HomeИНТЕРЕСНОКак да станем по-добри при воденето на спорове

Как да станем по-добри при воденето на спорове

Млада женана ядосана двойка пред сива стена

Как да станем по-добри при воденето на спорове

Незавидимо от големината им, споровете, често разглеждани като негативни, са част от ежедневието ни.

Особенно във връзките си, се стараем да избягваме споровете, но реалността е, че те са неизбежни в някои случаи. Поради тази причина е полезно да се научим как да спорим правилно.

Вместо да бъде нещо, което трябва да избягваме, спорът може да бъде здравословен начин да споделим как се чувстваме, но е важно да сме сигурни, че спорим ефективно. Така че следващия път, когато влезете в спор е добре да имате предвид тези 9 похвата да извлечете максималното от него.

Преценете дали спора си заслужава

Озадачена красива жена държи длан близо до устата на съпруга си и го моли да спре да й крещи. Ревниво гадже крещи от гняв на приятелката си, подозира я в предателство, оправи отношенията
Снимка: Freepik.com

Първото ценно умение, което е добре да изградим е това да можем да определяме кои спорове си заслужават времето и енергията, които се готвим да им отделим. Често пропускаме да се замислим дали спора, в който се готвим да се впуснем би ни донесъл някаква полза или дали само ще ни изнерви.

Съвет: Хубаво е в малките моменти преди да решите да започнете спор, да прецените какъв би бил ефекта му върху вас и ако сметнете, че бихте се чувствали изтощени или няма да има полза от него, е по-добре да го избегнете.

Разберете чуждите аргументи

Творческа работа на бизнесмени
Снимка: Freepik.com

По време на спор често се случва да отхвърлим чуждато мнение преди дори да сме го разбрали, а след време да осъзнаем, че не сме били прави. Начинът, по който можем да сме сигурни, че правилно сме разбрали смисъла на чутото е да го повторим и попитаме дали сме разбрали точно.

Съвет: В случаите, когато изпуснете част от казаното е добре да попитате другия да повтори, за да не губите представа за голямата картина на идеята му.

Проверете как опонента ви се чувства

Страничен изстрел на двама мъже състезатели се гледат сериозно един друг, държат ръцете си стиснати в юмруци, готови за битка, не могат да споделят общ бизнес, стоят на бял фон. Хора и конкуренция
Снимка: Freepik.com

В разгара на всеки спор често се фокусираме върху собственото си състояние и забравяме да се замислим за начина, по който се чувства човека, който стои срещу нас. Забелязвайки емоционалното състояние на опонента ни, можем по-правилно да насочим спора в най-подходящата посока и за двете страни.

Съвет: Обърнете внимание на тона на гласа и езика на тялото на човека пред вас. Дори и да нямате особени познания за езика на тялото, интуитивно може да разчете знаците по лицето му и да добиете представа за състоянието му.

Извлечете полза от спора

Уверена бизнесдама, сочеща документ, докато обяснява данни на своите партньори в офиса
Снимка: Freepik.com

Дори и да смятаме някой отминал спор за незначителен, винаги има какво да се поучим от него. Полезно е да откриваме минимум една полза от всеки спор, за да надграждаме себе си.

Съвет: В края на спора е добре да подчертаете важните неща, които сте научили от него. По този начин всички участващи ще останат с чувство за свършена работа и по-позитивен поглед върху случилото се.

Използвайте доказателства, съобразени с аргументи и аудиторията

Изглед отгоре на млад забавен офис екип, объркан по един проблем в офис среда
Снимка: Freepik.com

Доказателствата от надеждни източници могат да бъдат едни от най-лесните начини да спечелим спор. Затова е ценно да проверяваме дали мястото, от където черпим доводите си е достоверен източник.

Съвет: Преценете вида на доказателствата си според аудиторията като използвате по-логични или по-емоционални доказателства въз основа на това, на което смятате, че ще се реагира най-добре.

Оттеглете се за момент

Обиждат червенокосо момиче и момче, седнали на бяло бюро на бял фон
Снимка: Freepik.com

Някой път, за да се реши проблема имаме нужда да се оттеглим за момент от ситуацията и да я разгледаме отстрани преди да се върнем обратно в спора.

Съвет: Отделете си около петнадесет минути, за да успеете да се отървете от емоциите си и спокойно да решите как бихте искали да се развие ситуацията.

Подбирайте езика си

Бизнес композиция с модерен стил
Снимка: Freepik.com

В спорове е добре да избягваме употребата на ,,ти” и вместо това да използваме по-подходящите – ,,аз” или ,,ние”. Използвайки ,,аз” избягваме цялостното поставяне на вината върху другия човек.

Съвет: Ако искате да покажете екипност и да поставите по-голяма насоченост към екипната работа за откриването на решение на проблема, използвайте ,,ние”.

Говорете по същество

Амбициозен кандидат, който настоява да си намери работа, мъже и жени, набиращи персонал , молят свадлив кандидат да напусне офиса. Неуспешно интервю, конфликт на работното място или уволнение
Снимка: Freepik.com

Най-добрия начин да направим един спор безсмислен е да се отклоним от темата. Решаването на основния ни проблем е много по-добро от това да излезем от разговора с 20 нови проблема.

Съвет: Говорете по същество докато не се изчерпате и ако забележите, че другият човек излиза от рамките й, насочете разговора обратно към оригиналната му тема. Вероятно е другият човек в спора да се опитва да прикрие негова грешка, опитвайки се да смени темата. Ако човекът не желае да признае грешката си или прекратете разговора, или бъдете по-настоятелни.

Не прекъсвайте опонента си

Среден кадър на баща и син, които се карат
Снимка: Freepik.com

Хубаво е да не прекъсваме човека, с когото спорим. Никой не обича да бъде прекъсван, затова е добре да оставяме човека срещу нас да довърши изказването си.

Съвет: Вслушайте се в това, което казва опонента ви. По този начин по-лесно ще откриете от къде произхожда проблема. А когато дойде ваш ред да споделите позицията си, човекът срещу вас ще бъде по-склонен да ви изслуша.


Прочетете още: Как да подобрим стойката си, когато работим на бюро по цял ден

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: