HomeМЕСТА9 архитектурни чудеса на Швейцария

9 архитектурни чудеса на Швейцария

пейзажен кадър на Швейцарски град

9 архитектурни чудеса на Швейцария

Швейцария е една от най-красивите страни в света, която грижливо пази уникални архитектурни паметници.

Земята й е пълна с известни места за поклонение, непревземаеми средновековни замъци и дори древни промишлени съоръжения, които по едно време са били смятани за върха на инженерните постижения.

И най-ценното е, че самите швейцарци не само се гордеят с архитектурното си наследство, но и правят всичко възможно да запазят забележителностите в оригиналния им вид.

Замъкът Chillon на брега на Женевското езеро

Замъкът Chillon се намира близо до курортния град Монтрьо (Швейцария).

Замъкът Chillon, разположен на скалиста платформа с изглед към Женевското езеро, се счита за най-красивата сграда в цяла Швейцария. Вековната му история вълнува умовете на съвременниците, защото все още не се знае през коя година е издигнат на такова живописно място. Въпреки факта, че първото споменаване на тази уникална крепост датира от 1160 г., най-новите находки показват, че римляните все още са били на нейна територия и не по-късно от IX век.

Замъкът Chillon е най-известното архитектурно наследство от XII век. Швейцария.

Но както и да е, той започва да придобива такива очертания, каквито сега има замъкът-крепост, едва от 1253 г., когато херцогът на Савой е управлявал тази територия. По това време укреплението действа като пълноценна крепост и е стратегически важно съоръжение, което гарантира сигурността на търговските пътища с Италия и Франция. Но когато тази опасност преминала и никой не се нуждаел от защитната функция на крепостта, на нейна територия беше организиран зловещ затвор, в който загинаха много невинни хора. Благодарение на един затворник, който посетил това ужасно място, замъкът Chillon придобива световна слава.

От 1887 г. замъкът Chillon е реставриран и е превърнат в музей.

Франсоа Бонивар, швейцарски политик, е много известният затворник, който е изпратен в затвора през 1530 г. за участие във въстание. Историята на живота и престоя му тук послужила като основа за създаването на поемата на Джордж Байрон „Шильонският затворник“, след публикуването на която крепостта-затвор става известна и доста популярна сред туристите.

През XIX век когато кантонът Во, на чиято територия се намира тази сграда, постигна независимост, властите решили да възстановят крепостта и я превърнали в исторически музей, който работи и до днес.

Катедралата Гросмюнстер в Цюрих

Катедралата Grossmünster се намира в самия център на Цюрих, на брега на река Лимат (Швейцария).

Величествената църква Гросмюнстер е една от основните забележителности на Цюрих и негова основна визитна картичка. Строежът на тази знакова сграда започва на свято място, където още през IX век. са открити гробниците на светците Феликс и Регула (светците покровители на Цюрих). Първоначално тук е издигната църква на Каролингите, но през 1100 г. решават да построят катедрала.

Строгият величествен храм с две кули близнаци е строен в продължение на 120 години, но придобива днешния си вид едва по време на протестантската Реформация, обхванала цяла Европа през XIV век. Тогава външната архитектура и интериорът били променени и така преобразили Grossmünster, че тя все още остава не само главният храм на града, но е и действаща евангелска протестантска църква.

Абатство Сен Гал

През 1983 г. абатството Св. Гал е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (Санкт Гален, Швейцария).

Абатството Св. Гал е най-големият научен, религиозен и културен център на средновековна Европа. Бенедиктинският манастир, разположен в швейцарския град Санкт Гален, започва своята история през 747 г. Той е считан за най-важния религиозен център на страната повече от хиляда години. Неговият основен актив е не толкова архитектурата, колкото най-старата и богата библиотека, основана от абат Валдо от Райхенау (740-814 г.)

Манастирът Св. Гал в Швейцария е уникален паметник на историята, религията, културата и архитектурата.

Преживяло много войни и конфронтации, абатството на Св. Гал все пак е разрушено и през 1755-1768 г. На това място за поклонение се появявят грандиозни храмове, създадени в бароков стил. Въпреки постоянните премествания и тежките загуби (по време на войните), манастирската библиотека все още съхранява средновековни ръкописи, които в момента са около 160 000 единици. Това обстоятелство прави този трезор, както и преди, най-значимият и ценен в Европа.

Древният мост Капелбрюке в Люцерн

Мостът Капелбрюке е древен дървен покрит мост в Европа (Люцерн, Швейцария).

В град Люцерн има стар мост Капелбрюке, по-известен като моста Капела. Тази уникална закрита структура свързва двата бряга на река Ройс и е дълга 204 м. Все още не е известно кога е издигнато това чудо на инженерството, но повечето историци смятат 1333 г. за времето на създаването му. Този уникален мост минава над Wasserturm. Той е построен много по-рано и всъщност е успял да осигури постоянен достъп до него. Въпреки че кулата се нарича водна кула, жителите на града я използват като наблюдателна кула. Тя също играела ролята на пожарна кула, а дори била вид детектор на лъжата. Но това не е всичко.

Древният мост Капелбрюке е една от емблематичните забележителности на Швейцария (Люцерн).

Според авторите под сводовете на покрива по цялата му дължина са поставени 111 триъгълни картини, в които местни художници са уловили най-важните моменти от живота на жителите на града. Капелбрюке е единственият мост в Европа, който е запазен в оригиналния си вид и е не само уникално инженерно съоръжение, но и културно наследство на страната.

Крепостна стена Musegmauer в Люцерн

Средновековна крепостна стена Museggmauer (Люцерн, Швейцария).

Средновековната крепостна стена Museggmauer е практически единствената структура от този тип, оцеляла в Швейцария. Този защитен обект с дължина около 900 м, свързващ 8 величествени часовникови кули, се предполага, че е построен в края на XIV и началото на XV век.

Крепостната стена Musegmauer съчетава 8 кули (Люцерн, Швейцария).

Интересен факт: Luegislandturm, най-високата кула на този крепостен комплекс (висока 52 м), е построена през 1291 г. много преди построяването на самата крепостна стена. Използвана е като стражева кула. и вече от нея започнали да изграждат крепостна стена с всички други високи конструкции, които служели като защитни и складови съоръжения.

Хидроелектрическа централа Batiment des Forces Motrices в Женева

Старата водноелектрическа централа Batiment des Forces Motrices се превърна в украшение на брега на Женева (Швейцария).

Древната водноелектрическа централа на Рона е построена между 1883 и 1892 г. от архитекта и инженер Теодор Туретини. С право се смята за една от най-високотехнологичните конструкции от онези времена. В продължение на почти 100 години електроцентралата доставя вода от Рона и езерото до фонтаните, домакинствата и промишлеността на града с помощта на 18 турбинни групи.

Batiment des Forces Motrices е превърнат в културен център на Женева (Швейцария).

Изисканият и величествен външен вид не се вписва в производствените мощности. Поради тази причина след прекратяване на дейността тази сграда е реконструирана и прехвърлена в категорията на историческите паметници. През 1987 г. ЮНЕСКО я добавя към списъка на световното културно наследство. Водноелектрическата централа Batiment des Forces Motrices се превърна в културен център на Женева и доста известна театрална и арт сцена.

Катедралата Сен Пиер в Женева

Катедралата Сен Пиер е едно от емблематичните места в Женева (Швейцария).

Величествено и тържествено се издига над историческия център на Женева, сградата на катедралата Св. Пиер, която е била радикално преустроена най-малко 7 пъти през целия период на своето съществуване. Историята й започва през далечния IV век, когато на това място е построен първият параклис. С течение на времето той е превърнат в християнска църква с баптистерий. През 1160 г. е решено да се построи величествена катедрала на това свято място и оттогава вече се нарича катедралата Свети Пиер (Петър).

Луксозната украса на катедралата Сен Пиер в някои сгради е заменена от груба архитектурна красота, лишена от всякакви декорации (Женева, Швейцария).

В продължение на век и половина изграждането на основната структура продължила и след това всеки владетел смятал за свой дълг да допринесе за нейната реконструкция. Поради тази причина в архитектурата на храма се забелязват няколко основни архитектурни стила. Това ясно се отразява както във външния й вид, така и във вътрешното й оформление. Първоначално романският стил бил ясно видим в архитектурните форми на катедралата Сен Пиер, която по-късно става отражение на основните традиции на готиката. С по-нататъшното изграждане на нови съоръжения вече е използван неокласическият стил, който перфектно отразява прехода на катедралата Св. Пиер от католицизма към протестантството.

Лозанската катедрала в Лозана

Катедралата Нотр Дам е отличителна забележителност на Лозана (Швейцария).

Катедралата в Лозана, или както я наричат ​​още Нотр Дам, е една от най-красивите църкви в Швейцария. Интересен факт за създаването й е, че от 1170 г. на високия бряг на Женевското езеро тече строителство на храма. То все още не е завършено официално. Въпреки че 100 години по-късно тази уникална катедрала е осветена от папа Григорий X в чест на Дева Мария и в продължение на много векове се счита за действаща религиозна сграда.

Средновековната мозайка, която е оцеляла до днес, „представлява целия свят“ (Катедралата в Лозана, Швейцария).

Не по-малко впечатляваща е самата архитектурна структура. Като се има предвид, че първоначално катедралата е създадена в романски стил, но по-късно започва да придобива готически очертания. И до днес нейната фасада и портал са украсени с резбовани фигури, барелефи и фрески на светци и лица на библейски герои. Интериорът на катедралата в Лозана е образец на готическия стил. Той поразява с шеметната красота на витражите и стенописите, някои от които са изработени в началото на XIII век.

„Укрепленията на Белинцона“

"Укрепленията на Белинцона" са ярък пример за средновековна отбранителна структура на алпийския регион (Швейцария).

„Укрепленията на Белинцона“ се считат за единствената добре запазена средновековна отбранителна структура в алпийския регион. Според изследователите, първите укрепления са издигнати през I век пр.н.е. С течение на времето укрепленията се увеличават и сега приличат на Великата китайска стена. Благодарение на дългия период на съществуване, този ансамбъл е погълнал много култури и художествени стилове. Тук ясно личат следите от Византийската и Свещената Римска империя, проследено е влиянието на лангобардите, остготите и много други.

Замъците на Белинцона са играли важна роля за града от древни времена, тъй като са били основните отбранителни обекти (Швейцария).

Замъците Кастелгранде, Монтебело, Сасо Корбаро, които са част от отбранителния комплекс, са включени в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО и са посочени като „Укрепления на Белинцона“. В допълнение към укрепленията, Белинцона има най-красивите храмове, катедрали и базилики, най-известните от които са: романската църква Сан Биаджо, която е украсена с добре запазени стенописи от XIV-XV век, църквата на Св. Петър и Стефан, построена през XVI век, базиликата Милосърдна Богородица и параклисът Свети Влах.


Прочетете още: Най-красивите езера в Швейцария

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: