Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро по цял ден

Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро

Когато става въпрос за стойка, залогът е много повече от комфорта.

Физиотерапевтите често се срещат с хора, заседнали в цикли от проблеми с тялото, свързани с работата, като главоболие, болки в гърба, неврологични проблеми и изтръпване на ръцете, споделя Кейтлин Рийд.

Тези проблеми не само засягат производителността, но могат да понижат качеството ни на живот. Изследванията дори показват, че лошата стойка е свързана с ниско самочувствие. И тъй като работата от вкъщи или така наречения вече хоум офис, се превърна в нова норма, много хора се приспособяват към живота без изискваното бюро в офиса и удобния стол.

Добрата новина е, че създаването на навици за добра стойка и може би налагането на няколко леки промени в начина ни на работа от вкъщи може да промени всичко.

Как да седим правилно на бюрото?

разликата между правилното и погрешното стоене пред компютъра
Снимка: Freepik.com

„Повечето от моите клиенти се оплакват от нови болки в кръста, откакто започнаха да работят повече от вкъщи“, казва базираната в Ню Йорк физиотерапевт Шарлот Сайърс. „Това се дължи на увеличеното време в седене и по-малката активност. Гърбовете ни не обичат да бъдат държани в едни и същи пози за дълги периоди от време, особено седнали.

Следните съвети за позицията на тялото могат да направят седенето на бюро в продължение на 8 часа много по-лесно за тялото ни.

1. Поддържайте леко поклащане в долната част на гърба

Четирима от пет възрастни изпитват болки в долната част на гърба. За да си помогнем с това, можем да поставим малка, твърда възглавница в долната част на гръбнака, където гърбът ни естествено се люлее.

2. Свийте лактите си на 90 градуса

Бюрото ни трябва да е на такава височина, която позволява лактите ни да се огъват на 90 градуса, докато пишем. Ако нашият стол има регулируеми лакътници, трябва да се уверим, че и те са на тази височина.

3. Позиционирайте брадичката си успоредно на земята

Болка във врата и (цервикогенно) главоболие могат да възникнат, ако прекарваме дълги часове, взирани в екран, който е твърде висок или твърде нисък. За да избегнете това, трябва да позиционирате екрана точно пред естественото ниво на очите си.

4. Издърпайте брадичката си назад и я приберете леко

Повечето от нас издават леко брадичката си, когато гледат към екрана, което причинява болка в шийните прешлени. Препоръчително е да издърпаме брадичката си назад, така че да е точно зад ключиците. След това да приберем леко брадичката си, сякаш държим тенис топка с нея.

5. Отворете раменете си

Повечето хора се прегърбват до известна степен, но истината е, че това е супер тежко за гръбнака и гърба. За да избегнем прегърбване, трябва леко да завъртим раменете си надолу и назад, усещайки как мускулите в горната част на гърба ни се ангажират.

6. Свийте коленете си на 90 градуса, краката са плоски на земята

Добрата стойка започва в краката ни. Почти невъзможно е да поддържаме изправен гръбначен стълб, ако краката ни не са притиснати плътно към пода, особено в продължение на часове.

Също така трябва да избягваме да подпираме краката си на каквото и да било, тъй като това може да стегне сухожилията ни и дори да раздразни седалищния ни нерв, ако имаме съществуваща скованост на гръбначния стълб.


Прочетете още: Как ни се отразява недостигът на сън?

Най-новото от седмицата в MADAMSKO: