HomeЗДРАВЕКакви са признаците, че имаме астма?

Какви са признаците, че имаме астма?

мъж държащ инхалатор

Какви са признаците, че имаме астма?

Уморихте ли се постоянно да кихате? Алергиите сами по себе си могат да ви направят доста нещастни.

Понякога това, което отключва алергиите, може да причини още по-голям хаос – под формата на астма. За да отбележим световния ден за борбата с астмата, в тази статия ще разгледаме признаците, които показват, че може да имаме астма.

Когато имате кихане, хрипове и задух наведнъж, може да имате алергична астма. Алергичната астма е най-често срещаният тип астма, засягаща около 25 милиона души в Съединените щати.

Алергологът и имунолог Роналд Пърсел, доктор по медицина, обяснява какво представлява алергичната астма и как да управлявате симптомите си.

Какво представлява алергичната астма?

болно момиче използва аерозол
Снимка: Freepik.com

И така, какво е алергична астма? Когато вашите алергии се комбинират с астма, това е известно като алергична астма. Това кара дихателните ви пътища да се стегнат, когато вдишвате алерген.

Въпреки че много различни алергени могат да предизвикат алергична астма, всички те имат едно общо нещо: те са в околната среда, а не във вашата храна или лекарства.

Те могат да включват: пърхот на домашни любимци, прахови акари, хлебарки, мухъл, прашец.

Ако цветен прашец или плесен предизвикат състоянието, то може да се появи само сезонно. Ако вашите домашни любимци или праховите акари по леглото ви го предизвикат, може да имате симптоми през цялата година, отбелязва д-р Пърсел.

Знаци и симптоми

Млада пациентка в клиниката страда от пневмония, тя кашля, лекарят слуша хрипове в белите дробове със стетоскоп.
Снимка: Freepik.com

Алергичният ринит или сенната хрема засяга носа и синусите. Може да причини следните симптоми:

 • Кихане;
 • Запушване на носа;
 • Сърбеж в носа и очите.

Астмата засяга предимно белите дробове. Може да причини следните симптоми:

 • Кашлица;
 • Хрипове;
 • Стягане в гърдите;
 • Недостиг на въздух или учестено дишане.

Но когато имате алергична астма, вероятно ще се проявят и двете групи симптоми наведнъж.

При децата симптомите на алергична астма могат да бъдат по-фини, отбелязва д-р Пърсел. Децата може да кажат, че са твърде уморени, за да играят, но родителите трябва да проверят за хрипове или кашлица.

„Ако другите деца тичат наоколо и си играят, а вашето дете иска да седи отстрани, може да има проблеми с дишането“, казва той.

Как да помогнем за лечение и управление на симптомите?

Шокиран алергичен мъж използва инхалатор от лекарства за изпарения от цветен прашец в белите дробове, червените му сълзящи очи държат букет от диви цветя, облечени небрежно изолирани върху жълт фон. астма.
Снимка: Freepik.com

Тестването за алергия може да помогне да се определи какво отключва вашите алергии. Допълнителни изследвания могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата астма.

След като разберете, че имате алергична астма, идентифицирането и избягването на нейните тригери ще ви помогне да контролирате симптомите си.

„Когато е възможно, вземете мерки за предотвратяване или минимизиране на експозицията“, съветва д-р Пърсел.

Същите методи няма да работят за всички алергични тригери. Например „праховите акари не се предават във въздуха, но котешкият и кучешкият пърхот – да “, казва той.

За да намалите алергените във вашия дом, д-р Пърсел препоръчва:

 • Използване на високоефективен филтър за твърди частици за намаляване на задействанията във въздуха.
 • Минимизиране или елиминиране на излагането на домашни любимци.
 • Използване на специални покривала за акари върху спалното бельо и стремеж към нива на влажност на закрито от 35%, за да се сведе до минимум излагането на акари.
 • Премахване на източниците на храна за хлебарки чрез използване на запечатани контейнери за храна и редовно почистване на кухненските подове и повърхности.
 • Преобличане и вземане на душ, след като влезете вътре, ако сте алергични към полени, и затваряне на врати и прозорци, когато полените са много.

Причинители на астма

възрастна-жена-държаща-астма-инхалатор
Снимка: Freepik.com

Въпреки че мухълът е по-скоро алерген на открито, той може да се развие на закрито, ако има нежелан източник на влага (течове от покрив или в мазето са често срещани места, където прониква вода).

„Отстраняването на изтичането на вода, след това използването на разреден разтвор на белина или търговски почистващ продукт обикновено е достатъчно“, казва д-р Пърсел. „Мащабното проникване на мухъл може да изисква професионална услуга за премахване на мухъл.“

Но опасна ли е алергичната астма? Добрата новина е, че днешните лечения на алергична астма – главно лекарства и инхалатори – са много ефективни.

Млад испанец, използващ инхалатор, седнал на дивана у дома
Снимка: Freepik.com

„Те са относително лесни за използване и имат минимални странични ефекти“, казва д-р Пърсел. „Когато симптомите са по-тежки или не реагират на други мерки, алергичните инжекции (алергенна имунотерапия) са много ефективни.“

Един вариант, който не трябва да допускате, е да позволите на алергичната астма да съсипе качеството ви на живот.

„Целта е да управлявате състоянието си така, че то никога да не ограничава дейностите, които обичате, защото те предизвикват алергична реакция“, казва д-р Пърсел.

Работата с вашия лекар ще ви помогне да намерите план за лечение, който е подходящ за вас.


Прочетете още: Световен ден за безопасност и здраве при работа

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: