HomeИНТЕРЕСНО10 малко известни факта, чието познаване може да ви направи интересни в компанията

10 малко известни факта, чието познаване може да ви направи интересни в компанията

10 малко известни факта, които да споделиш с приятели

10 малко известни факта, чието познаване може да ви направи интересни в компанията

Тези интересни факта ще ви помогнат да разчупите обстановката и ще зададат тона на вечерта.

Да си умен и ерудиран винаги е модерно. Въпреки че днес малко хора четат книги, Интернет предлага неограничени ресурси. Събрахме 10 малко известни факта от световната история, чието знание може да ви бъде полезно в компания или ако ще се явявате в Стани богат.

1. Личност на годината

Хитлер е човек на годината.
Хитлер е човек на годината.

Адолф Хитлер, човекът, който стана най-известният злодей в световната история на ХХ век, е бил удостоен с наградата Човек на годината на списание Time през 1938 г. Това е предшествано от съюз с Мусолини, нарастване на военната мощ на Третия райх, аншлус на Австрия, залавяне под претекст за защита на Бохемия и Моравия. Поредицата от тези действия впечатлила обществеността толкова много, че всички единодушно обявили силата и влиянието на Хитлер в Европа. А през 1939 г., три месеца преди избухването на Втората световна война, този човек е номиниран за Нобелова награда за мир.

2. Карикатурно предсказание

Предсказана трагедия.
Предсказана трагедия

Изглежда, че сценаристите на американски анимационни филми имат прогностични способности. Иначе как да си обясним точните прогнози, които се появяват от време на време на екраните. Едно от тези предсказания е плакат с горящи кули, който се появи в епизод от анимационния сериал Джони Браво. На екраните този епизод беше пуснат през април 2001 г., а през септември стана истинска трагедия.

3. Кола за Маршал

Прозрачна кола за маршал.
Прозрачна кола за маршал.

През 40-те години на миналия век генерал Дуайт Айзенхауер предлага на маршал Жуков да опита Coca-Cola. Харесал напитката, но знаел предварително как ще реагира другарят Сталин на пристрастеността на неговия генерал към американското питие. Тогава маршалът се обърнал към производството на Coca-Cola с молба да премахне характерния карамелен цвят. Химиците отишли да се срещнат с Жуков и скоро имал първата пратка от 50 кутии прозрачна кола в историята на компанията.

4. Магическите свойства на меда

Съхранение на мед.
Съхранение на мед.

Медът е една от малкото храни с неограничен срок на годност. При правилна обработка медът може буквално да се съхранява десетки или дори стотици години. Това се дължи на химичните свойства на продукта. Поради високото съдържание на захар и изключително ниското ниво на влага, бактериите и микроорганизмите не оцеляват в меда, което означава, че не могат да развалят свойствата на продукта.

Интересен факт: по време на разкопките на египетските пирамиди в една от гробниците са открити съдове с мед. Според груби оценки продуктът в тези съдове е на около 3000 години. Освен това археолозите решили да опитат находката и се оказало, че въпреки възрастта си, медът си остава годен за консумация. Дълго време съдовете от гробницата са смятани за най-древния мед на земята. Докато в Грузия не са открити керамични съдове с медени следи, които са на повече от 5500 години.

5. Умствени способности

Умствените способности на Мерилин Монро и Алберт Айнщайн.
Умствените способности на Мерилин Монро и Алберт Айнщайн.

По време на живота на Мерилин Монро повечето смятали актрисата за глупава, затворена блондинка, но коефициентът й на интелигентност е бил 168 точки. За сравнение, интелигентността на Алберт Айнщайн е оценена на 163 точки. Всъщност момичето, което прави впечатление на наивна и глупава, е посветило огромно количество време на самообразование. В личната й библиотека имало около 400 книги, включително на авторите З. Фройд, Л. Толстой, Ф. Достоевски, Скот Фицджералд, А. Камю, Джеймс Джойс и др.

6. Медицински почерк

Почерк на лекари и тъжни последствия.
Почерк на лекари и тъжни последствия.

Има данни, че около 7000 души умират всяка година поради нечетливия почерк на лекарите. Други 1,5 милиона страдат от страничните ефекти на погрешно закупени лекарства. Струва си да се отбележи, че тези данни се отнасят само за населението на САЩ, глобалните цифри са много по-високи.

7. Писъци след дъжд

Вик след дъжда.
Вик след дъжда.

Ако наистина искаш да те чуят, крещи след дъжда. Прах, полени и други микрочастици се утаяват в този момент, нищо не пречи на звука. Но в мъглата, когато влажността се повишава, всички звуци са притъпени и чуваемостта става много по-лоша.

8. Етикет

Копчета на ръкавите и едно от правилата на етикета.
Копчета на ръкавите и едно от правилата на етикета.

Със сигурност сте обръщали внимание на редицата копчета, които красят ръкавите на класическите модели мъжки сака. Сега те са изключително декоративен елемент, но някога, по времето на Наполеон Бонапарт, са имали доста практично значение. Тогава известният командир заповядал да се шият копчета на ръкавите на униформите на войниците, за да се отърват от отвратителния навик да бършат сополите си върху тях.

9. Обеци

История на мъжките обеци.
История на мъжките обеци.

В съвременния свят обеците се носят по-често от жени, а по-рано това е било статусно мъжко бижу. Освен това правото да носите този аксесоар трябвало да бъде спечелено. Обеци са носени от представители на кралското семейство, свещеници и високопоставени хора. Моряците си слагали по една обеца, след като прекосят екватора. Наличието на обеца на моряк му давало право да сложи краката си на масата и да получи халба безплатна бира във всяка кръчма. Пиратите украсявали ушите си с обеци в чест на корабите, които били разбили, а войниците носели обеци в памет на дома си.

10. Борба за оцеляване

Борба за оцеляване в утробата.
Борба за оцеляване в утробата.

По време на бременност вътре в тигровата акула се водят истински битки. Малките се борят в утробата и дори могат да се убият помежду си. Само оцелелите се раждат.


Прочетете още: Какво казва дължината на пръстите за характера на човек

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: