HomeИНТЕРЕСНОЗащо да влезем в клуб 5 сутринта?

Защо да влезем в клуб 5 сутринта?

Защо да влезем в клуб 5 сутринта?

Защо да влезем в клуб 5 сутринта?

Клуб 5 сутринта ни съветва да грабним утрото, за да извисим живота си

Всеки търси тайната на успеха и продуктивността. А идеята, която Робин Шарма разработва в продължение повече от 20 години, се оказва печеливша както за него, така и за мнозина от неговите последователи. Неговата формула се заключва в усъвършенстването на няколко прости навика, първият от които е ставането рано сутрин. Тази първа стъпка дава и името на „Клуб 5 сутринта“. В същността си това е практика, която включва в себе си последователност от действия, чрез които човек да използва ранните часове на деня, за да настрои себе си за предстоящите задачи.

Методът описва стъпка по стъпка как да се възползвате от най-спокойните часове на сутринта, да имате време за упражнения и лично израстване, докато всички все още спят.

Целта е да спечелите ценно време, през което да мислите, да проявите креативността си и да започнете спокойно деня

Робин Шарма
Снимка: David Leyes © 2015

В книгата си Шарма разказва измислена история за жена предприемач, която търси начин да се реализира, художник, който е изгубил своето вдъхновение, и милиардер с огромен опит зад гърба си, който иска да го предаде на другите.

Тримата се срещат на конференция за личното развитие. Милиардерът се запознал с дамата предприемачи и с художника, след като водещият лектор приключил речта си. Никой от двамата не подозирал неговото финансово състояние, тъй като милиардерът винаги се обличал като обикновен човек. Той разказал на събеседниците си как самият той е забогатял благодарение на водещия на семинара, който го научил, че докато много хора мечтаят да им се случат изключителни неща, истински ефективните хора ги предизвикват. 

Дамата и художникът ставали все по-любопитни към този мистериозен човек

Те го слушали с интерес, а накрая той им споделил, че водещият на конференцията всъщност е негов личен ментор. На какво го е научил той ли? На това, че най-надеждният начин за постигане на добри резултати в личния и професионалния живот, е изграждането на рутина в сутрешните часове на деня. Милиардерът отправил невероятно предложение към двамата си нови приятели. Поканил ги да го придружат и да останат при него в къщата му на о. Мавриций. Там той щял да ги научи на тайните на тази сутрешна рутина от световна класа. А всичко, което трябвало да направят те, е да се срещнат с него в 5 сутринта на следващата сутрин.

Дамата предприемач и художникът били малко скептични, но всичко се променило, когато пристигнал ролс-ройс с личен шофьор, който ги взел и ги закарал до хангар, в който ги чакал частен самолет с логото „К5С“. 

Младата дама попитала шофьорът какво означава надписът, а той обяснил, че е съкращение от „Клуб 5 сутринта“. Така започнало тяхното пътешествие към осъзнаването на една революционна сутрешна рутина и изцяло нов поглед към живота, способен да трансформира всичко към по-добро.

Самоусъвършенстването зависи пряко от личната способност за откъсване от социалните идеи за правилен начин на живот

Всеки човек има уникални таланти, които ако бъдат правилно развити, могат да доведат до лично щастие и световни успехи. Ако търсите лично удовлетворение и искате да повлияете на другите, трябва да се отървете от социалните влияния като например мисълта за това, какво ще кажат другите за вас. Когато успеете да заглушите вътрешните гласове, които диктуват как трябва да живеете, ще можете да започнете да чувате собствените си инстинкти. Това умение е пряко свързано с начина, по който самите вие се възприемате. Авторът на книгата съветва, че човек, който търси самоусъвършенстването, трябва да гледа на себе си като на герой. Той твърди, че героизмът не е качество, което притежават само изключителните хора. Във всеки човек живее герой и всеки притежава необходимите средства, за да се превърне в такъв.

Част от личната промяна е понасянето на дискомфорт

излез от комфортната си зона
Снимка: Freepik.com

Но трансформацията на лошите навици в добри изисква много усилия и постоянство. Редовното практикуване на един лош навик изкарва на показ основните емоционални препятствия, които са причината да не сте живели съобразно своя потенциал досега. За да може да настъпи истинска промяна, вие трябва да се изправите лице в лице с болката си. Робин Шарма насърчава своите читатели, че моментът, в който им се иска да се откажат, е точно моментът, в който те са длъжни да продължат, ако искат да заемат своето място в историята. 

Всеки от нас е имал моменти, в които иска да се откаже, но само ако не се поддаде на това желание, човек може да постигне целите си и да намери удовлетворение. Разбира се, авторът на „Клуб 5 сутринта“ напомня, че личностното развитие е безкраен процес. А излизането извън зоната на комфорт, дори когато вече сме постигнали много, е необходимо за намирането на дълбоко душевно щастие.

Какво е общото между великите лидери, философите и творците? Навикът да стават рано сутрин.

Според Робин Шарма е мит, че световноизвестните хора просто са родени с талант за успех. Повечето от тях всъщност са се посветили да стават рано всеки ден, за да задават позитивен тон на деня си. Авторът твърди, че всеки, който се ангажира с тази редовна сутрешна практика, също може да постигне своите мечти. 

Нещо много важно, на което се обръща внимание в „Клуб 5 сутринта“, е и изграждането на добра хигиена на съня. Ранното ставане изисква и дисциплина на ранно лягане, за да се осигури на тялото достатъчно време на покой. Дълбоката почивка и релаксация са от жизнено значение за възстановяване от стреса. Сънят е важна част от доброто психическо, емоционално и физическо здраве. Без достатъчно количество сън отличната продуктивност и ефективност не биха били възможни.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Съсредоточете се с книгата „Задълбочена работа“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: