HomeИНТЕРЕСНОТези снимки спечелиха конкурса за фотография на Apple Shot on iPhone

Тези снимки спечелиха конкурса за фотография на Apple Shot on iPhone

Тези снимки спечелиха конкурса на Apple Shot on iPhone

Тези снимки спечелиха конкурса за фотография на Apple Shot on iPhone

Едно превъртане през страницата Explore на Instagram и става пределно ясно от снимките, че през 2022 г. всеки е фотограф.

Или всеки може да бъде, поне благодарение на смартфоните. С всеки нов модел и надстройка Apple продължава да издига функцията на камерата на iPhone до нови висоти. Най-новият, гамата 13 Pro, включва най-модерните, високомощни фотоапарати до момента, включително функция за макро фотография.

За да докаже колко достъпно е станало правенето на снимки с професионално качество, Apple наскоро беше домакин на глобален конкурс, в който потребителите бяха поканени да споделят най-добрата си макро снимка #shotoniPhone.

„В продължение на години техниката на макро фотографията наистина беше запазена само за професионални фотографи, които трябваше да имат втори обектив [или] някакво допълнително оборудване“, казва за ELLE Кайан Дранс, вицепрезидент на Apple, за световния продуктов маркетинг на iPhone. „Но сега този мощен тип фотография е достъпен на iPhone, който носите с вас през цялото време“. Дранс и глобална комисия от съдии прегледаха десетки хиляди записи от случайни потребители и професионални фотографи. Днес те разкриват печелившите моментни снимки.

Всеки ден хората използват iPhone, за да уловят важните, значими моменти от живота си и ние непрекъснато сме изумени от снимките, които те създават за различни нива на умения и поколения“

Това добави Дранс и продължи: „Тези 10 печеливши снимки наистина демонстрират как тези малки детайли са уловени по толкова епичен начин. Това е чудесно напомняне за всички ни да намалим темпото и да се насладим на красотата навсякъде около нас.“

Вижте 10-те печеливши снимки от третото годишно предизвикателство на Apple Shot on iPhone

„Морско стъкло“ от Гуидо Касанели

„Морско стъкло“ от Гуидо Касанели“
Снимка: Guido Cassanelli

Касанели е любител на морето от дете, когато започва да летува по плажовете на Аржентина. Оттогава той пътува по бреговете на света, за да сърфира и да прави снимки. На една разходка по плажа той събира морско стъкло, използвано за тази снимка.

„Пещерата“ от Марко Колета

„Пещерата“ от Марко Колета
Снимка: Marco Colletta

Колета нарече това изображение „Пещерата“ заради сенчестата извивка на венчелистчетата на хибискус. Като фотограф, той обича макро функциите на iPhone, казвайки: „това ми дава възможност да превърна почти всичко, което виждам, в абстрактен обект, различен от това, което е в действителност. Тази функция наистина отключи въображението ми.“

„Изкуство в природата“ от Праджвал Чоугуле

„Изкуство в природата“ от Праджвал Чоугуле
Снимка: Prajwal Chougule

Чоугуле е бил на разходка рано сутринта, когато е направил тази снимка. „Бях очарован от начина, по който сухата паякова коприна оформяше огърлица, върху която росата блестеше като перли. Почувствах го като произведение на изкуството върху платното на природата“, казва той.

„Капка свобода“ от Даниел Ола

„Капка свобода“ от Даниел Ола
Снимка: Daniel Olah

Ола използва точкова студийна светлина и тъмен фон, за да подчертае водните капчици върху тази лилия.

„Осветяване на листа“ от Тревър Колинс

„Осветяване на листа“ от Тревър Колинс
Снимка: Trevor Collins

Колинс щраква тази снимка на смокиня с листа на цигулка, която краси бюрото му. „Този случай беше по време на златния час, когато слънцето грее директно в прозореца ми, осветявайки всички малки клетки във всяко листо“, казва той.

„Ягода в сода“ от Ашли Лий

„Ягода в сода“ от Ашли Лий
Снимка: Ashley Lee

„Използването на фотография за трансформиране на предмети от ежедневието в нещо по-необикновено винаги е забавен пъзел, който разкрива моята креативност“, казва Лий, като отбелязва, че е използвала само предмети от бита, за да създаде тази снимка: ягода и кутия сода.

„Вулканична лава“ от Абхик Мондал

„Вулканична лава“ от Абхик Мондал
Снимка: Abhik Mondal

Мондал смята, че кафявият център на слънчоглед в контраст със златните му листенца изглежда като течаща лава, оттук и името на това представяне. „Този ​​красив слънчоглед привлече вниманието ми със сложните си детайли“, казва Мондал, след като забелязва цветето в магазин за хранителни стоки. „Веднага реших да занеса букета у дома и да уловя красотата му.“

„Пчелна пита“ от Том Рийвс

„Пчелна пита“ от Том Рийвс
Снмика: Tom Reeves

Рийвс заснема тази снимка, докато води кученцето си на разходка из парка Ривърсайд в Манхатън. „Докато тя се възхищаваше на първия си сняг, аз успях да уловя ефимерната решетка на тази малка снежинка, докато се приземяваше сред нишките на многобройните й къдрици с цвят на мед“, казва той.

„Скрит скъпоценен камък“ от Джирасак Панпиансин

„Скрит скъпоценен камък“ от Джирасак Панпиансин
Снимика: Jirasak Panpiansin

Панпиансин използва макро функцията, за да покаже нещо, което невъоръженото око може да не улови. „Това малко, блестящо течно бижу е деликатно сгушено в основата на листа след тропическа буря, почти незабележимо за човешкото око“, казва той. „Отблизо той блести с интензивна яснота, улавяйки светлината от изгряващото слънце и увеличавайки сложната, органична геометрия на вените на листа отдолу.“

„The Final Bloom“ от Ходжисан

„The Final Bloom“ от Ходжисан
Снимка: Hojisan

Ходжисан се възхищаваше на лале с 3-годишния си син, когато го осенява вдъхновение. „Когато приближих моя iPhone до цветето, той автоматично включи макро режим и детайлите на венчелистчетата бяха представени най-пълно“, казва той. „Няколко мига по-късно дойде вятър и отвея листенцата. Въпреки че цъфтежът беше кратък, аз успях да уловя най-великия момент от живота на едно лале, което е дар от природата.”


Прочетете още: Тест: Как държите телефона си?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: