HomeИНТЕРЕСНОСъвети за почистване, които са полезни за планетата и портфейла ви

Съвети за почистване, които са полезни за планетата и портфейла ви

Съвети за почистване, които са полезни за планетата

Съвети за почистване, които са полезни за планетата и портфейла ви

Почистването е ключов аспект от поддържането на здравословната среда в дома ви, но знаете ли, че може да бъде скъпо и вредно за околната среда?

Много търговски почистващи продукти съдържат химикали, които могат да окажат неблагоприятно въздействие както върху околната среда, така и върху вашето здраве. За щастие има начини да почистите дома си по екологичен и икономичен начин.

Оцетът

оцет за почистване
Снимка: Shutterstock

Един от най-универсалните и полезни продукти за екологично чистене е оцетът. Оцетът е естествен дезинфектант, който може да се използва за почистване и дезинфекция на повърхности, премахване на варовик, отпушване на канали и много други. Освен това е евтин и широко достъпен в магазините за хранителни стоки. Внимавайте обаче, когато използвате оцет върху порести повърхности като мрамор, тъй като неговата киселинна природа може да причини щети.

Сода за хляб

сода за хляб за почистване на дома
Снимка: Freepik.com

Друга основна съставка за екологично почистване е содата за хляб. Тя може да се използва за почистване и възстановяване на блясъка на мивките, наред с други неща. Освен това, комбинирането на сода за хляб и оцет може ефективно да отпуши канализацията и да освежи тръбите.

Лимонов сок

лимонов сок за почистване на дома
Снимка: Freepik.com

Лимоновият сок е друга екологична и ефективна съставка за почистване на прозорци и огледала, без да оставя следи. Просто смесете сок от половин лимон с 500 мл. гореща вода и избършете повърхността с микрофибърна кърпа. И ако търсите изненадващ трик, за да накарате прозорците и огледалата си да заблестят, опитайте да ги изтъркате с вестник, напоен с вашия лимонов почистващ разтвор.

Утайка от кафе

утайка от кафе за почистване на дома
Снимка: Freepik.com

Знаете ли, че утайката от кафе може да се използва и за друго освен добавяне на хранителни вещества към вашата градина или ексфолиране на кожата? Тя може да се използва и за почистване и възстановяване на естествения блясък на дървени подове и съдове.

Проветряване

проветряване на дома
Снимка: Freepik.com

Редовното проветряване е изключително важно за поддържането на здравословна среда у дома. Проветряването на дома ви за няколко минути всеки ден може да помогне за премахване на праха и замърсителите във въздуха.


Прочетете още: Трябва ли да чакаме пролетното почистване?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: