HomeИНТЕРЕСНОТрябва ли да чакаме пролетното почистване?

Трябва ли да чакаме пролетното почистване?

Трябва ли да чакаме пролетното почистване?

Трябва ли да чакаме пролетното почистване?

Пролетта е тук, а с нея в някои домове идва и традицията за пролетно почистване.

Не знам за вас, но аз съм силно запалена на тема чистота. Това наистина е едно от любимите ми занимания, което ме успокоява. Силно ценя добре поддържаните пространства. Въпреки че се старая да поддържам хигиената на дома си всеки ден, няма нищо по-хубаво от това да седнеш на дивана с чаша кафе в ръка след основно почистване.

В тази статия ще наблегнем на важността от редовното почистване на дома. Също така, ще разгледаме интересните съвети на един от най-следваните инфлуенсъри на тема чистота в България. Продължете да четете…

Защо е важно да поддържаме дома си чист през цялата година?

Има няколко причини. На първо място, чистият дом е здрав дом. Мръсотия, прах и други алергени могат да се натрупат във вашата къща с течение на времето, което води до респираторни проблеми, алергии и други здравословни проблеми. Редовното почистване помага да се отстранят тези замърсители и гарантира, че нашият дом е безопасно и здравословно място за живеене.

В допълнение към ползите за здравето, чистият дом е и по-удобно и привлекателно място. Когато домът ни е чист и организиран е по-вероятно да се чувстваме спокойни. Безпорядъкът и бъркотията могат да бъдат стресиращи, така че отделянето на време за почистване може да се отрази благоприятно на психичното ни здраве и благополучие.

Но как да си създадем навик да почистваме редовно?

Севи cleanh0me
Снимка: Личен архив

Севи е майка на две деца, в очакване на трето. Тя развива успешно своя Instagram профил @cleanh0me и помага на своите последователи като споделя съвети за организиране на задачите, почистване и споделя личното си мнение за различни марки продукти. Откакто станах неин последовател, промених част от навиците си при почистване и научих много нови трикове. Това е и причината да се свържа със Севи и да споделя ценни съвети, които тя прилага при почистването на своя дом. Прилагайки тези съвети, ще можете да си създадете рутина, с която да се грижите за дома си всеки ден.

На първо място е постоянството – всеки ден по малко

Почистването на нашия дом е важна задача, която изисква последователност. Да почистим всичко за един ден, може да бъде физически и психически натоварващо.

Трябва да бъдем последователни и да разделим задачите за почистване на по-малки части. Така ще почистваме по малко всеки ден. Например, можем да посочим конкретен ден за прахосмукачка, друг ден за пране, трети ден за почистване на уредите и т.н. По този начин няма да се чувстваме претоварени и можем да се съсредоточим върху качественото почистване на малки зони всеки ден, без да се изтощаваме.

На второ място – колко подреден е домът

„Ако знаеш мястото на всяко едно нещо, то значи си организиран и подреден човек, а подредената къща се чисти най-лесно“, споделя тя. Когато имама определено място за всичко в дома си, става по-лесно да намерим това, от което се нуждаем, и можем бързо да приберем нещата след употреба. Това помага за поддържане на подредена и чиста среда, което от своя страна прави почистването много по-лесно.

На трето място e да си разпределим задълженията по дни

Според Севи „така ще се чувстваш сигурна в това, което правиш и ще имаш чувството, че се справяш страхотно, а това ще те мотивира допълнително“. „Ако си готова с основните задачи като подреждане, прах, под, е време да погледнеш местата, които не се досещаш всеки ден да ги чистиш“, допълва тя. Ще ни бъде от полза ако си съставим график за почистване за всяко едно нещо, колкото и дребно да ни се струва. По този начин ще знаем, че със сигурност сме свършили необходимата работа, а маркирайки задачата като „свършена“, ще изпитаме още по-голямо удоволствие от постигнатата работа. Нека започнем като си изготвим график – Севи споделя, че тя има такъв за всяка седмица и месец.

„Всяка седмица си дезинфекцирам кошовете за боклук, контакти, зад шкафовете и мебелите и вътрешността на чекмеджетата. А всеки месец изпирам пердетата, изпирам или изчетквам килимите“

На четвърто място – да си лягаме след като изчистим кухнята

„Още нещо, което много ми помага – сутринта да се събудя в чиста кухня и само (да трябва) да си направя кафето. След вечеря всичко в кухнята от до трябва да се оправи, независимо колко съм изморена“

Започването на деня с чиста и организирана кухня може да бъде чудесен начин да започнем сутрешната си рутина. Като почистим кухнята предната вечер, можем да се събудим в чисто пространство и да се съсредоточим върху началото на деня си, вместо да се разсейваме от бъркотия и мръсни чинии.

Освен това почистването след вечеря и поставянето на всичко на мястото му може да ни помогне да се почувстваме по-организирани. „Ако отложиш днешната работа за утре, също денят ти е заминал“, споделя тя.


Здравейте! Казвам се Диляна Христова и съм родена в Шумен. Към момента изучавам журналистика и мениджмънт и развитие на медиите в специалността „Медия икономика“, УНСС. Заедно с това се интересувам от дигитален маркетинг и създаване на съдържание.
Добавено: Смятам, че всяко едно преживяване, всеки човек и всяко предизвикателство идват с причина. Те ни карат да погледнем през призмата на живота от друг ъгъл и да научим нещо ново, както за света около нас, така и за самите себе си. В началото на моя професионален път, съдбата почука на вратата ми и ме запозна с Madamsko. Благодарение на това „случайно“ запознанство, се запознах с много нови вдъхновяващи хора, работя с изключително позитивен екип и научавам нови неща всеки ден.
Като жена в началото на своите 20, знам какво е да имаш притеснения и да не намираш информация за нещата, които те вълнуват. Радвам се да бъда редактор в тази медия, защото тя предлага достъпна, полезна и интересна информация на своите читатели.

Прочетете още: 5 ползи от суровия мед за здравето

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: