HomeСЪБИТИЯПловдив подкрепя социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“

Пловдив подкрепя социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“

Пловдив подкрепя кампанията „Знаеш ли какво дишаш?"

Пловдив подкрепя социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“

Сензори в класните стаи на училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив бяха поставени като част от социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“.

Идеята за присъединяване е на училищното ръководство към „Христо Г. Данов“, след което община Пловдив също подкрепи инициативата. Кампанията има за цел да повиши информираността за лошото качество на въздуха в класните стаи, защото този проблем крие много рискове за здравето. Сред тях са астма, хроничен бронхит, алергии и други заболявания на дихателната система.

На среща в община Пловдив присъстваха директори, учители и еко експерти

Христо Атанасов, инициатор на кампанията, показа как работят сензорите и показанията, които те измерват. „Качеството на въздуха има отношение към здравословното състояние на учениците и тяхната концентрация в час. Дългото време прекарано в нездравословна среда има негативни последици и понижава с 10% конгнитивните им способностите.“ – сподели той.

В рамките на кампанията бяха поставени сензори в пет класни стаи на училище „Христо Г. Данов“ – първото учебно заведение от Пловдив, което стана част от социалната инициатива. Устройствата измерват нивата на  въглероден диоксид, влажност и температура. Показанията могат да се следят в реално време, за да се реагира на момента. Достъп до информацията имат както учители, така и ученици.

При повишаване на допустимите норми, устройствата подават звуков сигнал за нуждата от проветряване. „Инициативата е добра, защото ни дава информация за обикновените неща, които можем да правим. Грижейки се да не изстинем, забравихме колко е важно да прекараме време на открито и стаите да са добре проветрени.“ – коментира Гергана Аврамова, директор на училище „Христо Г. Данов“

Резултатите показват, че стойностите са три пъти над допустимата норма

„Всъщност се оказва, че децата постоянно стоят в среда, която има нужда от проветряване.“- допълни Христо Атанасов. На много от местата, в които вече бяха проведени срещи, бизнеса и обществени организации вече се включиха с дарения за закупуването на устройства за училищата. Предстоят срещи с представители на други градове, сред които  са Стара Загора, Варна, Бургас, Севлиево, Горна Оряховица и др.


Прочетете още: Започна кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” за качеството на въздуха в училищата

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: