HomeЗДРАВЕПозитивната психология – ключът към нашето „Благоденствие“

Позитивната психология – ключът към нашето „Благоденствие“

книгата „Благоденствие“ от Мартин Селигман в Бързи книги

Позитивната психология – ключът към нашето „Благоденствие“

В книгата „Благоденствие“ от Мартин Селигман се разглежда научният подход към благополучието.

Каква трябва да бъде посоката на нашия стремеж? Дали това са парите, славата или знанията? Векове наред най-различи хора са се опитвали да дадат отговори на тези въпроси в опит да открият кое е онова, което прави човека истински щастлив.

Подхождайки към темата именно от тази гледна точка, психолозите са открили множество елементи, които, когато бъдат приложени едновременно, предопределят благоденствието на човек.

Основната тема на книгата

Игриво студентче, което се забавлява в летен парк. Безгрижна млада жена с къдрава коса, която води книга над главата си и изплези език. Концепция за забавен портрет
Снимка: Freepik.com

Богатството и високият коефициент на интелигентност не са факторите, които ни правят щастливи и успешни хора. Позитивните емоции, ангажираността, постиженията и социалните взаимоотношения са нещата, които наистина са от значение. Мартин Селигман твърди, че чрез силата на позитивната психология ние можем да създадем за себе си благополучието, което заслужаваме.

Авторът предлага и едно на пръв поглед лесно упражнение за повишаване на удовлетвореността. Това е писането на благодарствено писмо. Той предизвиква читателите да изразят благодарността си към свой близък, като му напишат как неговата помощ е повлияла на живота им и защо и днес те продължават да мислят за това. Съветът на Селигман е получателят да прочете благодарственото писмо в присъствието на адресанта, за да може и двамата да бъдат свидетели на това, как позитивните чувства им повлияват.

Какво друго ще научите от „Благоденствие“?

Богатството и благоденствието не вървят ръка за ръка.

Млад бизнесмен хвърля долари и танцува на улицата
Снимка: Freepik.com

Често си мислим, че богатите хора със сигурност са много по-щастливи. Имат висок стандарт на живот, успели приятели и могат да си позволят всяко благо под слънцето. Но всъщност има много причини, поради които това не е така.

Едно от доказателствата за това е изследване, което разглежда брутния вътрешен продукт и нивото на щастие на хората в различни държави. Страните от Латинска Америка например показват много по-добри резултати в удовлетворението от живота, независимо от по-ниския им брутен вътрешен продукт. За разлика от тях, бившите комунистически страни, които са с по-висок БВП, показват много под средните резултати за щастие. А в Съединените щати удовлетворението от живота не се е повишавало през последните 50 години, макар че брутният им вътрешен продукт се е утроил за това време.

Какъв е изводът? Усещането за смисъл и реализация в живота не се поражда единствено от богатството. Човешките взаимоотношения могат дори да бъдат повлияни негативно от богатството, защото хората се научават да разчитат повече на парите, отколкото един на друг.

Петте стълба на благоденствието

Семейство с малка дъщеря заедно в есенно време, забавлявайки се
Снимка: Freepik.com

Позитивната психология разкрива пет ключови елемента, които играят важна роля за щастието ни. Първите три – позитивните емоции, ангажираността и смисълът – от дълго време са смятани за жизненоважни.

Позитивните емоции се отнасят до онези вътрешни усещания, които всички ние обичаме да изпитваме: топлота, удоволствие, комфорт, възторг, екстаз и т.н. Ако животът ви е пълен с подобни чудесни емоции, то вие водите така наречения приятен живот.

Ангажираността е по-скоро свързана с напредъка – онова, което преживяваме, когато сме напълно погълнати от изпълнението на дадена задача. Когато правим нещо, което обичаме, ангажираността ни кара да усещаме, че се движим напред, и е възможно дори да забравим за себе си.

Смисълът носи усещане за принадлежност и желание да служите на кауза, в която вярвате. От борбата за социална справедливост до това да посветите времето и уменията си на общността, към която принадлежите, смисълът ви дава усещането за удовлетворение, реализация и гордост.

Реализацията означава да побеждаваме заради самата победа. Преживяването на успех е ключов фактор от нашето щастие днес. А постиженията на работното място и осъществяването на личните интереси със сигурност ще повишат нашето благоденствие.

И на последно място, позитивните взаимоотношения означават да съумеем да си изградим социален живот с приятели, които обичаме и на които се доверяваме. Добрите взаимоотношения всъщност са най-добрият и естествен антидепресант, затова няма нищо странно и изненадващо в това, че тези, които развиват здрави взаимоотношения, водят далеч по-щастлив живот.

Научното мислене

Човек скача от радост край езеро
Снимка: Freepik.com

Добруването не може да се сведе само до единични променливи величини. Не е нито времето, нито свободата, които основно влияят на нашето благоденствие.

Според Селигман истината е, че щастието се формира от много повече фактори, част от които ние дори не осъзнаваме. Той твърди това, давайки за пример опитите за измерване на човешкото щастие, които имат своите недостатъци. Например тестовете доказано отчитат единствено настроението на участниците в момента на попълване, но никак не достигат до основните нива на емоциите.

Мартин Селигман твърди, че методите, с които представителите на позитивната психология правят своите проучвания, са по-задълбочени, по-разнообразни и внасят повече яснота върху истинската същност на благоденствието. Част от тези методи са емпиричните наблюдения, експериментите, плацебо контролираните проучвания и други.

Упражнения на позитивната психология и благоденствието на децата

весели деца гледащи камера отгоре
Снимка: Freepik.com

В книгата „Благоденствие“ Селигман разглежда въпроса, как методите на позитивната психология могат да се приложат в училище, така че децата да бъдат щастливи хора и като възрастни.

Такъв пример е упражнението „Какво се случи добре днес?“. В продължение на една седмица, точно преди да си легнат да спят, учениците трябва да отделят десет минути, в които да запишат три неща, които са минали добре през съответния ден. След като определят тези три неща, подрастващите трябва да отговорят на въпроса: „Защо се случи това?“. Отговарянето на тези въпроси ще даде възможност на децата да видят как на практика техните лични избори и действия са предопределили съответните резултати.

Друго основно упражнение на позитивната психология е така нареченото „Упражняване в доброто“. Всички деца трябва да си намислят по някакво произволно добро, което да направят на следващия ден, и след това наистина да го направят. След като извършат доброто дело, децата трябва да наблюдават как тази постъпка влияе на собственото им настроение. Упражнението хвърля светлина върху силата на малките жестове, които носят радост и на получателя, и на правещия.

Тези стратегии са били обект на проучвания и са показали невероятни резултати. Гимназиални ученици, които са участвали в контролирано изучаване на позитивната психология, се оказват много по-малко депресирани, имат по-големи амбиции и много по-малко поведенчески проблеми в сравнение с останалите си връстници.

Позитивната психология като дългосрочно решение

книгата „Благоденствие“ от Мартин Селигман в Бързи книги

В днешно време лекарствата са се превърнали в бързо и лесно решение за множество здравословни проблеми, дори и тези, които са свързани с психичното здраве. Но в дългосрочен план често те причиняват повече щети, отколкото ползи. Редица психолози и психиатри разследват медикаментозните лечения и изводът, до който достигат, е, че те са ефективни за пациентите с тежка депресия, но изобщо не могат да помогнат на умерените или леките случаи.

Отговор за тези пациенти, специалистите намират в позитивната психология. Проведените терапии се оказват изненадващо ефективни. В продължение на една седмица пациентите били подложени на серии от упражнения за изразяване на благодарност и проява на доброта към непознати. След терапията участниците споделят, че се чувстват много по-щастливи. Благодарение на едноседмичната тренировка някои от пациентите са свидетели на положителни резултати, които траят в продължение на цели шест месеца!

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: