HomeИНТЕРЕСНОСъсредоточете се с книгата „Задълбочена работа“

Съсредоточете се с книгата „Задълбочена работа“

Съсредоточете се с книгата „Задълбочена работа“

Съсредоточете се с книгата „Задълбочена работа“

Книгата „Задълбочена работа“ е фокусирана върху факторите, които ни пречат да се съсредоточим и ефективно да извършим конкретна работна задача.

Авторът Кал Нюпорт дава редица примери за проведени изследвания, които доказват различните тактики за съсредоточаване, и дава практични насоки за „изключване“ на определени дразнители, които пречат на пълната концентрация на мозъка. Неговата основна цел в тази книга е да обърне внимание на проблемите, които извършването на много задачи едновременно могат да предизвикат по отношение на качеството на свършената работа.

Много хора си мислят, че така нареченият „мултитаскинг“ е признак за висока ефективност и оптимално уплътняване на времето. Истината обаче е, че вършенето на няколко неща едновременно не позволява на мозъка да се съсредоточи напълно върху никое от тях изцяло и съответно никоя от задачите не може да бъде свършена по най-добрия начин.

Другото основно твърдение на автора е, че получаването на известия от социални мрежи и приложения за комуникация, докато извършваме определена работа, също разсейва ума ни дори и да не отворим нито едно от съобщенията. Нюпорт дава пример с проучване от 2012 година, според чиито средностатистически данни един служител прекарва над 60 процента от работното си време в използване на онлайн комуникационни средства и сърфирайки из интернет, а само 30 процента от това време са посветени на работа. Въпреки това на хората им се струва, че те работят повече от всякога, защото извършването на незначителни задачи и прехвърлянето на информация ги кара да се чувстват прекалено ангажирани. 

Няколко стратегии за съсредоточаване и ефективна работа

Първата от тях е монашеският подход. При него се елиминират всички фактори, които може да са източници на разсейване. Целта е да се изолирате и уедините максимално.

Втората стратегия е бимодалният подход. Той представлява поставянето на ясно определен отрязък от време за дългосрочно уединение с цел работа. Така другата част от времето остава свободно, за да го използвате за всичко останало. 

Третият е ритмичният подход. Неговата идея е да си създадете навик за извършване на задълбочена работа за периоди от по 90 минути например. Съветът на автора за тази стратегия е да си записвате извършената работа през това време, за да можете лесно да проследите своята продуктивност.

И на последно място е журналистическата стратегия, в която използвате неочакваното свободно време през деня, за да вършите задълбочена работа. 

Обстановката, в която работите, е от изключителна важност за крайния резултат, който ще постигнете

работна среща
Снимка: Freepik.com

Това е така, защото подсъзнателно всички странични шумове, интериор или екстериор влияят на нашите възприятия. Поради тази причина много хора си имат определени места, на които извършват определен вид работа. Например отговарят на имейли само от офиса си, но вършат по-креативните задачи в кафенето, слушайки музика. Авторът набляга на тезата си, че това не са просто ритуали, а фактори, които наистина оказват влияние и подготвят ума за извършването на дадена дейност.

Нюпорт напомня, че трябва да умеем да се вслушваме в тялото си и да му дадем това, от което се нуждае, за да можем след това да се съсредоточим. Например кратка разходка, леки упражнения или закуска може да се окажат ключът към успокояване на ума и ефективното му фокусиране.

Използвайте времето, в което умът ви не е ангажиран с нищо, за разрешаването на конкретен проблем

Моментите, когато пътуваме в градския транспорт, разхождаме домашния любимец или пък мием съдовете, са онези отрязъци от време, които можем да използваме за така наречената продуктивна медитация. Тя представлява взимане на решение за даден проблем посредством вътрешно задаване на въпроси. Важното е всеки следващ въпрос да води към по-голямо задълбочаване, без да позволявате на мислите си да блуждаят една в друга. Гледайте на това като на усилена тренировъчна рутина на ума ви, която ще ви помогне да укрепите способността си да се фокусирате! 

Планирането както на работата, така и на свободното време, е от изключителна важност за възстановяване на енергията ви

жена прави план на задачите си
Снимка: Freepik.com

Когато се приберете у дома, след като сте вършили задачи цял ден, често искате само да си отпочинете. За повечето хора това означава да нямат отрязъци от време, в които да трябва да изпълняват някакви задачи. Ироничното е, че се оказват зациклили в една и съща рутина всяка вечер – гледане на телевизия, сърфиране в интернет или игри на телефона. След това, когато най-накрая дойде време за лягане, хората се чувстват по-изморени, отколкото когато са се прибрали у дома.

Кал Нюпорт дава идея за това, как може да се избегне тази ситуация. Той предлага изготвянето на график за работното време, времето за хранене, почивка и хобита. Разбира се, динимичното ежедневие често налага пренареждането на този план. Но неговата основна цел не е той да бъде изпълнен до последната запетая. По-скоро да помогне на хората да осъзнаят как прекарват времето си.

Това означава, че също така е важно хората да планират и своите вечери и почивни дни, за да предприемат действия за изпълняване на определени цели. Нюпорт съветва да оставяте работата си в офиса, като си налагате ограничения и не проверявате служебната си поща след определен час. По този начин ще дадете на ума си възможност да се отпусне и да не мисли за служебните ангажименти. 


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Мост към успеха: книгата на Джефри Мур „Да прескочиш пропастта“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: