HomeИНТЕРЕСНОДистанционна работа – офисът не е задължителен

Дистанционна работа – офисът не е задължителен

Дистанционна работа - офисът не е задължителен

Дистанционна работа – офисът не е задължителен

Книгата „Дистанционна работа“ разглежда един нов вид работни взаимоотношения, станали възможни благодарение на съвременните технологии. 

Все повече хора работят от вкъщи и не бързат да стигнат навреме в офиса. Джейсън Фрайд и Дейвид Хайнемейер Хансън описват предимствата на този вид заетост, но също така споделят и най-често срещаните недостатъци. Дават практически съвети към работодателите, които вече са наели такива служители или обмислят да го направят.

Съвременните технологии помагат на компаниите и служителите да се възползват от преимуществата на дистанционната работа. Начините на взаимодействие и комуникация при този вид заетост се различават от тези в офиса. Затова мениджърите трябва да преосмислят начина, по който управляват служителите, които работят дистанционно. Авторите на книгата смятат, че хората не е задължително да работят в офис, за да бъдат продуктивни. Работата от вкъщи позволява на служителите сами да управляват времето си, да елиминират времето за пътуване до работното място, както и да балансират по-добре между работата и личния си живот.

Какво друго ще научите от „Дистанционна работа: Офисът не е задължителен“?

Когато мислим за работа, вероятно първото нещо, за което се сещаме е офис. Служители, седнали зад бюра, пишат на компютър и говорят по телефона. Както и следобедни срещи в конферентната зала за обсъждане на скорошни проекти. Съвременните технологии напълно промениха начина, по който мислим за работата. Новите средства за комуникация не налагат стоенето в офис от 9 до 17 часа. Авторите на книгата смятат, че офисът не е предпоставка за добре свършена работа. Все повече служители предпочитат да работят извън офиса на фирмата, а работодателите се радват на предимствата, които дистанционната работа дава.

В съвременния свят много компании предлагат по-голяма гъвкавост на работното време. Разбира се, мениджърите знаят, че дистанционната работа има и своите недостатъци. Тя изисква специални умения и качества и определено не е за всеки. Лесно може да доведе до социална изолация и дори до депресия. Хората, които работят от вкъщи, трябва да имат отлична самодисциплина и да могат да поставят граници между професионалния и личния си живот. Все пак с подходяща нагласа и няколко лесни правила, компаниите могат да се възползват от този нов вид заетост.

жена пие кафе и работи от вкъщи
Снимка: Freepik.com

Всяка компания трябва да проучи дали наемането на служители за дистанционна работа е най-доброто решение

Някои собственици на фирми смятат, че са инвестирали прекалено много пари в купуването на сграда и създаването на подходящата работна среда, за да преминат към дистанционна работа.

Няма значение дали компанията е малка, или голяма, дали е нова, или стара, винаги може да въведе работата от вкъщи като част от работния процес. Този вид заетост просто означава, че служителите не са приковани към бюрата си в офиса на компанията. Те, разбира се, трябва да ходят там от време на време и да вършат дейностите, които не могат да направят от разстояние. 

Дистанционната работа не е на принципа „всичко или нищо“. Компаниите могат първо да изпробват различни варианти, като предложат на служителите си възможност да работят от вкъщи няколко дни в седмицата. По този начин могат сами да се убедят дали този вид заетост е ефективен за тях. След като решите, че отдалеченото работно място е подходящо за вашата компания, можете да позволите на повече служители да работят по този начин. Но каквото и да правите, обмислете добре решението си. 

колеги обсъждат работата си
Снимка: Freepik.com

Дистанционната работа дава на служителите свобода да бъдат креативни и да живеят извън офиса

Работата от вкъщи е не само полезна за работодателите, но също така може да подобри качеството на живот на служителите. Този вид заетост предлага на хората гъвкавостта да изпълняват ежедневните си домакински задължения, като същевременно са продуктивни и ефективни в работата си. Служителите, които работят дистанционно могат да организират времето си по начин, който им харесва и едновременно с това да свършат всичко останало вкъщи. Дистанционната работа е идеална за служители, които се нуждаят от по-голяма гъвкавост на времето.

Например, ако сте в офис, денят ви зависи от работното време на цялата компания. Ако внезапно се наложи да приберете децата си от училище, трябва да искате разрешение от шефа, да отмените бизнес срещи, ако имате такива, и какво ли още не. Когато работите от вкъщи, можете лесно да спрете това, което правите, и да се погрижите за нещата, които имате да свършите. След това можете да продължите с работата си.

жена работи от вкъщи
Снимка: Freepik.com

Освен това всеки човек има определен часови диапазон, в който работи най-добре и е най-продуктивен. Някои хора са енергични сутрин, други предпочитат да работят в следобед, а трети – вечерта. Дистанционната работа ви позволява да работите винаги, когато сте най-продуктивни. Това е особено важно за хората, участващи в творчески проекти. Почти невъзможно е да се получи вдъхновение, когато човек иска. То идва неочаквано и спонтанно. 

Друга причина да предпочетете работата от вкъщи е преследването на мечтите. Много хора не реализират мечтите си, защото нямат време за тях. Когато работите дистанционно, имате повече време. Най-малкото, не губите няколко часа на ден в пътуване до работното място и обратно. Работата от вкъщи дава повече време за преследване на мечтите, без да се налага да се избира между желанията и работата.

Дистанционната работа е идеален начин компаниите да назначат най-добрите и най- талантливите служители

В днешния технологичен свят хората лесно могат да изберат да работят от вкъщи. Този вид заетост е изключително популярна както сред служителите, така и сред техните работодатели. Компаниите получават достъп до по-голям брой талантливи и умни работници. Дори фирмата да не се намира в столицата или в голям град, пак може да наеме най-добрите служители в дадена сфера, които да работят от вкъщи.

Технологиите улесняват работата с хора от другия край на света. Например, безплатната програма Скайп позволява да се провеждат видеоконференции, независимо къде се намира човек. Според авторите на книгата, фирмите трябва да дават възможност на всички служители да работят дистанционно. Това определено помага да се задържат на работа по-дълго време. Вместо работниците да напускат, когато се местят в друг град, те могат да работят от вкъщи, независимо къде се намират.

В крайна сметка е по-добре да запазите добър и обучен служител, отколкото да назначите нов и все още неопитен работник. Дистанционната работа има много предимства. Някои от тях са намаляване на текучеството, по- малко стрес и понижаване на разходите. Когато предлагат възможност за работа от вкъщи, компаниите могат да намалят разходите си за наем на офис, електроенергия, гориво, консумативи и др. Наред с това работодателите имат по-голям шанс да привлекат най- талантливите служители, независимо в коя част на света живеят.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Защо да влезем в клуб 5 сутринта?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: