HomeИНТЕРЕСНОСъздателят на AI изображение отхвърли престижна награда

Създателят на AI изображение отхвърли престижна награда

колаж от снимката на Борис Елдагсен, с която участва в Световната награда за фотография на Sony и портретно изображение на Борис Елдагсен

Създателят на AI изображение отхвърли престижна награда

Борис Елдагсен обвини Sony World Photograph Awards, че не са направили разлика между снимка и изображение, създадено от DALL-E 2.

Победителят в Световната награда за фотография на Sony отказа да приеме наградата, след като разкри, че изпратената от него печеливша снимка е създадена с помощта на генератор на изображения с изкуствен интелект.

Базираният в Берлин немски фотограф Борис Елдагсен спечели категорията Creative на конкурса Open 2023 на наградата. Той беше увенчан с венци на церемония на 13 април в Лондон. Наградата се счита за едно от най-престижните отличия във фотографията.

снимката на Борис Елдагсен, с която участва в Световната награда за фотография на Sony
Снимка: Борис Елдагсен

Като включва компютърно генерирано изображение в традиционна награда за фотография и впоследствие отказа да приеме наградата, Елдагсен твърди, че се надява да „започне дебат“ относно технологията, която е готова драстично да промени начина, по който дефинираме и разбираме фотореалистичните изображения.

Печелившото изображение на Елдагсен, Псевдомнезия: Електротехникът, е създадено с помощта на DALL-E 2. Това е генератор на изображения, разработен от OpenAI, базираната в Сан Франциско компания, която също създаде чатбота ChatGPT.

При кандидатстването си Елдагсен описва изображението като „призрачен черно-бял портрет на две жени от различни поколения. Той напомня на семеен портрет от 40-те години на миналия век“.

Говорител на наградата отговори, като обвинява Елдагсен в умишлен опит да подведе аудиторията. Той го прави чрез участие в състезанието под фалшив претекст и с намерението да отхвърли наградата.

Журито на наградата е било наясно, че изображението на Елдагсен е генерирано от изкуствен интелект. Все пак му е присъдило наградата, казва говорителят.

Тезата на Елдагсен

В предишните години творческата категория на наградата традиционно е отличавала фотографии, които са предизвикали границите на конвенционалната фотография. „Наградата приветства различни експериментални подходи към създаването на изображения“, казва говорителят пред The ​​Art Newspaper.

Малко след обявяването на наградата Елдагсен се появява без покана на сцената, за да се обърне към насъбралата се публика. В спонтанно обръщение той казва, че изображенията, създадени от изкуствен интелект не са снимки и следователно не трябва да се вземат предвид в състезания, предназначени за фотографи.

След това Елдагсен публикува изявление на уебсайта си, в което обвинява съдиите на състезанието, че не са направили разлика между фотографско изображение и „генеративно“ изображение, създадено от машина сизкуствен интелект.

„Кандидатствах като нахална маймуна, за да разбера дали състезанията са готови за участие на изображения с изкуствен интелект“, пише Елдагсен. „Те не са.“

„Колко от вас знаеха или подозираха, че е изображението е генерирано от изкуствен интелект? Нещо в това не е наред, нали?“ той добави. „Изображенията с изкуствен интелект и фотографията не трябва да се конкурират помежду си в награда като тази. Изкуственият интелект не е фотография. Затова няма да приема наградата.”

Говорейки пред BBC Radio на 18 април, Елдагсен казва за изображението: „Изглежда като ретро снимка с мокра плоча [колодий] от 40-те години на миналия век.“

портретно изображение на Борис Елдагсен
Борис Елдагсен

Елдагсен използва израза „промптография“, за да опише изображението, намеквайки за начина, по който платформи като DALL-E 2 и ChatGPT разчитат на специфични инструкции от потребителя за създаване на изображения или съдържание по поръчка.

„Промптографията се прави с подсказки. Фотографията се прави със светлина“, казва Елдагсен пред BBC. „Мисля, че е много важно да разграничим тези две неща по термини и след това да проведем открита дискусия за това в света на фотографията. Достатъчно голям ли е чадърът на фотографията, за да се каже, че този тип изображения е част от него? Защото визуалният език е един и същ.”

Какво споделят организаторите на изложбата?

Говорител на Sony World Photography Awards казва за The Art Newspaper: „По време на различните ни разговори с Борис Елдагсен, преди да го обявим за победител в категория Creative в Open конкурса на 14 март, той потвърди „съвместното създаване“ на това изображение, използвайки изкуствен интелект. В нашата кореспонденция той обясни как след „две десетилетия фотография, моят артистичен фокус се измести повече към изследване на творческите възможности на генераторите с изкуствен интелект“ и допълнително подчертавайки, че изображението силно разчита на неговото „богатство от фотографски познания“. Съгласно правилата на конкурса, фотографите предоставят гаранции за своето участие.

„Творческата категория на Open конкурса приветства различни експериментални подходи за създаване на изображения от цианотипи и радиографии до авангардни дигитални практики.”

„По този начин, след нашата кореспонденция с Борис и предоставените от него гаранции, преценихме, че участието му отговаря на критериите за тази категория и го подкрепихме. Освен това очакваме с нетърпение да се включим в по-задълбочена дискусия по тази тема. Приветствахме желанието на Борис за диалог, като сме подготвили интервю с него за нашия уебсайт.”

„Тъй като той реши да откаже наградата си, ние прекратихме дейността си с него. В съответствие с неговите желания го отстранихме от състезанието. Като се имат предвид действията му и последвалото изявление, в което се отбелязват умишлените му опити да ни заблуди и следователно обезсилва предоставените от него гаранции, вече не смятаме, че сме в състояние да участваме в смислен и конструктивен диалог с него.”

„Осъзнаваме важността на тази тема и нейното въздействие върху създаването на имидж днес. Очакваме с нетърпение да проучим по-нататък тази тема чрез нашите различни канали и програми и приветстваме разговора около нея. Елементите на AI практиките са уместни в артистичния контекст на правенето на изображения. Наградите винаги са били и ще продължат да бъдат платформа за насърчаване на високите постижения и умения на фотографи и художници, работещи в медията.“ споделят организаторите на изложбата Sony World Photography Awards е в Съмърсет Хаус, Лондон.


Прочетете още: Тематичната изложба „American Art“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: