HomeИНТЕРЕСНОХраната е добра за частта от тялото, на която прилича

Храната е добра за частта от тялото, на която прилича

Храната е добра за частта от тялото, на която прилича

Храната е добра за частта от тялото, на която прилича

Всеки е запознат с поговорката „Ти си това, което ядеш“. Разберете връзката между храната и частите от тялото

Открихме 10 продукта, които много приличат на частите от тялото ни, за които са особено полезни. Например ядрото на ореха е много подобно на мозъка. Съвпадение? Може би. Но далеч не единственото:

Моркови – очи

Моркови - очи

Нарежете моркова малко наклонено – и ще видите колко този зеленчук прилича на око, до най-малките линии, имитиращи ириса. И е вярно, че като ядете моркови, вие правите добро дело за очите си. Пълен е с витамини и антиоксиданти (бета-каротин, например), които намаляват риска от загуба на зрение в напреднала възраст.

Орех – мозък

Орех - мозък

Гънките и бръчките на ореха го правят невероятно подобен по форма на мозъка с лявото и дясното му полукълбо. И не е изненада, че ядките се смятат за „храна за сивото вещество“ – те съдържат висока концентрация на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които поддържат нормалното функциониране на мозъка.

Целина – кости

Целина - кости

Дългите тънки стъбла от целина са като кости – и са много полезни за тях. Целината е източник на силиций, който регулира минерализацията на костите.

Авокадо – матка

Авокадо - матка

Авокадото има формата на матка и е много полезно за репродуктивното здраве. Авокадото съдържа много фолиева киселина, която намалява риска от цервикална дисплазия.

Мекотели – мъжката полова жлеза

Мекотели - мъжката полова жлеза

Проучванията показват, че ракообразните наистина са много полезни за здравето на мъжете. Те съдържат фолиева киселина и цинк, които могат значително да подобрят качеството на спермата.

Грейпфрут – гърди

Грейпфрут - гърди

Приликата с женските гърди на кръгли цитрусови плодове като лимони и грейпфрути може да е повече от просто съвпадение. Грейпфрутът съдържа така наречените „лимоноиди“ – вещества, които предотвратяват образуването на ракови клетки в гърдите.

Домати – сърце

Домати - сърце

Разрежете един домат наполовина и ще видите многобройни камери, които наподобяват структурата на сърце. Проучванията показват, че поради съдържанието на ликопен, доматите намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това, ако добавите малко мазнина към този зеленчук – зехтин или авокадо, тогава усвояването на ликопен ще се увеличи почти десет пъти.

Червено вино – кръв

Червено вино - кръв

Червеното вино, подобно на кръв, е богато на антиоксиданти и полифеноли, включително ресвератрол. Като пиете малко червено вино, получавате защита срещу LDL холестерол, който може да причини сърдечни заболявания. Освен това виното има разреждащ кръвта ефект, което означава, че предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Джинджифил – стомах

Джинджифил - стомах

Джинджифилът е подобен на стомаха и е известно, че помага при гадене. Съдържа гингерол, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.


Прочетете още: Как да проверите свежестта на храната: 10 работещи начина


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: