HomeМЕСТАКакво да правим в града музей – Лисабон

Какво да правим в града музей – Лисабон

снимка на тарталети с яйчен крем и канела и една чаша кефе на глазирани керамични лисабонски плочки

Какво да правим в града музей – Лисабон

Познат със своите вкусни тарталети с яйчен крем, глазирани керамични плочки и голяма история, Лисабон е префектното място за следващата ни почивка.

Красивата португалска столица, разположена на брега на река Тежу, разполага с достатъчно музеи, църкви и исторически места, които да посетим по време на престоя си. Градът сам по себе си може да се почувства като музей на открито, особено когато тръгнем да изследваме лабиринтните стари улици на квартал Алфама.

От модерно изкуство в забележителни галерии до кафенета и битпазари на преустроени индустриални обекти, в Лисабон има по нещо за всеки. В този пътеводител ще разглеадаме едни от най-интересните неща, които може да правим в Лисабон.

Манастирът Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos

Манастирът Jerónimos или Mosteiro dos Jerónimos е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Всеки, от момента, в който за първи път стъпи в огромния средновековен комплекс, се скита наоколо изумен от красотата му. Построена в чест на първото пътуване на изследователя Васко де Гама до Индия през 1497 г., сградата е архитектурно чудо с деликатни резби и множество детайли. Самият Да Гама е погребан в манастира с богато украсена гробница.

Градският морски музей е в едно от крилата на манастира Jerónimos и показва повече от 17 000 морски артефакта, от модели на кораби и стари глобуси до астрономическо оборудване и церемониални шлепове.

Съвет: Не забравяйте да си купите билети предварително, за да избегнете опашките.

Пазарът Mercado da Ribeira

Пазарът Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira е мястото, където всеки може да се наслади на най-вкусната храна в Лисабон под един покрив. Гигантската куполна зала е дом на пазара за плодове и зеленчуци в града още от 1892 г. и на някои от най-добрите щандове за храна в града от 2014 г. насам. Лесно е човек да прекара цял ден там, опитвайки по нещо от всеки продавач – палачинки за закуска от Tartine, яхния от октопод за обяд от Conzinha de Felicidae и прасе за вечеря от Henrique Sà Passoa със звезда Michelin, последвано от коктейли в Licor Beirao. Залата също е домакин на клубни вечери и готварски курсове, за които има информация в сайта на Mercado da Ribeira.

Разходка в района Белем

реката в Белем и кулата Белем

Прекрасен начин да прекараме следобеда си е да се разхождим из един от най-старите квартали на града, Белем и да видим архитектурното бижу и символ на португалската столица – кулата Белем. Разположена е на северния бряг на реката Тежу и е част от списъка на ЮНЕСКО. Тя е построена през периода 1515-1521 г. и бележи началото на морските проучвания в страната през 15-ти и 16-ти век.

Видима забележителност е Паметника на откритията, могъща каменна почит към епохата на откритията.Тя е служила като крепост, фар и митница и отдавна е нещо като символична врата към града.

Прочутите тарталети с крем в града

Pastéis de Belém

Вкусните тарталети pastel de nata с яйчен крем поръсени с канела са най-традиционното нещо, което всеки трябва да опита в Лисабон. Смята се, че люспестите португалски тарталети произхождат от XVIII век от манастира Jerónimos в Белем. Рецептата е предадена на местна захарна рафинерия за възпроизвеждане. Единственото място, където сега можете да получите тяхната версия, е в Pastéis de Belém. Това е красива пекарна и сладкарница, приличаща на лабиринт със сини плочки „азулежо“ точно до манастира, която прави 20 000 тарталети на ден. Рецептата остава строго пазена тайна – смята се, че само трима сладкари я знаят.

Трамвай 28

Трамвай 28 в Лисабон

Разхождайки се по улиците на Лисабон от 1890 г. насам, трамвай 28 е най-очарователният начин за придвижване из града. Историческият жълто-бял трамвай все още е средство за обществен транспорт, но се използва все повече от туристите за разглеждане на забележителности. Той минава през някои от най-красивите квартали на Лисабон, включително Алфама и Сао Бенто.

Съвет: Опитайте да се качите от един от двата края на линията (Praça Martim Moniz или Campo Ourique), за да избегнете тълпите, натрупващи се в центъра на града, и да си осигурите място във вагона с дървена ламперия.

Перфектната гледка

панорамна гледка в Лисабон

Както бихме очаквали от селище, построено на седем стръмни хълма, Лисабон не е лишен от вълнуващи гледки. Те са официално известни като „мирадурос“ и са разпръснати из целия град. Панорамните изгледи се простират над червените керемидени покриви на града и над река Тежу.

Miradouro de Santa Luzia предлага удивителна гледка към квартал Алфама. А Miradouro da Senhora do Monte е най-високата точка в Лисабон и идеалното място за гледане на удивителния залез.

Замъкът Свети Георги

Замъкът Свети Георги

Мавританският Castelo de Sao Jorge от 11-ти век седи гордо на върха на хълм в Алфама. Където и да сме в Лисабон, замъкът винаги се вижда. След като е служил като отбранителна крепост, дворец и казарма, замъкът сега е музей с експозиции, обхващащи археологията и историята на Лисабон. Сградата има 11 кули и укрепления, които все още са непокътнати със страхотни гледки. Предлагат се множество обиколки с екскурзовод като някои от тях са безплатни.

Асансьорът Santa Justa

Асансьорът Santa Justa

Elevador de Santa Justa е чудо на инженерството от началото на 20-ти век. Това е неоготическа кула от ковано желязо, която се издига в квартал Baixa и отвежда посетителите й в дрънкащ дървен асансьор до платформа 45 метра над земята. На върха можем да се насладим на 360-градусова гледка към града. Само 20 души могат да се возят в асансьора едновременно.

Имайте предвид: Ако опашките са дълги, можете да получите достъп до платформата за наблюдение, като изкачите стъпалата до ресторант Bellalisa Elevador и след това хванете асансьора обратно надолу.

Традиционните песни фадо

Традиционните песни фадо

Меланхоличните песни, известни като „фадо“, са саундтракът на квартал Алфама и можем да чуем замислените му звуци, отекващи по улиците през повечето нощи. Не е за пропускане шанса да гледаме традиционно представление по време на посещението си. Има няколко места, където можем да видим група на живо, обикновено певец, придружен от една или повече китари. Mesa de Frades е едно от най-атмосферните. Малкото, красиво облицовано място е било параклис и сервира меню от традиционни португалски ястия преди да започне музиката.

Bairro Alto

Bairro Alto

Bairro Alto е един от най-оживените райони за нощен живот в града. Неговият лабиринт от стари улици е дом на малки винени барове и огромни тераси на покривите. Акцентити в района са BA Wine Bar do Bairro Alto, който сервира португалски вина заедно със сирена и винени чинии; Парк, бар на покрива на петия етаж на стар паркинг и отлично място за гледане на залеза; и Pavilhão Chinês, характерен, осеян с антики коктейл бар.

Съвет: Планирайте да прекарате поне една вечер тук. През деня може да направите пешеходна обиколка, за да откриете корените на бохемския квартал.

Глазираните керамични плочки азулежо

Глазираните керамични плочки азулежо

Един от отличителните белези на Лисабон са неговите глазирани керамични плочки, които са навсякъде. Те красят фасадите на великолепни църкви и малки магазини за хранителни стоки. Това са плочки „азулежо“, които са били използвани за украса на града още през 13 век. За историята на глазираните плочки можем да научим в Националния музей на Azulejo. Разположен в стар манастир, един от акцентите е неговият параклис, покрит със сини и бели плочки и позлатено дърво.

Jardim Botânico Tropical

Тропическите ботанически градини на Лисабон са мечтателно, прохладно място, където да се оттеглим в слънчев ден или просто да избягаме от шума на града за известно време. Близо до манастира Jerónimos в Белем, Jardim Botânico Tropical е създадена в началото на 20-ти век, за да покаже флората на бившите колонии на Португалия. На територията от седем хектара има над 500 вида растения. Някои от които са: гинко, палми, драконови дървета и бамбук, както и няколко разрушени стари оранжерии, включително такива, специализирани за растения за чай и кафе.

Съвет: Внимавайте за бродещите пауни, докато се скитате.

Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите

Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите

За любителите на модерното изкуство Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите е перфектното място за посещение. Той се помещава в две части – във футуристична нова сграда, която прилича на гигантско бяло крило, разположено на брега на Тежу, и в стара електроцентрала. Вътре има четири галерии, в които се провеждат изложби на различни теми като поп арт, науката за аквариумите и историята на електричеството. Има и кафене с невероятна гледка към реката.


Прочетете още: Пътеводител на Миконос

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: