HomeИНТЕРЕСНОПоходът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Ашли Ванс пише книгата „Илън Мъск: Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ с одобрението на самия Мъск – това е неговата биография, която моментално става бестселър.

Мъск първоначално отказва да съдейства на Ванс за написването на неговата биография. Ванс вече разполага с достатъчно вътрешни източници, но той иска да получи и одобрението на Мъск. Ванс успява да склони Мъск да изслуша неговите журналистически и лични доводи, за да му позволи да даде предварителното си одобрение за книгата. За негова голяма изненада Мъск се съгласява да му съдейства и му позволява да има свободен достъп до служителите му, до приятелите и семейството му.

Трите основни и най-големи цели в живота на Мъск са да направи хората колонизатори на космоса, да построи екологично чисти и красиви коли и да захрани света с безопасна, сигурна и безплатна слънчева енергия. До 2012 неговите компании “Спейс Екс” („Space X“), “Тéсла” („Tesla“) и “Солар Сити” („SolarCity“) трупат успех след успех в постигането на всяка една от тези му цели.

Историята на Мъск

Илън Мъск на ТЕД
Снимка: TED talks

Мъск е роден в Претория, Южна Африка, през 1971 година. На дванадесетгодишна възраст той изобретява и пише код за видеоигра. На четиринадесет, след като преминава през криза на идентичността си, той изучава религия и философия, но най-дълбокото му вдъхновение идва от научнофантастичната комедийна поредица на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Също като Адамс, той си вади заключението, че хората трябва да открият как да задават правилните въпроси, преди да може да получат правилните отговори.

В атмосферата на апартейд в Южна Африка идеалният мъж е твърд и атлетичен, а зубърът Мъск е тормозен от другите и е аутсайдер през ранните си години като ученик. Зарича се да избяга в Америка, колкото може по-скоро и да преследва мечтите си. Мъск прекарва детството си в четене и запечатва всичко с фотографската си памет.

Образователният път на Илън Мъск

Илон Мъск говори във вторник, за да отпразнува откриването на немския завод на Tesla.
Снимка: Patrick Pleul

Мъск е приет в уважавано, престижно училище, където учи компютърно програмиране. На седемнадесет, след като напуска колежа в Претория, Южна Африка, той се премества в Канада, отчасти за да избегне военната служба в Южна Африка, защото се страхува, че може да се наложи да защитава апартейда.

Мъск посещава университета Куийнс в Онтарио и се среща с Джъстин Уилсън, негова състудентка, която става и негово гадже, а по-късно и неговата първа съпруга. Мъск се справя отлично и се прехвърля в престижния Пенсилвански университет през 1992 г., където получава висока стипендия. До това време той недвусмислено се е съсредоточил върху Интернет, Космоса и слънчевата енергия като негови основни интереси.

Навлизането в бизнеса

Главният изпълнителен директор на PayPal Питър Тийл, вляво, и основателят Илон Мъск, вдясно, позират с логото на PayPal в корпоративния щаб в Пало Алто, Калифорния, 20 октомври 2000 г.
Снимка: Paul Sakuma—AP

Мъск напуска университета в Станфорд, за да преследва своята идея да помага на бизнесите да се възползват максимално от Интернет. През 1995 г. заедно с брат си основават “Зип 2” („Zip2“), за да правят именно това. Баща им дава 28 000 долара и те започват да живеят в своя офис и да работят на пълни обороти. През 1999 компанията е продадена за 307 милиона. Мъск получава 22 милиона от тези пари. Купува си апартамент и спортна кола “МакЛарън” („McLaren“) за един милион долара.

Добил нова увереност, Мъск започва да търси какъв да бъде следващият му бизнес. След като стажува в банка в Канада, той решава да изгради изцяло обслужваща всички нужди на клиентите онлайн банка, която да бъде гъвкава и пъргава, затова влага 12 милиона от собствените си пари в компания за онлайн финансови услуги и за разплащане по имейл.

Много скоро 200 000 души се регистрират за нейните услуги, но тогава се появява основна конкурентна компания, основана от Макс Левчин и Питър Тийл. След месеци на жестоко съревнование двете компании се сливат през март на 2000 година, а Мъск става основен акционер. На фона на постоянните раздори Мъск е отстранен от поста на главен изпълнителен директор. По-късно Тийл преименува компанията на “ПейПал” („PayPal“). Мъск не е доволен, но приема съвещателна роля. Той съветва “ПейПал” („PayPal“) да отхвърли предложението на “иБей” („eBay“) да ги закупи за 1,5 милиарда долара. Когато все пак сделката се осъществява през юли на 2002, Мъск получава 180 милиона долара, след като си плаща данъците.

Началото на „SpaceX“

Илон Мъск при изстрелване на SpaceX в Кейп Канаверал, Флорида, 5 февруари 2018 г.
Снимка: TODD ANDETSON/NYT

Мъск изучава космическото сондиране и проучване и решава, че иска да изпрати роботизирана оранжерия на Марс. През 2001 заминава за Русия, за да види дали може да закупи стара интерконтинентална балистична ракета (ICBM). Той прави всичко това с надеждата да я превърне в евтина алтернатива на ракетите на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA), които използва, за да изстрелва сателити в космоса. Русия иска твърде много пари, затова Мъск решава да построи ракетите по-евтино в САЩ. Целта му е да изстрелва по-малки ракети с по-малка товароподемност и да спечели пари, докато го прави. През юни 2002 се ражда компанията „Технологии за космическо проучване“, или по-позната като “Спейс Екс” („SpaceX“).

Мъск се отдава на компанията отчасти защото той и Уилсън губят първия си син поради синдрома на внезапната детска смърт (SIDS). Мъск и съпругата му решават да имат веднага следващо дете. Уилсън ражда с помощта на инвитро оплождане, първо близнаци, после тризнаци и все момчета, в рамките на следващите пет години.

Компанията “Спейс Екс” („SpaceX“) преминава през множество разочарования и неуспешни изстрелвания на ракети в космоса и стига много близко до вероятността Мъск да изгуби цялото си състояние, но в крайна сметка той постига целите си и започва да печели пари. Пътуванията до Марс са все още в процес, задно с мрежата от малки комуникационни сателити за Земята и за Марс, когато Марс ще има нужда от тях.

Една добра инвестиция

Изпълнителният директор на Tesla Motors Илон Мъск говори пред медиите до своя Model S.
Снимка: Getty Images

По това време Мъск е почти банкрутирал поради това, че влива средства в друг бизнес. Един инженер на име Д. Б. Щробел, който става негов близък приятел, му продава идеята да построи олекотена електрическа кола.

Когато при него идват основателите на една нова компания на име „Тесла Моторс“, Мъск инвестира 6,5 милиона. Той ги убеждава да наемат Щробел и се превръща в най-големия акционер, а след това инвестира милиони. „Тесла“, също както и “Спейс Екс” („SpaceX“), първоначално има много проблеми, но ги преодолява и се превръща в печеливша компания през 2013 г. с електрическа кола, която изумява автомобилната индустрия със своя дизайн, с безплатните постове за зареждане с ток, а постоянните осъвременявания автоматично се разпространяват чрез интернет.

Какво още може да прочетете

Днес състоянието на Илън Мъск се оценява на около 10 милиарда долара. Личният му живот, който винаги е заемал по-задно място от работата му, също има своите възходи и падения.

Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Мъск се е сдобил с репутацията на безочлив, арогантен и груб към служителите си шеф. На фона на тези твърдения мнозина отчитат неговата гениалност и енергичност. Колкото повече успяват компаниите му, толкова повече се търпят ексцентричните му прояви, доказвайки на самия него и на света, че мечтите му не са чак толкова откачени.

Всичко и всички в тази нова биография се въртят около епичната фигура на Илън Мъск. С достъпа до толкова много източници изниква по-пълна картина на неговите взаимоотношения с връстниците му сред високотехнологичния елит, с неговите служители и със семейството му, включително родителите, брата и сестрата, братовчедите, бившите съпруги и децата.

Този портрет доказва, че Мъск е заслужил своята репутация на непреклонен, суров надзорник, че не се е променил много в това отношение, независимо от всичките му удари и пропуски в бизнеса, но също така разкрива, че той има и една по-нежна страна и дори едно иронично и рядко срещано чувство за хумор. Преди всичко, според този портрет, той е човек, който се бори за бъдещето на човечеството, макар понякога да е дразнещ и погълнат единствено от себе си.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Дистанционна работа – офисът не е задължителен

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: