HomeКРАСОТАКакво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Случвало ли ви се е да погледнете гърба на крема си за лице и да се почувствате поразени от привидно безкрайния списък от съставки? Ако е така, не сте сами.

Много от нас се затрудняват да дешифрират научния жаргон и непознатата терминология, използвани за описание на съдържанието на ежедневните ни продукти. В тази статия ще проучим значението зад тези неясни думи и ще придобиете представа как да вземаме информирани решения, когато става въпрос за продуктите, които използваме.

Алуминиево нишесте октенилсукцинат

Алуминиевото нишесте октенилсукцинат е подобряваща текстурата съставка, която се използва в различни козметични продукти и продукти за лична хигиена. В своята сурова форма алуминиевото нишесте октенилсукцинат изглежда като бял прах, който няма мирис. Тази съставка също е чудесна за абсорбиране на масло от кожата и придаване на безупречен матов вид. Алуминиево нишесте октенилсукцинат може да се намери в продукти като основи, спирали, балсами за устни и кремове.

Азулени

Азуленът е една от най-често използваните съставки, използвани в продукти, предназначени за хора с чувствителна кожа. Противовъзпалителните ползи от азулена доведоха до включването му във формули, предназначени за лечение на акне. В тези продукти азуленът помага за облекчаване на зачервяването от петна, което позволява на тена да се избистри по-бързо. Азуленът се използва и в овлажнители и серуми, кремове и лосиони за грижа за кожата, които са предназначени за стресирана или увредена кожа. Когато се добави към продукт за грижа за кожата заради неговите противовъзпалителни действия, азуленът помага за успокояване на дразненето на кожата.

Бехентримониев хлорид

Бехентримониевият хлорид е кватернерна амониева сол и тримониев алкил с права верига. Той е съставка, която често се използва в продукти за коса и грижа за кожата. Помага за намаляване на статичното електричество в косата, като я прави по-лесна за разресване и я оставя да изглежда блестяща и здрава. Тази съставка се използва и в овлажнители, скрабове и тонери, за да помогне за хидратиране и защита на кожата. Освен това може да действа като консервант, който помага да се предотврати развитието на бактерии в козметичните продукти. Така че, ако търсите продукти, които могат да ви помогнат да постигнете мека, блестяща коса или гладка, хидратирана кожа, потърсете продукти, които съдържат бехентримониев хлорид.

Цетилови и стеарилови алкохоли

Както цетиловият алкохол, така и стеариловият алкохол са мастни алкохоли. Ключовата разлика между цетилов алкохол и стеарилов алкохол е, че цетиловият алкохол има 16 въглеродни атома, но стеариловият алкохол има 18 въглеродни атома. Обикновено цетиловият алкохол съществува като бяло восъчно твърдо вещество, докато стеариловият алкохол съществува като бели гранули или люспи. Що се отнася до употребата, цетиловият алкохол е важен като помътняващ агент за шампоан, като съставка в козметичната индустрия, като емулгатор, като сгъстител и др. Стеариловият алкохол е важна съставка в лубриканти, смоли, парфюми и др. Използва се и като емулгатор и сгъстител при производството на мехлеми.

Диметикон

Това е създадена от човека синтетична молекула, съставена от повтарящи се единици, наречени мономери. Диметиконът действа като средство против разпенване, средство за защита на кожата, средство за поддържане на кожата и средство за поддържане на косата. Предотвратява загубата на вода, като образува бариера върху кожата. Подобно на повечето силиконови материали, диметиконът има уникална течливост, която го прави лесен за разнасяне и, когато се нанесе върху кожата, придава на продуктите гладко и копринено усещане.

Изоамил лаурат

Това е съставка, която се използва в продукти за грижа за кожата и косата. Това е безцветна до жълтеникава маслена течност, която се прави от растения като кокос и цвекло. Той е одобрен от Ecocert и се счита за естествен заместител на силикона. В продуктите за грижа за кожата, изоамил лауратът помага за омекотяване и овлажняване на кожата, без да я прави мазна. В продуктите за грижа за косата, той помага за разресването на косата и предотвратява натрупването.


Прочетете още: CBD и масло от коноп – революция в козметиката

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: