HomeСЪБИТИЯ„Антистатик“ светът на неочакваните изменения

„Антистатик“ светът на неочакваните изменения

Фестивалът Антистатик

„Антистатик“ светът на неочакваните изменения

Международният фестивал „Антистатик“ отбелязва 16-тото си издание с разнообразната програма, събрана под мотото „Моето тяло, моят танц“.

Фестивалът започва на 09 май. За пръв път в историята си ще увлече в ритъма на съвременния танц най-малките зрители с представлението „Браво, деца!“. В него участниците на възраст от 7 до 12 години ще превземат парка пред РЦСИ „Топлоцентрала“. То ще се състои под вещото ръководство на немския артистичен колектив LIGNA и специално подготвена радиопиеса.

„Браво, деца!“, колектив LIGNA
„Браво, деца!“, колектив LIGNA

Какво да очаквате?

Многоликата артистична програмата на „Антистатик“ за вече порасналите зрители пък е съставена от 9 запомнящи се представления. Те вникват по нови начини във важни глобални теми като връзката на човека с природата („Място за изчезващи (Безнадеждно)“, „Деветата“), социалните мрежи („Песни от допаминовата въртележка“) и войната в Украйна („Монохромно“), или пък нежно и задълбочено изучаващи собствените ни тела и тяхната способност да надскачат границите си чрез силата на танца и хореографията („Атитюд“, „Това е нещо истинско“, „ТЛМ – Телесна линия на мисълта“). Силен акцент в програмата са и музикалните пърформанси, прерастващи в концерти. Те разкриват неочаквани измерения на движението, мисълта и емоциите чрез взаимодействието със звука и музиката („Без дъх“, „Задвижван“).

Фестивалът Антистатик
„Това е нещо истинско“, Ана Новицка, фотограф Maurycy Stankiewicz

За да ускорят пулса на публиката до абсолютните честоти на празничната еуфория и да удържат нивата на допамин неизменно високи на цялата територия на тазгодишното издание на фестивала, което продължава до 19 май, организаторите отново скъсяват разстоянието между изкуство и зрители до нула с образователната платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“. Като част от нея, след почти всички представления в програмата са предвидени разговори с артистите. Техни водещи ще са хореографите Коста Каракашян и Зорница Стоянова, театралният практик Младен Алексиев, композиторът Иван Шопов и театроведите Ангелина Георгиева и Елена Ангелова.

Работни ателиета за хореографи и изпълнители

Фестивалът Антистатик
„Място за изчезващи (Безнадеждно)“, Серджу Матис

В рамките на платформата, гостуващите хореографи Серджу Матис, Зимон Майер и Антон Овчинников ще проведат и работни ателиета. Те ще бъдат насочени към хореографи и изпълнители. Там те ще срещнат българските си колеги и ще споделят своя опит и методология на работа. Основни теми ще бъдат отношенията между публично и частно, контрол и спонтанност в танца, улавяне на първи артистични импулси. За изкушените от критическото писане за танц пък е предвидена лаборатория, водена от главния редактор на единственото българско печатно издание за съвременен танц, класически балет и танцова култура „Списание за танц“ – Ангелина Георгиева.

Темата за страха

Фестивалът Антистатик, Bully Fae Collins “Songs of the dopamine carousel“
„Песни от допаминовата въртележка“, Були Фей Колинс, фотограф Mayra Wallraf

16-тото издание на фестивала „Антистатик“ е времето и мястото за първата резиденция от проекта „Fear as an artistic statement”. В нейните рамки трима съвременни танцови артисти ще започнат работа по своите проекти, посветени на темата „страх“. Под менторството на хореографите Галина Борисова, Станислав Генадиев (България), Нермин Хабиб (Египет) и Анас Або Налех (Йордания), те ще разработят своите продукции, като пряко доказателство за свързаността на всички нас чрез изкуствата и нуждата от по-здрава културна екосистема в Европа и съседните региони.

На територията на фестивала ще се осъществи и част от продуцентската програма на проекта SEEDS – South East European Dance Stations. В нея трима участници от Румъния, Сърбия и България ще работят на място за опознаване на местната сцена, създаване на мрежа от контакти и обмен на опит и практика в организирането на фестивали и международни участия, и работа с чуждестранни продукции.

DJ парти с Тиан Ротевел

„Монохромно“, Антон Овчинников
„Монохромно“, Антон Овчинников

Макар целият фестивал да е достоен празник на тялото и неговите (танцови) права и правила, то на 12 май от 22 часа парти-градусите ще се покачат с DJ партито на холандския хореограф и музикант Тиан Ротевел. Той застава зад пулта в Бар „Долу“, за да приобщи зрителите и гостите на „Антистатик“ в ритъма на танца с разнообразен сет от всички видове електронна денс музика, познати в клубната култура: хаус, техно, амапиано, афробийт, кумбия, бразилски фънк.

Нищо от програмата не е за изпускане, затова научете всички подробности на antistaticfestival.org, последвайте фестивала в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival) и в YouTube канала на фестивала.


Прочетете още: 16-то издание на международния фестивал „Антистатик“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: