HomeИНТЕРЕСНОКакво НЕ можем да рециклираме?

Какво НЕ можем да рециклираме?

Какво НЕ можем да рециклираме?

Какво НЕ можем да рециклираме?

Рециклирането понякога може да бъде като малко минно поле, което ни обърква с това какво може и какво не може да бъде рециклирано.

Всички знаем колко е важно да събираме отделно отпадъците си, за да може те да бъдат рециклирани. България заема 5-то място по рециклиране на пластмаса (61,2%) в ЕС през 2019 г., според данни на Eurostat. Отчита се тенденция на постоянен ръст на дела на рециклираните битови отпадъци от 25% през 2016 г. до 59% през 2018 г. Въпреки това, има много от нас, които все още не знаят как да рециклират правилно. Въпреки схемите за рециклиране, все още има домакинства, които се объркват.

Това може да доведе до феноменът „wishcycling“. Той се наблюдава когато хората хвърлят нещо в кошчето за рециклиране с надеждата, че то може да бъде рециклирано. В случай че не може да се рециклира, този отпадък причинява замърсяване и може да предотврати самия процес на рециклиране.

Но какво не можете да рециклирате? Някои неща не трябва да се поставят в кошовете за рециклиране и има основателна причина за това.

Хранителни отпадъци/остатъчен продукт

Противно на някои митове за рециклирането, отпадъците ни трябва да са сравнително чисти, когато ги изхвърляме.Трябва поне да ги изплакнем, независимо дали става дума за козметични продукти или опаковки за храни. Това е така, защото някои от тези вещества могат да повлияят негативно на процеса на рециклиране, споделя Glamour.

Еднократни пелени

Купчина памперси с играчка плюшено мече, лежаща на бяла маса. комплект за момче момиче за бебешко парти с място за копиране.
Снимка: Freepik.com

Пелените за еднократна употреба не могат да бъдат рециклирани поради сложния им състав. Повечето пелени са изработени от комбинация от материали, като пластмаса, дървесина и супер абсорбиращи полимери. Тези материали са трудни за отделяне, което прави ефективното им рециклиране голямо предизвикателство.

Тампони и дамски превръзки

За съжаление, същото важи и за повечето продукти за еднократна употреба. Дори пластмасовите апликатори за тампони не могат да бъдат рециклирани поради контакта им с човешка кръв, което противоречи на разпоредбите за рециклиране. Ако е възможно, обмислете използването на продукти за многократна употреба, за да сведете до минимум отпадъците.

Самозалепваща лента

Самозалепващата лента не подлежи на рециклиране и трябва да отиде в обичайното ви кошче за отпадъци. Хартиената лента, направена с лепило на водна основа, обаче може да се рециклира.

Носни кърпи

Въпреки че са направени от хартия, кърпичките не подлежат на рециклиране поради късите си влакна. Те трябва да отиват в обичайния ви кош за отпадъци.

Мокри кърпички

Бебешки кърпички, козметични кърпички, почистващи кърпички и влажни тоалетни кърпички не подлежат на рециклиране и не могат да се промиват.

Близък план на жена, която използва антибактериална кърпа и почиства ръце в банята.
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Тенденцията на устойчивата мода

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: