обаче израстването в по-привилегирована среда пречи на децата да научат важни уроци като например колко важно е човек да е трудолюбив. Дете на бедни, но пестеливи родители, може да получи сурови, но ценни уроци за парите. Когато расте в семейство с финансови затруднения, един ден като порасне то ще иска да се измъкне от беднотията и ще работи упорито, за да успее. Затова авторът на книгата смята, че затрудненията в живота помагат на хората да се трудят по-усърдно, за да постигнат мечтите си. 

Трудните преживявания правят хората по-решителни и смели и ги подтикват да постигнат велики неща

Много известни писатели споделят, че са загубили един от родителите си, преди да навършат пълнолетие. Също така голям брой известни хора, от биолози до американски президенти, са останали само с един родител твърде рано. Всъщност проучване сред известни личности установява, че 45% от тях са загубили свой родител още в ранна възраст. Може би си мислите, че подобна трагедия би навредила на живота на тези деца и младежи, но вместо това като че ли им е дала огромен тласък напред.

Смел мъж, скочи през пропастта между хълма, идея за бизнес концепция
Снимка: Freepik.com

Това е така, защото много хора биват подтикнати към подвизи, след като са се изправили срещу трудности и предизвикателства. Загубата на родител е много стресиращ и изключително мъчителен момент от живота, въпреки това може да подбуди хората към успех. Според много проучвания, когато човек преживее някакъв вид травма и затруднение, това до голяма степен прави характера по-силен. Ето защо често виждаме постигане на големи успехи от тези, които са преживели трудности. 

Сравняването с другите хора пречи на правилната самооценка и не позволява да се разгърне пълният потенциал

В живота се срещаме с хора, които имат способности и таланти, които ние не притежаваме. Когато видим връстници, чиито умения надминават нашите, обикновено искаме да се съревноваваме с тях. Но това е погрешно. Ако се състезаваме срещу най-интелигентните хора, изпитваме неудовлетворение, ако загубим. Това ни кара да загубим доверие в собствените си способности. Липсата на увереност често води до неуспех. Например, талантливите студенти, които постъпват в елитни университети и се състезават с най-добрите, са по-склонни да отпаднат след първата година, отколкото тези, които изберат по-малко престижен университет.

Трябва да спрем да се опитваме да се сравняваме с най-добрите и вместо това да се стремим да бъдем себе си. С други думи, не бива да позволяваме на желанието да бъдем на върха да ни попречи да развиваме талантите и дарбите си. Историята е пълна с хора, които вместо да се съревновават с най-добрите, успешно следват собствените си пътища. Парижкият салон е една от най-престижните френски изложби, организирана редовно от Академията за изящни изкуства.

В периода 1748 – 1890 година е най-крупната културна проява в света. Ранните импресионисти се опитват да изложат творбите си в Парижкия салон, но без резултат. Техният авангарден стил не е приет от елитната публика. Вместо да се отчаят и откажат, импресионистите правят свои собствени изложби и печелят голямо признание и успех. Ако бяха оставили Салона да диктува какво трябва да нарисуват, нямаше да променят историята на изкуството.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Как да запазим разсъдъка си – съвети от Филипа Пери

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: