HomeИНТЕРЕСНО6 мистериозни и завладяващи скулптури

6 мистериозни и завладяващи скулптури

3 мистериозни и завладяващи скулптури

6 мистериозни и завладяващи скулптури

Човекът винаги е бил склонен да отразява реалността чрез символи и знаци. Изкуството на скулптурата много успешно ни помага в това повече от едно хилядолетие.

И днес изследователи и обикновени хора продължават да разкриват мистериите, затворени от предците в удивителните и мистериозни статуи и паметници, оцелели до наши дни, но досега това е възможно само с променлив успех. Насочваме вашето внимание към 6 впечатляващи скулптури, чиито мистерии все още не са разгадани.

Дворцовият комплекс Ангкор (Кралство Камбоджа)

Дворцовият комплекс Ангкор (Кралство Камбоджа)

Какво е останало от мощната камбоджанска държава? Днес Камбоджа, честно казано, не е най-голямата държава на планетата или нейната географска област. Въпреки това, преди няколко века е имало могъщо царство, от бившето величие на което сега е останал великолепен дворцов комплекс, поразителен със своите сгради и паметници.

Дълго време Ангкор е бил скрит от джунглата и едва преди малко повече от век е преоткрит от човечеството. Тогава започнаха изследванията му. Обширната територия от 3000 квадратни метра обаче не е толкова лесна за изследване. Структурата на античния комплекс включва каменни дворци, храмове, площад за празненства, резервоари, инфраструктура и жилищни сгради.

Страшни лица на Ангкор.

Но едни от най-очарователните са мистериозните скулптури под формата на лица. Все още не е установено точното им предназначение. Освен това изглеждат доста зловещи, щом върху тях падне сянка по време на залез.

Други донякъде плашещи скулптури са статуи на мъже, носещи гигантски наги. Те се наричат ​​деви (богове) и асури (демони). Техните изражения на лицата също са различни: ако девите са царствено откъснати, то асурите са въплъщения на тъмните страсти на човека.

Моаи (Великденски остров)

Мистериозни статуи на Великденския остров.
Мистериозни статуи на Великденския остров.

Може би само тези, които абсолютно не се интересуват от тайните на планетата, не са чували за статуите на Моаи на Великденския остров. В края на краищата, десетки изследователи и обикновени ентусиасти по света се опитват да разгадаят мистериите на тези скулптури повече от един век.

На остров Рапа Нуи, по-известен с името, дадено от европейците – Великден – има около деветстотин необичайни статуи под формата на бюстове, високи от три до пет метра. Но теглото им също е поразително – средно теглото им е пет тона. И това въпреки факта, че тяхната древност е потвърдена от изследователите.

Мистериозни статуи на Великденския остров.

Техните мистерии все още преследват учените. Не е ясно как преди стотици години хората са могли да извършват толкова сложна и в същото време висококачествена работа. Лицата са изработени доста прецизно, а на върховете на някои от тях има някакви шапки от червена базалтова пемза. Материалът за самите статуи е бил вулканичен камък.

Въпреки активното проучване, статуите на Великденския остров продължават да пазят своите тайни. В момента е известно например как са били монтирани на земята: хвърлен е земен насип, по който са влачени скулптури с въжета, а след това там, където са били, са монтирани базалтови шапки. Тогава насипът бил премахнат.

Статуи на влечуги (остров Нуку Хива)

Статуи на влечуги (остров Нуку Хива)

На остров Нуку Хива, във Френска Полинезия, има невероятни скулптури, които нямат аналози на планетата. Истински рай на земята – с типичен тропически климат и зашеметяваща природна красота – преживял катастрофална демографска криза, която се оказала резултат от хищническа колонизация. Броят на местното население е намалял десетократно. Може би затова тайните на мистериозните скулптури на острова все още не са разгадани.

Статуите са направени от камък и датират от XI—XIV век. Според историци и археолози те са идоли, почитани от древните полинезийци. Но това не оправдава странния им вид.

Целият остров е осеян с такива статуи.

Статуи на влечуги (остров Нуку Хива)

Скулптурите изобразяват странни същества с изпъкнали очи и кореми и удължена форма на главата. Особен интерес представляват одеждите на идолите – въз основа на вече придобития опит на човечеството някои правят предположението, че божествата са облечени в скафандри.

Ето защо тези статуи се наричат ​​рептили – по името на най-известните извънземни, за които се твърди, че са чести гости на Земята, а също така често стават герои на различни конспиративни теории.

Склуптура „Sfera Con Sfera“ (Ватикана)

Склуптура "Sfera Con Sfera" (Ватикана)

Необичайна покупка на папата.

Тази инсталация се намира в центъра на двореца на Пиния и е закупена от папа Йоан Павел II през 1990 г. за неговата резиденция. Негов автор е италианският скулптор Арналдо Помодоро.

Скулптурата, висока около четири метра, има двойна конструкция от две топки: първата – външната – съдържа втората – по-малка. Те са обединени от сложен механизъм, за да могат да се въртят един спрямо друг.

Мистериозна скулптура със скрит смисъл.

Склуптура "Sfera Con Sfera" (Ватикана)

Въпреки красивия външен вид и двете сфери са изобразени като срутващи се, което създава доста тежка атмосфера около скулптурата. Много от тези, които са гледали Sfera Con Sfera и са били близо до нея, изпитват натиск и безпокойство. В същото време посланието на автора не може да бъде дешифрирано.

С инсталацията е свързано поверие: тя е способна да изпълнява желания. За да направите това, трябва да влезете вътре в сферите и искрено да си пожелаете нещо. Властите, във връзка с появата на такава традиция сред туристите, заобиколиха скулптурата с вериги.

Паметник на Чингис Хан (Монголия)

Паметник на Чингис Хан (Монголия)

Най-големият паметник на великия командир.

Този монголски командир, изградил огромна империя, е известен в целия свят и е особено почитан в родината си. Съответно той има много паметници. Но този, който се намира на петдесет километра от столицата на Монголия, се откроява от всички тях.

Скулптурата е огромен паметник на десетметров пиедестал, висок около четиридесет метра и изобразява великия командир, седнал на кон. Статуята е обшита в метал, а теглото й е 250 хиляди тона.

Паметник на Чингис Хан (Монголия)

Легендарното място и съответният паметник.

Засега около внушителния паметник всъщност има само поле, но плановете на монголското правителство са да създаде пълноценен туристически комплекс. В същото време има наблюдателна площадка, разположена на главата на коня на паметника, музей и магазин за сувенири.

Любопитно в паметника е и неговото местоположение. Според легендата именно там, преди да отиде в Китай, бъдещият Чингис хан – тогава все още Темуджин, намерил златен камшик, който е символ на властта. Така монголците съчетават в паметника едновременно светилище и туристическа атракция.

Скрижали в Джорджия (Georgia Guidestones),САЩ

Скрижали в Джорджия (Georgia Guidestones),САЩ
Скрижали в Джорджия (Georgia Guidestones),САЩ

Плочи със заповеди от неизвестни ентусиасти.

Още един паметник, който не само е обвит в тайни и намеци, но е и обект на конспиративни спорове. В крайна сметка почти нищо не се знае за тях и впечатлителните хора отдавна ги наричат ​​„Десетте заповеди на Антихриста“.

Тази необичайна скулптура е имитация на огромни свещени плочи, върху които има текст, направен под формата на заповеди. Нарича се „Десетте заповеди от епохата на Просвещението“. Височината на паметника е около шест метра, масата на шест блока гранит е сто тона. Текстът е написан на осем езика – английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски. Освен това в горната част на паметника има още един надпис, преведен на четири древни езика – акадски, старогръцки, санскрит и древен египетски.

Скрижали в Джорджия (Georgia Guidestones),САЩ

Фрагмент от надпис на руски език.

Именно текстът на заповедите привлича най-голямо внимание. В края на краищата всъщност това е своеобразна инструкция за изграждане на нов световен ред. Освен това е обект на множество теории на конспирацията, които по смисъл се свеждат до едно нещо: определено тайно общество, чрез плочите, показва на други хора своята визия за концепцията за „идеален свят“.

Интересът се подхранва и от редица други мистерии, свързани с паметника. Първо, собственикът на скулптурата е неизвестен, въпреки факта, че има информация за придобиването на земята, върху която стои. Второ, тези, които са замислили плочите, са ги подредили по специален начин – в съответствие с годишния цикъл на движение на Слънцето по небето. Освен това от надписа става ясно, че едновременно с поставянето на монумента е била положена капсула на времето, но няма данни за нейното местоположение и съдържание.


Прочетете още: Най-странните паметници, които хората са измислили

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: