HomeИНТЕРЕСНОКакво могат да кажат ноктите ви за вашето здраве?

Какво могат да кажат ноктите ви за вашето здраве?

Какво могат да кажат ноктите ви за вашето здраве?

Какво могат да кажат ноктите ви за вашето здраве?

Когато нещо се обърка със здравето ви, това често си личи по ноктите.

Хипократ разбрал това през пети век и лекарите все още гледат на аномалиите на ноктите като на белези за по-големи системни проблеми в човешкото тяло. Ето какво могат да ви кажат ноктите за вашето здраве.

Деформираните нокти на краката може да са следствие на гъбички по ноктите

Пожълтяването или деформираните нокти на краката често се причиняват от гъбична инфекция на ноктите, която има тенденция да прогресира бавно и може да засегне един или няколко нокти. Инфекцията обикновено започва от горната част на нокътя и се разпространява надолу, правейки нокътя дебел, обезцветен и изкривен с течение на времето. Потните крака допринасят за инфекцията, която е по-честа при ноктите на краката поради влажната и топла среда. Не е силно заразно и може да се диагностицира чрез култивиране на проба от нокът. Други причини за удебелени нокти на краката включват нараняване, псориазис или малки костни шипове. Препоръчва се ранно лечение с лекарства без рецепта или противогъбични лекарства с рецепта.

Деформираните нокти на краката
Снимка: Freepik.com

Белите нокти може да сочат проблем с черния дроб

Белите нокти, наричани още ноктите на Тери, се появяват, когато има излишък от съединителна тъкан в нокътното легло, което води до блед вид на „матово стъкло“ върху по-голямата част от нокътното легло. Ноктите на Тери може да са естествена част от стареенето, но те също могат да показват проблеми с черния дроб като цироза, както и хронични заболявания като диабет. Това обезцветяване обикновено засяга всички нокти на ръцете или краката и няма форма на полумесец. Ноктите на Тери са вид левконихия, която се отнася до бяло обезцветяване на един или няколко нокътя. Името „ноктите на Тери“ идва от лекаря, който пръв наблюдава симптома при хора с цироза през 50-те години на миналия век. Ако имате ноктите на Тери, консултирайте се с лекар за правилна диагноза и лечение.

бели нокти
Снимка: healthline.com

Сините нокти предполагат проблеми с белите дробове

Сините нокти могат да индикират, че тялото не получава достатъчно кислород, вероятно поради белодробни или сърдечни проблеми. Цианозата, която също може да засегне кожата и устните, е състояние, което може да причини посиняване или лилаво оцветяване на ноктите. Лоша циркулация или проблеми с хемоглобина също могат да бъдат причина. Ако само един нокът е син, това може да се дължи на нараняване. Въпреки това, ако всички нокти са сини, това е симптом на друго основно заболяване. В студено време може временно да се появят сини нокти поради лоша циркулация. Ако забележите сини нокти, потърсете лекарска помощ за установяване на причината и подходящо лечение.

Сини нокти
Снимка: mymed.com

Тъмните линии под ноктите са признак на меланом

Тъмните линии под нокътя може да означават меланом, опасна форма на рак на кожата. Хората често забравят да проверят ноктите си за признаци на рак на кожата. Макар и рядко, ракът на кожата, включително меланомът, може да се развие под и около ноктите на ръцете и краката. По-възрастните хора, цветнокожите и тези с лична или фамилна анамнеза за меланом или предишна травма на ноктите са изложени на по-висок риск. За щастие, меланомът на ноктите е лечим, когато се открие рано. Важно е редовно да проверявате ноктите си, за да уловите рано всички признаци на рак на кожата.

тъмна линия под нокътя
Снимка: Shutterstock

Гризането на ноктите може да е признак на тревожни разстройства

Гризането на нокти или онихофагията е често срещан навик, който засяга много хора, особено тези, които изпитват тревожност и стрес. Освен това е по-разпространено при хора с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), състояние, което причинява неконтролируеми и повтарящи се мисли или мании и повтарящо се поведение.

Въпреки че гризането на ноктите не е опасно, то може да има отрицателно въздействие върху цялостното ви здраве. Повтарящото се поведение на гризане на ноктите може да е признак на скрито безпокойство или стрес и някои хора може да го намерят за полезно при справяне с предизвикателни емоции. Въпреки това, ако редовно гризете ноктите си, това може да компрометира външния вид и здравето на ноктите ви.

Например, ако дъвчете под нокътното легло, може да създадете структурни промени в основата на нокътя, които променят начина, по който израства нокътят. Това може да доведе до неравна повърхност на ноктите или дори до развитие на врастнали нокти, което може да бъде болезнено и неудобно.

Но най-голямата грижа за гризачите на ноктите е рискът от инфекция. Вашите нокти и околната кожа съдържат бактерии и микроби, които могат лесно да проникнат в тялото ви, ако имате отворени рани или порязвания около ноктите. Това може да доведе до инфекции, като паронихия, бактериална или гъбична инфекция, която засяга кожата около нокътя.

жена гризе ноктите си
Снимка: Shutterstock

Прочетете още: Първи признаци за липса на витамини

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: