HomeСЪБИТИЯБяха връчени шестите Награди за доброволчество „ГЕРОИТЕ“ на TimeHeroes

Бяха връчени шестите Награди за доброволчество „ГЕРОИТЕ“ на TimeHeroes

Бяха връчени шестите Награди за доброволчество

Бяха връчени шестите Награди за доброволчество „ГЕРОИТЕ“ на TimeHeroes

На специална церемония в РЦСИ „Топлоцентрала“ на 20 април бяха отличени 32 герои, които получиха призовете за доброволчество на Годишните награди на ТimeHeroes: ГЕРОИТЕ.

В началото на годината всеки човек можеше да номинира своите вдъхновяващи примери в четирите основни категории: „Доброволец“, „Организация“, „Журналист“ и „Компания“. Всяка година журито, което избира отличените се състои от хора с активна обществена и гражданска позиция. Част от него този път бяха:

• Социологът, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии – Мила Минева;

• Журналистът и водещ на предаването „120 минути“ – Светослав Иванов;

Жюстин Томс, която е блогър, преподавател, предприемач, автор на книги, консултант по онлайн медии и маркетинг и активист за социална промяна;

Рая Раева, която е комуникационен експерт и активист. В момента е директор „Кампании и комуникации“ в Български фонд за жените;

Наталия Иванова и Емануела Иванова от екипа на TimeHeroes. 

Те имаха трудната задача да изберат сред над 160 номинации. Не е случайно и че броят на наградените тази година също не е никак малък. Журито отдели и специално внимание за организации и доброволци, помогнали на бягащите от войната в Украйна през изминалата година. 

TimeHeroes няма да успее да награди всички хора, които помагат доброволно. Въпреки това, чрез номинациите и наградите прави опит усилията им да са още по-видими и разпознаваеми. Затова и организацията не създава наградите като състезание, а по-скоро като жест на обществено признание и благодарност. А ето и наградените: 

Всички отличени
Всички отличени
Снимка: Даниел Стойчев

Категория „Доброволци“

Отличени бяха: Стела Илиева за активното си участие в доброволчески каузи в град Варна, която получи „Приз за действеност“. Дмитрий Галихин за своите устойчиви действия за подобряване на градската среда във Варна. За усилията и личния им пример, който вдъхновява хиляди българи в помощ на хората, пострадали от войната в Украйна, Лазар Радков, Никола Рахнев и Манол Пейков получавиха „Приз за въздействие“. Анна Хакман, Наталия Тодорова и Веси Деянова бяха отличени с „Приз за напредък“ за работата си като доброволци в първите месеци на войната и развитието на идеите им в собствени организации. За своите усилия да посрещнат бежанската вълна в началото на войната доброволците от Центъра за съдействие на бежанци във Варна спечелиха „Приз за решителност“.

категория доброволци
Анна Хакман, Наталия Тодорова и Веси Деянова бяха отличени с „Приз за напредък“ за работата си като доброволци в първите месеци на войната и развитието на идеите им в собствени организации.
Снимка: Даниел Стойчев

Категория „Организации“

„Приз смело сърце“ получи Национална асоциация на доброволците на Република България, в това число Съюз на спасителите и Пещерно спасяване. За действията им в защита на правата на жените и усилията им в борбата с домашното насилие, включително чрез по-добра информираност за проблема и нуждата от ефективни решения фондациите Emprove и „Будителките“ получиха „Приз за непримиримост“. За динамиката на дейността ѝ през 2022 г. и заявката това темпо да се запази и в бъдеще, фондация „Добро за всеки“ спечели „Приз за развитие“.

Заради подкрепата на хората, потърпевши от войната в Украйна, СУОБ „Мати Украйна“ бе отличена с „Приз за всеобхватност“. За работата си с доброволци и изграждането на „Втори дом“ за бягащите от войната в Пловдив, екипът на фондация Ukraine support and renovation получи „Приз за вдъхновение“. С „Приз за инициативност“ бяха отличени фондациите „За доброто“ и „Три жени“ за бързината, реактивността и усилията, които полагат в подкрепа на хората, прогонени от войната в Украйна. 

Категория „Организации“
Заради подкрепата на хората, потърпевши от войната в Украйна, СУОБ „Мати Украйна“ бе отличена с „Приз за всеобхватност“
Снимка: Даниел Стойчев

Категория „Журналисти“

Четирима души бяха наградени в категорията „Журналисти“. Мария Черешева получи „Приз за цялостно отразяване“. Тя бе отличена за своята работа като журналист, отразяващ активно теми, свързани с права на човека, доброволчеството и активизма. „Приз за регионално отразяване“ бе връчен на Денислава Данкова за усилията ѝ да показва добрите примери на доброволчеството пред зрителите в Югозападна България. За отразяването на теми, свързани с опазването на околната среда, Владимир Гешев спечели „Приз за отразяване на екологични теми“. „Приз за летящ старт“ бе присъден на Енея Георгиева за отразяването на теми, свързани със социалното предприемачество, реализацията на бежанците и работата на неправителствения сектор.

Категория „Журналисти“
За отразяването на теми, свързани с опазването на околната среда, Владимир Гешев спечели „Приз за отразяване на екологични теми“
Снимка: Даниел Стойчев

Категория „Компании“

CluneTech получи „Приз за доброволчески политики“ за дългогодишната си дейност в подкрепа на доброволчеството и поощряването му сред служителите си. За светкавичната си и безвъзмездна помощ за хората, търсещи закрила у нас от първите дни на войната в Украйна, SoftUni спечели „Приз за социално въздействие“. С „Приз за малки действия с голямо значение“ бе отличена Schwarz IT Bulgaria за установяването на доброволчески екип в компанията и предприетите първи действия в тази посока. 

Със специални грамоти бяха отличени ФАР – Фондация за достъп до права, Интеграционно-образователен център Український Вулик, НЧ „Иван Вазов -2014“, Фондация „Открито сърце“, Независима доброволческа мрежа MockingJay – Варна, Questers – за акцията си в подкрепа на бежанците от Украйна, LIDL – за подкрепата на Националния контактен център с доброволци и Generali – за инициативата The Human Safety Net в България.

Тазгодишните награди преминаха под слогана „Героите не чакат“. Историите на всички герои може да прочетете на awards.timeheroes.org 


Прочетете още: TimeHeroes – Как доброволчеството ще промени живота ти?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: