HomeИНТЕРЕСНОКакво представляват „ягодовите крака“ и как ги лекуваме?

Какво представляват „ягодовите крака“ и как ги лекуваме?

Какво представляват „ягодовите крака“ и как ги лекуваме?

Какво представляват „ягодовите крака“ и как ги лекуваме?

Забелязвали ли сте някога онези малки тъмни петна по краката си след бръснене? Може да изглеждат като малки ягодови семки, откъдето идва и името „ягодови крака“.

Оказва се, че това е много често срещано състояние, като хаштагът #strawberrylegs е натрупал цели 451,5 милиона гледания в TikTok. Техническият термин за това състояние е „отворени комедони“. Това се случва, когато мъртвите кожни клетки, маслото и бактериите запушат космените фоликули, което води до разширяване и потъмняване на порите. Въпреки че тези точки може да са естествени и дори сладки, някои хора може да не харесват начина, по който изглеждат. За щастие, те не са вредни или болезнени.

ягодовите крака
Снимка: Shutterstock

Има няколко различни фактора, които могат да ги причинят

Една често срещана причина е хиперпигментацията, която се появява като тъмни петна на мястото на космения фоликул. Това може да се случи след бръснене, но може да бъде причинено и от запушени или разширени пори или от натрупване на мъртви кожни клетки, споделя Glamour.

Ягодовите крака също могат да бъдат симптом на други състояния като фоликулит, който е често срещана инфекция на космените фоликули, която причинява петна и обрив или кератоза пиларис, която е натрупване на кератин в порите, известна още като „пилешка кожа“, тъй като може да изглежда като настръхнали или оскубана пилешка кожа.

Как се лекуват ягодовите крака?

Въпреки че ягодовите крака не са вредни, някои от нас може да се чувстват некомфортно заради външния си вид. Има няколко начина за лечение или намаляване на появата на ягодови крака, като ексфолирането на кожата, използване на овлажнители и избягване на тесни дрехи.

жена хидратира краката си
Снимка: Freepik.com

Как да предотвратим повторната поява?

Първо, ако сме склонни към ягодови крака, трябва да помислим за промяна на рутината си за епилация. Вместо да се бръснем, може да опитаме кола маска. Тя може да помогне за отваряне на порите и премахване на космите от корените. Лазерната епилация също е опция, ако търсим по-дългосрочно решение.

Ако предпочетем да се бръснем, нека не забравяме да използваме остър бръснач и крем за бръснене. Бръсненето трябва да бъде по посока на растежа на косъма, за да предотвратим дразнене.

Съвет: Избягвайте да преминавате през една и съща зона няколко пъти, тъй като това може да доведе до врастнали косми.

Както споменахме, ексфолирането може да намали появата на ягодови крака. Всъщност, редовното ексфолиране помага за премахване на мъртвите кожни клетки и предотвратява натрупването на мазнини и бактерии в космените фоликули. Можем да използваме нежен скраб за тяло или суха четка, за да ексфолираме кожата си. Вижте как да ексфолираме кожата си с кафе.

Като следвате тези прости съвети, можете да кажете сбогом на ягодовите крака и здравейте на гладката, сияйна кожа.


Прочетете още: Кой начин на обезкосмяване да изберем?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: