HomeЗДРАВЕЗагубата на тегло може да повлияе на менструалния ви цикъл

Загубата на тегло може да повлияе на менструалния ви цикъл

Загубата на тегло може да повлияе на менструалния ви цикъл

Загубата на тегло може да повлияе на менструалния ви цикъл

Ако менструацията ни закъснява с три месеца, най-добре е да отидем на лекар.

Докато хората се стремят към постигане на своите фитнес цели, някои може да се сблъскат с неочакван проблем – менструалният им цикъл може да спре. Медицински наричано „аменорея“, това състояние не трябва да се отхвърля като несъществено.

Загубата на тегло може да окаже влияние върху менструалния ни цикъл

Ако отслабнем поради ограничителна диета или прекомерни упражнения, или комбинация от двете, това може да доведе до загуба на цикъл. Въпреки това е важно да обмислим причината, поради която губим тегло, преди да приемем, че това е причината за спирането на менструацията.

Интересно: В някои случаи хора с наднормено тегло или синдром на поликистозни яйчници могат да загубят цикъла си. А, загубата на тегло само от 5 до 10 килограма може да го възобнови. Следователно загубата на тегло може да доведе до загуба на цикъл, но също така може да направи цикъла ви по-редовен, в зависимост от цялостното ви здраве.

Защо се случва това?

Когато някой отслабне, тялото му може да го интерпретира като стрес, предизвиквайки реакция на борба или бягство. Тази реакция кара тялото да пести енергия. Това може да доведе до спиране на менструалния цикъл и намаляване на производството на хормони. Тази физиологична реакция не е уникална за загубата на тегло и може да се появи по време на тежък емоционален стрес. Също така маже да бъде следствие на операция или тежко заболяване.

Диагноза на изключване

доктор разговаря с пациент
Снимка: Freepik.com

Когато се опитват да разберат причината за липсата на менструация, лекарите могат първо да изключат прекомерните упражнения и ограничителната диета. Това се нарича „диагноза на изключване“. Основният приоритет в диагностичния списък е изключването на бременност, което може да се направи чрез тест. След това трябва да се изследват други състояния. Сред тях са синдром на поликистозни яйчници, синдром на Кушинг, повишена или недостатъчна активност на щитовидната жлеза или целиакия, наред с други. В зависимост от началото и тежестта на симптомите, може също да е необходимо да се направи скрининг за тумори, които произвеждат тестостерон. Може да са необходими физически преглед, оценка на медицинската история, лабораторна работа и образна диагностика, преди да се заключи, че няма лечима причина и че аменореята е причинена от промени в начина на живот.

Упражненията

Не всички видове упражнения могат автоматично да причинят аменорея, но има няколко фактора, които могат да повлияят на менструалния цикъл. Менструалната дисфункция, като загуба на цикъл или изпитване на ановулаторен цикъл, е доста често срещана сред тези, които спортуват енергично. В проучване, проведено през 2007 г., беше установено, че до 80% от жените, които спортуват интензивно, могат да изпитат някаква форма на менструална дисфункция. Освен това, проучване през 1983 г. открива, че жените, които тичат повече от 80,5 км. на седмица, са изложени на по-висок риск от развитие на аменорея.

Можете ли да възстановим цикъла си?

Ако сме загубили цикъла си поради прекомерни упражнения и ограничителна диета, има възможност да го върнем отново. Трябва обаче да направим значителни промени в начина си на живот. Трябва да намалим упражненията си и да увеличим приема на калории, за да се върнем към теглото, което сме били, когато менструалният ни цикъл е бил редовен. Работата с лекар е важна, особено ако се борим с телесна дисморфия. Той може да ни помогне да определим най-здравословния и безопасен начин да постигнем целевото си тегло. Също така, лекарят може да ни осигури ресурси за преодоляване на всички пречки. Времето, необходимо за възстановяване на цикъла зависи от вида на здравната програма, която следваме и от това колко бързо правим промени в начина си на живот. Може също така да изисква екип от специалисти, включително психолог, първичен лекарски преглед, диетолог и физиолог по упражнения.

щастлива жена се радва на залеза
Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Женското генитално осакатяване: нека прекъснем цикъла

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: