HomeИНТЕРЕСНОЛошата снимка не трябва да смаже самочувствието ни

Лошата снимка не трябва да смаже самочувствието ни

Лошата снимка не трябва да смаже самочувствието ни

Лошата снимка не трябва да смаже самочувствието ни

Всички сме го преживели. Правите снимка, разглеждате я с нетърпение и тогава… настъпва разочарование.

Може би е лош ъгъл, лоша светлина или просто изморителен ден. Каквато и да е причината, тази снимка може да се почувства като удар за самочувствието ни. Но ето нещо: една лоша снимка не трябва да смазва настроението ни.

Фалшивата реалност на Instagram

Социалните медии изиграха роля за нарастването на дисморфичното разстройство на тялото (BDD), защото създават нереалистични очаквания за това как трябва да изглеждат телата и лицата. Филтри, настройка на лицето и влиятелни лица на професионално ниво, перфектно осветени снимки, улавящи техния „ежедневен“ живот, могат да ни накарат да очакваме почти съвършенство. Това може да направи наистина трудно да разглеждаме обективно една необработена, сурова снимка на себе си.

инфлуенсър-публикуване-социални-медии
Снимка: Freepik.com

Натискът да изглеждаш перфектно

За разлика от огледалото, публикуваната онлайн снимка насочва вниманието ни към това как изглеждаме пред другите хора. Започваме да се възприемаме така, както си мислим, че ни възприемат другите. Ние проектираме нашата несигурност и преценки за себе си върху всеки друг, който гледа тази снимка и си въобразяваме, че вижда всички тези неща. Несигурността на тялото не съществува във вакуум. Вероятно се чувствате зле от това как изглеждате на снимка поради това, което предполагате, че другите хора могат да си помислят, а не защото обективно изглеждате ужасно.

млада красива жена в ежедневно облекло, седнала на диван в домашен интериор, държаща смартфон, четеща съобщение, изглеждаща уморена и отегчена с ръка на главата
Снимка: Freepik.com

Непознатостта на нашето лице в снимки

Лицето ни на снимки също е непознато. Не само, че виждаме лицата на другите много повече от собствените си, но също така сме свикнали да виждаме нашия огледален образ, в който чертите на лицето ни са обърнати отляво надясно, което прави снимките на самите нас малко потресаващи в сравнение. Може да бъде особено тревожно, когато това, което чувстваме, не е изобразено на снимката така, както сме си го представяли в главите си. Една снимка може да разбие усещането ни за това как изглеждаме, създавайки цялостно усещане за несигурност.

жена гледа телефона си
Снимка: Freepik.com

Как все още да се чувствате добре (или поне добре), когато една снимка изглежда зле

И така, какво можем да направим, за да предотвратим една лоша снимка да смаже самочувствието ни? Ето няколко съвета:

• Не забравяйте, че снимките не са реалност. Те са само моментна снимка във времето.

• Бъдете добри към себе си. Бихте ли съдили приятел така строго, както съдите себе си на тази снимка?

• Преформулирайте мислите си. Вместо да се фокусирате върху това, което не ви харесва в снимката, фокусирайте се върху това, което харесвате. Може би това е вашата усмивка, вашето облекло или споменът, който снимката улавя.

• Направете повече снимки. Колкото повече снимки правите, толкова по-вероятно е да намерите тази, която харесвате.

• Ограничете използването на социални медии. Ако социалните медии ви карат да се чувствате зле, вземете си почивка от тях.

усмихнати жени си правят селфи
Снимка: Freepi.com

Прочетете още: 8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: