HomeЗДРАВЕ7 изненадващи ползи от пъпеша медена роса

7 изненадващи ползи от пъпеша медена роса

снимка на пъпеш медена роса върху зелен чаршаф

7 изненадващи ползи от пъпеша медена роса

Меденият пъпеш е плод. Сладката вътрешност на пъпеша медена роса обикновено е светлозелена, докато външността му има бяло-жълт оттенък.

Пъпешът медена роса се предлага по целия свят. Той може да се консумира сам или да се използва в десерти, салати, закуски и супи.

преден изглед на нарязан пресен пъпеш на тъмно-светъл фон сладки плодове лято меко
Снимка: Freepik.com

Въпреки че най-голямата му привлекателност може да е неговият вкус, този пъпеш също е питателен и може да осигури няколко предимства.

Ето 7 изненадващи полезни свойства на пъпеша медена роса.

Погама за намаляване на кръвното налягане

високоъгълено изображение на лекар с тензиометър
Снимка: Freepik.com

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, се свързва с намален риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Установено е, че диета с ниско съдържание на натрий и адекватен прием на калий могат да повлияят положително на регулирането на кръвното ви налягане.

Тъй като пъпешът е плод с ниско съдържание на натрий и е богат на калий, той може да ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвното налягане. Ако искате да увеличите приема на калий, опитайте да добавите пъпеша медена роса към вашата диета.

Съдържа хранителни вещества, жизненоважни за здравето на костите

Портрет на млада жена, която яде пъпеш.
Снимка: Freepik.com

Пъпешът медена роса съдържа няколко хранителни вещества, които са от съществено значение за възстановяване и поддържане на здрави кости, включително фолат, витамин К и магнезий.

По-специално, пъпешът е добър източник на фолиева киселина. Фолиевата киселина е важна за разграждането на хомоцистеина. Повишените нива на хамоцистеин са свързани с намалена костна минерална плътност с течение на времето.

Витамин К участва в производството на основен структурен протеин в костите, известен като остеокалцин. Адекватният прием на витамин К е от съществено значение за здрави кости.

Освен това можете да задоволите около 4% от дневните си нужди от магнезий с една порция медена роса. Клетките, отговорни за изграждането и разграждането на костната тъкан, изискват магнезий, за да функционират правилно. Следователно магнезият е друго жизненоважно хранително вещество за здравето на костите.

Медената роса също така съдържа малки количества други хранителни вещества, поддържащи костите, включително калций, фосфор и цинк.

Пъпешът медена роса може да подобри контрола върху кръвната захар

Пресни зелени мрежести плодове от пъпеш, нарязани на дървена дъска за рязане за концепция за здравословно хранене.
Снимка: Freepik.com

Някои изследвания показват, че редовното ядене на плодове, като например пъпеш, може да запази здравословните нива на кръвната захар.

Скорошно седемгодишно проучване сред половин милион души установи, че тези, които консумират пресни плодове всеки ден, са с 12% по-малко вероятно да развият диабет в сравнение с тези, които рядко ядат плодове. При участниците, които вече са имали диабет в началото на проучването, яденето на плодове поне три пъти седмично води до 13-28% по-нисък риск от усложнения, свързани с диабета, в допълнение към 17% по-нисък риск от преждевременна смърт.

Въпреки че пъпешът съдържа въглехидрати, които могат временно да повишат кръвната ви захар, той също така осигурява фибри и други хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар с течение на времето.

Помага за поддържането на здрава кожа

Здрава красива сияйна кожа на жена без грим. Портрет на усмихнато момиче на фона на плодове
Снимка: Freepik.com

Достатъчният прием на витамин С е наложителен за правилното производство на колаген, основен структурен протеин, който е жизненоважен за възстановяването и поддържането на вашата кожна тъкан, а пъпеша медна роса има виско съдържание на витамин С.

Освен това, тъй като витамин С е мощен антиоксидант, някои изследвания показват, че той може да защити кожата ви от увреждане от слънцето.

Въпреки че можете да си набавите витамин С от различни храни, яденето на пъпеш медена роса е лесен начин бързо да задоволите ежедневните си нужди – насърчавайки здрава кожа в процеса.

Засилва имунната система

Разнообразие от органични пъпеши, нарязани на дървена маса.
Снимка: Freepik.com

Витамин С е може би най-известен с ролята си в поддържането на имунната функция, а пъпешът е пълен с него, както вече отбелязахме.

Човешката имунна система е сложна и изисква широк спектър от хранителни вещества, за да функционира правилно. Витамин С е критичен компонент и изследвания показват, че адекватният прием на витамин С с храната може както да предотврати, така и да лекува различни респираторни и системни инфекции, като пневмония и обикновена настинка.

Пъпеша медена роса помага за правилното храносмилане

Близък план на женски ръце, оформящи сърце на корема на открито. Концепция за фитнес и диета
Снимка: Freepik.com

Пъпешът медена роса съдържа фибри, хранително вещество, което е добре известно за подобряване на здравето на храносмилането. Приемът на нужното количество диетични фибри забавя реакцията на кръвната захар. Също така той насърчава редовността на червата и растежа на здрави чревни бактерии.

Въпреки че много други плодове съдържат повече фибри на порция, медената роса може да допринесе за дневния ви прием. За някои хора с определени храносмилателни разстройства или тези, които въвеждат отново фибри в диетата си, плод с по-малко фибри като пъпеша медена роса може да се понесе по-добре за разлика от други храни с високо съдържание на фибри.

Поддържа зрението и здравето на очите

лекар-изследване-пациент-зрение
Снимка: Freepik.com

Пъпешът медена роса съдържа два мощни антиоксиданта: лутеин и зеаксантин. Тези каротеноидни съединения са добре известни с това, че поддържат здравето на очите. Те също предотвратяват развитието на свързана с възрастта загуба на зрение.

Изследвания показват, че редовното ядене на храни, които съдържат тези антиоксиданти, като например пъпеша, може да поддържат правилната функция на очите през целия ви живот.


Прочетете още: Как да се изследваме за рак на гърдата според специалистите

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: