HomeИНТЕРЕСНОПролетната умора – нещо съвсем естествено

Пролетната умора – нещо съвсем естествено

Пролетната умора – нещо съвсем естествено

Пролетната умора – нещо съвсем естествено

Пролетната умора ни кара да се чувстваме уморени въпреки хубавото време, но защо това е така?

Тъй като зимният студ изчезва и майката природа се връща към живот, много от нас очакват да се чувстват по-енергични и мотивирани. Въпреки това, не е необичайно да изпитваме спад в енергийните нива през това време. Той е известен като „пролетна умора“. Но не се притеснявайте, това е естествено явление, през което тялото преминава, докато се адаптира към промените във времето и дневната светлина.

Лекарите са добре запознати с този феномен и въпреки че не е заболяване, със сигурност може да се почувства като такова, споделя Medi.de. Ритъмът на тялото се променя, а повишената слънчева светлина причинява хормонални промени, които могат да доведат до симптоми като умора и липса на мотивация. Но ето добрата новина: тази загуба на форма обикновено трае най-много няколко седмици и тогава най-накрая можете да превключите на пълна скорост!

За да преборим умората през пролетта, е важно да дадем на тялото си това, което е пропуснало през зимата: слънце, чист въздух и диета, богата на витамини

Препоръчва се честото излизане навън, за да се насладим на слънчевата светлина колкото е възможно повече. Това е естествено средство за повдигане на настроението, което може да помогне за регулиране на хормоните в тялото ни. Бързото ходене, джогинг и колоездене са чудесни начини да се раздвижим и да подишаме малко чист въздух. И ако имаме работа с уморени, подути крака, компресионното облекло може да промени играта – то засилват венозната активност и поддържа кръвния поток.

жена се разхожда в парка през пролетта
Снимка: Freepik.com

За допълнително стимулиране на кръвообращението можем да опитаме да редуваме горещ и студен душ сутрин или да отидем на сауна

И не трябва да забравяме за кожата си – комбинацията от сух въздух от централно отопление и минусови външни температури може да я остави да се чувства стресирана и дехидратирана. Хидратиращите продукти за грижа за кожата могат да помогнат да я запазим еластична и копринено гладка.

приближена снимка на жена която релаксира в сауна
Снимка: Freepik.com

И накрая, старата поговорка „ти си това, което ядеш“ е вярна

Фокусирането върху пресни, здравословни храни може да даде на тялото ни хранителните вещества, от които се нуждае за метаболитен тласък. Яденето на няколко малки порции през деня може да улесни храносмилането на тялото ни и по-бързо да достигне максимална скорост. Салатите, плодовете и зеленчуците са чудесни варианти, които са богати на витамини, груба храна и минерали. Те ще ни помогнат да преминем от зимата към пролетта с лекота.

жена приготвя здравословен обяд
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Начини да направим сезонните алергии по-малко неприятни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: