HomeПОДКАСТАнтистатик 2023 – моето тяло, моят танц

Антистатик 2023 – моето тяло, моят танц

Антистатик 2023 – моето тяло, моят танц

В еп. 32 на подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме с тримата актьори, основатели на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

16-то издание на Antistatic International Festival for Contemporary Dance and Performance, създаден от Ива Свещарова, Стефан Щерев и Вили Прагер, се проведе от 09 до 19 май на сцените на РЦСИ „Топлоцентрала” и Сцена „Дерида”. В него участваха 50 артиста от над 10 държави.

Какво е значението на съвременния танц?

снимка от фестивала ,,Антистатик"

Основна тема на фестивала е съвременното изкуство, което дава един съвременен прочит на изкуството, но не отрича традиционните му методи. В съвременния танц най-малкото, което правим е да танцуваме. Чрез него си задаваме въпроси като: какво значи танцувам, танцува тялото ли; танцувам, когато се движа в пространството ли? Съвременните артисти правят това. Те провокират мисленето, задават въпроси, за които може би не сме си давали сметка.

,,Какво е значението на изкуството? Тялото трябва ли да бъде съвършено? Трябва ли да може да си вдигнем крака до ухото? Може би не. Изкуството търси нещо друго. Какво търси изкуството в XXI-ви век? Никой няма готов отговор, но процеса на откриването му е най-красивото. А именно ,,Антистатик” е един от форумите, които задават тези въпроси.” споделя Стефан Щерев.

,,Моето тяло, моят танц”

Анна Новицка и изкуството на танца

Основното нещо в съвременния танц не е движението, а тялото като поетическо тяло, съвършено тяло, тялото като сексуален обект, голото тяло, облеченото тяло, мислещото тяло. Тазгодишния слоган ,,Моето тяло, моят танц” изразява свободата на мисълта, която съвременния танц се старае да постигне. Чрез манифест на тялото в сайта на „Антистатик“ са описани шестте права на тялото.

Съвременния танц и децата

„Браво, деца!“, колектив LIGNA

,,Съвременния танц не е толкова достъпен за децата, а те имат нужда от този по-различен вид движение – различно от наложителното физическото възпитание, което имат в училище. В много държави съвременния танц е вече част от образователната програма на децата, което означава, че те от малки разбират какво е той и се превръщат в бъдещата публика на това изкуство. Няма нищо по-красиво от това малки деца да имат възможност по различен начин да научават за изкуството и за техните тела, понеже и с това работи съвременния танц. Първо да разбереш какво е тялото, как то функционира и как можеш да се изразиш чрез движение вместо да заучиш някакво движение, което дори не разбираш.” казва Ива Свещарова.

Съзнавайки тези липси в образователната система, те слагат в програмата представлението ,,Браво деца”. То е специално подготвено от немския колектив LIGNA и представлява първото танцово представление за деца в историята на фестивала.

Целият разговор и интересни акценти от тазгодишното издание на „Антистатик“ може да чуете в Soundcloud и Spotify.


Прочетете още: Кристина Кирилова – Защо да изберем образованието в Швейцария?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: