Може ли горещата вана да бъде вредна?

Може ли горещата вана да бъде вредна?

Ако сме имали изморителен ден и търсим малко облекчение на мускулното напрежение, горещата вана може да е точно това, от което се нуждаем.

Въпреки това е важно да помислим дали горещите вани са безопасни за всички и дали се излагаме на микроби. Според лекари, накисването в гореща вода може да помогне за облекчаване на болките в мускулите и ставите и дори да подобри психичното ви здраве. Въпреки това е изключително важно да сме наясно с рисковете, особено ако имаме основни здравословни проблеми. Освен това горещите вани могат да съдържат вредни микроби, ако не се поддържат правилно, така че е важно водата да е чиста и с безопасна температура, за да избегнем изгаряния или прегряване.

Какво трябва да знаем?

Важно е да се консултираме с лекар, преди да използваме гореща вана, ако имаме сърдечно заболяване, тъй като повишаването на телесната температура може да стресира сърцето ни. Бременните жени също трябва да избягват горещите вани. Това е така, защото те могат да навредят на развиващия се плод, особено през първия триместър. Гърчовете също могат да бъдат опасни в горещите вани, тъй като припадъкът във водата може да доведе до удавяне, ако наблизо няма кой да помогне.

Съвет: Ако решите да използвате гореща вана по време на бременност, препоръчително е да използвате собствена вана. Така ще сте сигурни, че не е твърде горещо и ще избегнете излагането на химикали, които могат да раздразнят чувствителната кожа. Също така се препоръчва да използвате гореща вана само с доверен партньор, който знае какво да прави в случай на припадък.

жена слага венчелистчета във ваната си
Снимка: Freepik.com

Горещите вани са релаксиращ начин да се отпуснете, но те също могат да бъдат място за размножаване на микроби

Хлорът помага да се убият повечето микроби, но не убива всичките. Някои микроби, които могат да се крият в горещи вани, включват Криптоспоридиум, Гиардия, Легионела, Норовируси и Псевдомонас аеругиноза. Те могат да причинят различни заболявания като тежка диария, повръщане и белодробни инфекции. За да сведете до минимум риска от заболяване, е важно да проверявате кожата си за открити порязвания или рани. Също така, следвайте указанията за почистване и поддръжка, избягвайте горещи вани, които изглеждат мръсни, дръжте лицето си над повърхността.

Пропуснете горещата вана, ако сте сте били болни и вземете душ и измийте ръцете си преди и след гореща вана. Също така е важно да ограничите времето за гореща вана до 15 минути или по-малко. Така ще избегнете прегряване или опасно спадане на кръвното налягане. За да осигурите безопасно изживяване в горещата вана, се препоръчва температурата да се поддържа на или под 40°C. Също така е важно да слушате тялото си и да излезете от горещата вана, ако почувствате замайване, гадене или главоболие.


Прочетете още: Здравословна ли е разтворимата овесена каша?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: