Кой начин на обезкосмяване да изберем?

Кой начин на обезкосмяване да изберем?

Да се ​​обръсна или да не се обръсна? Това е въпросът. Разбира се, обезкосмяването е въпрос на лични предпочитания.

Най-добрият начин да решите как да се справим с епилацията е да се въоръжим с предимствата и недостатъците на всяка опция, независимо дали оформяме веждите си или обезкосмяваме космите по краката. По този начин можем да решим кой ни подхожда най-добре от гледна точка на удобство,  дълготрайност и краен резултат. Съставихме списък с няколко метода за обезкосмяване, от който да избирате, в случай че искате да промените рутината.

Обезкосмяване с конец

Това включва увиване на конец около всеки малък косъм, след което издърпване на примката, за да се хване и издърпа всеки косъм от корена.

Плюсове: Придава изключително чист и подреден завършек и е по-нежен вариант от кола маска за чувствителна, тънка или склонна към зачервяване кожа.

Недостатъци: Трудно е да се справим сами у дома. Това може да означава, че ще трябва да посещаваме професионалист всеки път. Техниката издърпва косата от корена, така че е малко болезнена. Тъй като можем да премахнем само няколко косъма наведнъж, това не е добра опция за големи повърхности.

Най-добро за: Устни и вежди

Обезкосмяване с конец
Снимка: Freepik.com

Кола маска

Това включва използване на горещ или студен восък върху космите (по посока на растежа), след което се откъсват в обратната посока, за да се отстранят както космите, така и корена.

Плюсове: Премахва космите от корена, така че може да осигури по-дълготрайна гладкост от самобръсначка или депилиращ крем. С течение на времето многократното обезкосмяване с кола маска може да отслаби космите, правейки ги по-фини и по-малко болезнени за отстраняване и по-малко наболи, ако се оставят за по-дълго време. Поради това може да правим кола маска по-рядко с течение на времето.

Недостатъци: Може да нарани кожата, особено при момичета с по-гъсти косми. По-хоатично е от бръсненето и изисква стоманени нерви.

Най-добро за: Крака, устни, вежди, бикини линии

Кола маска
Снимка: Freepik.com

Депилиращ крем

Кремовете за депилация действат, като разграждат структурата на кератина в косъма, ефективно разтварят връзките, които държат косъма заедно, така че когато избършете крема, той поема косъма със себе си.

Плюсове: Безболезнено е и бързо. Може да бъде по-малко дразнещо за кожата от триенето, причинено от кола маска и бръснене.

Недостатъци: Усещането за гладкост е краткотрайно, тъй като това премахва космите само над кожата (а не от корена), което означава, че повторното израстване ще настъпи по-бързо. Много от тях имат лек аромат и могат да се почувстват сърбящи по време на три до десет минути, докато трае прцедурата.

Най-добро за: Горна устна, крака, бикини линии и подмишници.

Депилиращ крем
Снимка: Freepik.com

Бръснене

Това включва отстраняване на слоя косъм над кожата ни с бръснарско ножче.

Плюсове: Той е бърз, лесен и дава изключително гладко покритие. Освен това е безболезнено (при условие, че не се нараните).

Недостатъци: Не премахва космите от корените, така че космите могат да пораснат по-бързо от други методи. Бръсначът подстригва върховете на космите, което означава, че те могат да се усещат остри или да изглеждат дебели, когато пораснат отново. Включеното триене може да причини дразнене като обрив от бръснач, ако не сте внимателни. Ето защо е важно да се бръснете, докато краката ви са мокри и да използвате мазен гел, за да помогне на бръснача да се плъзга по-лесно.

Най-добро за: Подмишници, крака и бикини линии

Бръснене
Снимка: Freepik.com

Обезкосмяване със захар

Това включва издърпване на косъма от корените с помощта на гъст гел, направен от захар, лимон и гореща вода, подобно на восък.

Плюсове: Можем да направим сместа у дома, като използваме съставки от кухненския си шкаф. Тя премахва космите от корена и използва естествени съставки, освен това е по-щадяща земята и устойчива от други методи. Тя е по-нежна и малко по-малко болезнена от кола маската, тъй като сместа се залепва само за косъма (а не и за кожата ни) и може да се прилага при стайна температура, а не гореща, което може да бъде по-малко дразнещо за чувствителната кожа.

Недостатъци: Може да бъде хаотично и също болезнено. Освен това не работи толкова добре върху дебелите косми, колкото колата маска и може да откриете, че има косми, които са твърде упорити за отстраняване с този метод.

Най-добро за: Подмишници, крака, бикини линии, горни устни и вежди.

Обезкосмяване със захар
Снимка: Getty Images

Лазерна епилация

Това означава използване на светлинна терапия за насочване към меланина в космените фоликули и увреждане на корена по начин, който го възпрепятства да произвежда нови косми.

Плюсове: Тези устройства могат да се използват у дома. Използването им не е много болезнено и резултатите могат да бъдат постоянни. Дюзите с различни размери ви позволяват да насочвате както малки, така и големи площи.

Недостатъци: Това отнема повече време, за да видите резултатите, отколкото други методи и за да видите дългосрочните ползи, ще трябва да го използвате няколко пъти. Може да бъде и неравномерно – трайно намаляване на количеството косми, което имате на някои места, вместо да ги елиминирате напълно.

Най-добро за: Крака, бикини линии, подмишници и горни устни.

лазерна епилация
Снимка: clevelandclinic

Епилиране

Това включва използването на ръчно устройство, което има въртяща се глава с малки механични пинсети, които хващат, издърпват и изтръгват космите от корена.

Плюсове: Премахва космите от корените, така че има дълготрайно действие. С течение на времето той отслабва космите, така че те да растат отново по-фини и по-меки (или изобщо няма да растат).

Недостатъци: Може да отнеме повече време от бръснене или кола маска, за да премахнете всички косми и е болезнено.

Най-добро за: Крака, подмишници и бикини линии.

Епилиране
Снимка: healthline

Прочетете още: Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: