HomeИНТЕРЕСНОКак да подобрим стойката си, когато работим на бюро по цял ден

Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро по цял ден

Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро

Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро по цял ден

Когато става въпрос за стойка, залогът е много повече от комфорта.

Физиотерапевтите често се срещат с хора, заседнали в цикли от проблеми с тялото, свързани с работата, като главоболие, болки в гърба, неврологични проблеми и изтръпване на ръцете, споделя Кейтлин Рийд.

Тези проблеми не само засягат производителността, но могат да понижат качеството ни на живот. Изследванията дори показват, че лошата стойка е свързана с ниско самочувствие. И тъй като работата от вкъщи или така наречения вече хоум офис, се превърна в нова норма, много хора се приспособяват към живота без изискваното бюро в офиса и удобния стол.

Добрата новина е, че създаването на навици за добра стойка и може би налагането на няколко леки промени в начина ни на работа от вкъщи може да промени всичко.

Как да седим правилно на бюрото?

разликата между правилното и погрешното стоене пред компютъра
Снимка: Freepik.com

„Повечето от моите клиенти се оплакват от нови болки в кръста, откакто започнаха да работят повече от вкъщи“, казва базираната в Ню Йорк физиотерапевт Шарлот Сайърс. „Това се дължи на увеличеното време в седене и по-малката активност. Гърбовете ни не обичат да бъдат държани в едни и същи пози за дълги периоди от време, особено седнали.

Следните съвети за позицията на тялото могат да направят седенето на бюро в продължение на 8 часа много по-лесно за тялото ни.

1. Поддържайте леко поклащане в долната част на гърба

Четирима от пет възрастни изпитват болки в долната част на гърба. За да си помогнем с това, можем да поставим малка, твърда възглавница в долната част на гръбнака, където гърбът ни естествено се люлее.

2. Свийте лактите си на 90 градуса

Бюрото ни трябва да е на такава височина, която позволява лактите ни да се огъват на 90 градуса, докато пишем. Ако нашият стол има регулируеми лакътници, трябва да се уверим, че и те са на тази височина.

3. Позиционирайте брадичката си успоредно на земята

Болка във врата и (цервикогенно) главоболие могат да възникнат, ако прекарваме дълги часове, взирани в екран, който е твърде висок или твърде нисък. За да избегнете това, трябва да позиционирате екрана точно пред естественото ниво на очите си.

4. Издърпайте брадичката си назад и я приберете леко

Повечето от нас издават леко брадичката си, когато гледат към екрана, което причинява болка в шийните прешлени. Препоръчително е да издърпаме брадичката си назад, така че да е точно зад ключиците. След това да приберем леко брадичката си, сякаш държим тенис топка с нея.

5. Отворете раменете си

Повечето хора се прегърбват до известна степен, но истината е, че това е супер тежко за гръбнака и гърба. За да избегнем прегърбване, трябва леко да завъртим раменете си надолу и назад, усещайки как мускулите в горната част на гърба ни се ангажират.

6. Свийте коленете си на 90 градуса, краката са плоски на земята

Добрата стойка започва в краката ни. Почти невъзможно е да поддържаме изправен гръбначен стълб, ако краката ни не са притиснати плътно към пода, особено в продължение на часове.

Също така трябва да избягваме да подпираме краката си на каквото и да било, тъй като това може да стегне сухожилията ни и дори да раздразни седалищния ни нерв, ако имаме съществуваща скованост на гръбначния стълб.


Прочетете още: Как ни се отразява недостигът на сън?

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: