HomeЗДРАВЕКак да се изследваме за рак на гърдата според специалистите

Как да се изследваме за рак на гърдата според специалистите

Как да се изследваме за рак на гърдата според специалистите

Как да се изследваме за рак на гърдата според специалистите

Всички знаем, че трябва да се проверяваме за рак на гърдата всеки месец. Но колко от нас наистина го правят? И колко от нас наистина знаят какво трябва да търсят?

Въпреки че някои са развили добър навик редовно да преглеждат за признаци, много от нас не отделят време или предпочитат да заровят главите си в пясъка. Но редовните прегледи могат да спасят животи и да гарантират – ако някога открием нещо, което не би трябвало да е там – да се лекува възможно най-бързо.

Ясно е, че има много объркване около това на какво точно да внимаваме, споделя Glamour. Шокиращи шест милиона жени заявиха, че не знаят как да проверят гърдите си за рак, а зашеметяващите 80% от жените не са наясно какво може да увеличи риска от рак на гърдата, според Bupa Health Clinics.

Може да изглежда страшно, но редовното опознаване на телата ни е най-добрият начин да сме в крак с всички промени и да ги прегледаме, ако е необходимо.

Кога да проверим гърдите си?

Опитайте се да избирате едно и също време всеки месец, за да ги проверявате. Така ще можете да разберете какво е нормално за вас.

Какво трябва да почувстваме, когато проверяваме гърдите си?

Важно е да влезете в нормалния ритъм на гърдите си, за да откриете бързо всичко необичайно. Напипайте за неправилни бучки (които могат да бъдат относително малки), които са твърди.

Как се чувства бучката на гърдата?

Лекарят ще може да ви прегледа правилно, но раковата бучка може да се почувства доста заоблена, мека и чувствителна. Може също да се почувства доста болезнено.

как редовно да проверяваме за рак на гърдата
Снимка: Freepik.com

Признаци и симптоми на рак на гърдата, за които трябва да внимавате

Освен бучката, има седем други признака, за които трябва да внимаваме (всички те са изброени по-долу). Ако забележите някой от тях, най-добре е да посетите вашия лекар. През повечето време ще има друго обяснение за вашия симптом, но ранното откриване е от съществено значение, когато става въпрос за лечение на рак на гърдата.

Първо погледнете гърдите си и проверете дали можете да забележите нещо визуално. Вдигнете ръцете си във въздуха, за да проверите и под мишниците си. След това използвайте плоската част на пръстите си, за да напипате и натиснете върху гърдите, подмишницата, ключицата и зърната. Ако придобиете навик да правите това редовно, бързо ще разберете какво е нормално за вас.

Не забравяйте, че колкото по-рано се диагностицира ракът на гърдата, толкова по-вероятно е лечението да бъде успешно. Ето защо е толкова важно да отбелязвате всички промени или притеснения и да ги прегледате при нашия личен лекар.

Ето напомняне за това какво да търсите и как да проверите за рак на гърдата според експертите…

• Промяна в размера или формата на едната или двете гърди

• Нова бучка или област, която се чувства по-дебела от останалата част от гърдата

• Промяна във вида, усещането или текстурата на кожата ви, като набръчкване или трапчинки

• Зачервяване или обрив (като екзема), образуване на корички, лющене или сърбяща кожа на или около зърното

• Промяна във външния вид на зърното ви, като например хлътване в гърдите ви

• Отделяне на течност от двете зърна

• Болка в гърдите или подмишницата, която остава постоянна

• Бучка или подуване в някоя от подмишниците или около ключицата ДИ, ЩЕ МОЖЕШ ЛИ ТАЗИ СНИМКА ДА Я ПРЕВЕДЕШ? Може да използваш текста от горните точки

Кампания за борба с рака на гърдата на компаниите Estée Lauder
Снимка: Кампания за борба с рака на гърдата на компаниите Estée Lauder

Прочетете още: Диагноза, будеща в нас експлозия от емоции, въпроси, надежди и страхове

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: