HomeЗДРАВЕЗдравословна ли е разтворимата овесена каша?

Здравословна ли е разтворимата овесена каша?

Здравословна ли е разтворимата овесена каша?

Здравословна ли е разтворимата овесена каша?

От години, овесената каша е популярна храна за закуска, обичана заради нейната текстура и много ползи за здравето.

С нарастването на бързо разтворимите овесени ядки много хора започнаха да се съмняват дали тази практична храна наистина е толкова здравословна, колкото изглежда, споделя Healthline. В тази статия ще проучим хранителния профил на инстантната овесена каша, нейните ползи за здравето и потенциалните минуси.

Хранителният профил на разтворимите овесени ядки

Разтворимата овесена каша е най-преработената налична форма на овес, направена чрез раздробяване на овесени зърна на малки парчета и задушаване и навиване на тънки люспи. Този процес премахва минимално количество хранителни вещества. Въпреки това разтворимите овесени ядки обикновено се опаковат на отделни порции с добавки – като изкуствени аромати, мляко на прах и захари – които може да работят срещу вашите здравословни цели.

Бързите овесени ядки са добър източник на въглехидрати, витамини, минерали и фибри. Те също така доставят добро количество протеини и мазнини. Въпреки това, много разтворими пакети овесени ядки идват с добавени аромати и захари. Някои марки могат да съдържат от 10 до 17 грама добавена захар.

Каша закуска супер купа здравословен начин на живот
Снимка: Freepik.com

Ползи за здравето от разтворимите овесени ядки

Подобно на други видове овес, разтворимите овесени ядки са богати на хранителни вещества с много ползи за здравето. Редовната консумация на овесени ядки е свързана с различни ползи за здравето. Някои изследвания свързват яденето на овесена каша с по-добри нива на холестерол, подобрено кръвно налягане и регулиране на кръвната захар и намалено възпаление. Фибрите в овесените ядки могат да помогнат при запек и да допринесат за редовното изхождане. Това може също да доведе до по-здравословен чревен микробиом.

В допълнение към своите ползи за здравето, разтворимите овесени ядки са сравнително евтина храна. В зависимост от марката, вкуса и броя на порциите, те обикновено струват около 1 лв. на порция. Можете да купувате на едро, за да спестите още повече. И ако купувате на едро, не е нужно да се притеснявате, че овесената каша ще се развали бързо или ще загуби хранителната си стойност. Овесените ядки за бързо приготвяне са стабилна храна и могат да издържат 1–2 години без охлаждане.

здравословна закуска при момичето в ръце,
Снимка: Freepik.com

Как да си приготвим разтворими овесени ядки

Добавете гореща вода или мляко и разбъркайте. Като алтернатива можете да добавите студена вода или мляко и да поставите сместа в микровълновата. След 1-2 минути вашата овесена каша ще бъде готова за консумация. За сравнение, варенето на овесените ядки може да отнеме 5–10 минути.

Потенциални недостатъци на разтворимите овесена каша

Недостатъците идват главно от добавените аромати и захари, които много марки съдържат. В сравнение с други видове бързо-разтворими зърнени закуски, овесената каша може да бъде по-засищаща и да ви държи сити по-дълго. Добавянето на протеини и мазнини може да ви помогне да се чувствате сити до следващото си хранене или лека закуска.

Ако се притеснявате за добавените захари, може да искате да изберете сорт с по-ниско съдържание на захар или да изберете обикновен овес и да добавите свои собствени гарнитури за вкус. За по-засищащо ястие можете да добавите плодове, ядково масло, семена, шоколад или авокадо.

изглед отгоре вкусна каша с малини на лек фон му
Снимка: Freepik.com

Инстантните овесени ядки са удобна и достъпна храна, която може да осигури много ползи за здравето. Въпреки това е важно да имате предвид добавените аромати и захари, които много марки съдържат. Ако търсите вариант за здравословна закуска, обикновената овесена каша с добавени топинги може да бъде чудесен избор.


Прочетете още: Мнението на диетолозите: здравословно ли е да закусваме плодове

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: