HomeКУЛТУРАВдъхновяващата изложба-преживяване „Изкуство с увреждания“

Вдъхновяващата изложба-преживяване „Изкуство с увреждания“

изложба-преживяване „Изкуство с увреждания“

Вдъхновяващата изложба-преживяване „Изкуство с увреждания“

От 10 до 18 май в Националния студентски дом в София ще бъде показана изложбата „Изкуство с увреждания“.

Както подсказва и името, проектът е посветен на хората с увреждания, променили света с постиженията си. Той включва портрети на 11 изявени личности от различни сфери, Brain games пространства и кът за свирене на Музико ( музикален инструмент за деца с приоритет за деца със специални потребности), създаден от авторката на изложбата.

Какво да очакваме на изложбата?

За ролята на вдъхновители тя избира писателката Хелън Келър, композитора Бетовен, художниците Фрида Кало, Яйой Кусама и Ван Гог, създателя на азбуката за незрящи Луи Брайл, музикантите Рей Чарлз и Стиви Уондър, астрофизика Стивън Хокинг, атлетите Бетани Хамилтън и Ерик Вайхенмайер. Всеки един от тях е представен чрез неонова светлина и брайлово писмо, за да могат и зрящи, и незрящи заедно да се потопят пълноценно в експозицията.

Изборът на стъклен неон не е случаен. Той става символ на свободата и новия живот в редица градове след разрушенията от войните преди век. Жителите им се опитват да възстановяват неоновите реклами, за да почувстват отново нормалността в живота си. Уникалността на този газ, по-лек от въздуха, който може да бъде затворен в стъклена тръба и да приема различни форми, препраща към значението на портретите в изложбата. Прозрачните кутии с брайлово писмо, през които прозират илюстрациите, са символ на възможността хората да съществуват заедно в една и съща среда, макар и по различен начин.

Целата на изложбата

Muziko

„Целта на изложбата е да сподели с хората с увреждания добрия пример от цял свят. Те често се чувстват невидими и имат нужда от насърчаване, за да повярват във възможностите си. Проектът е визуален реверанс към всички онези, наречени различни, за усилията, които полагат и за това, че ни показват колко много можем да развием съзнанието си.“, споделя авторът ѝ – Полина Герасимова.

Интерактивните зали “Brain games”, от своя страна, дават възможност за четене чрез допир и разпознаване на музика чрез вибрация. С помощта на полисетивно възприятие всеки посетител може сам да предизвика съзнанието си, създавайки нова представа за сетиво, което не е било стимулирано по този начин досега. Това е и методът, чрез който хората с увреждания опознават света. За всички останали изложбата би била една експериментална синестезия – състояние, при което сетивата се провокират едни с други.

В последната стая публиката има на разположение Музико (музикален инструмент, създаден от авторката на изложбата за деца, с приоритет за деца с увреждания).

Още от темите в изложбата

„Проблемите на хората със специални потребности са невидими за обществото или още по-лошо – само проблемите им са видими. Инстинктът ни за самосъхранение не ни позволява да влезем в обувките на неприятната позиция. Често разбираме даден проблем само ако го преживеем. Затова, макар и символично и безкрайно недостатъчно, 5 секунди тъмнина в малко изложбено пространство може да се окажат точката на пречупване на нечие съзнание.“, добавя авторката на проекта.

Изложбата е изцяло адаптирана на брайл и достъпна за хора със затруднено придвижване. Входът е безплатен, а Студентският дом на пл. „Народно събрание“ 10 ще очаква посетители всеки ден между 10 и 18 май от 14:00 до 21:00 вечерта. Откриването на изложбата ще се състои на 10 май (сряда) от 19 ч. Тогава пространството по изключение ще работи до 22 ч.

За създаването на звуковата среда на проекта помага Иван Велков от групата P.I.F. Изложбата се реализира с помощта на организацията от незрящи „БГ Асист“. Тя се заема с превода на брайлово писмо и изработва плексигласовото покритие. То позволява на хората, които не виждат изображенията да придобият представа за тях.

Авторката на изложбата – Полина Герасимова

Polina Gerasimova

„Изкуство с увреждания“ е инициатива, първоначално финансирана по програмата „Творческа Европа“ след спечелване на конкурса AAA. Accessible Art for All и през 2022 г. взема голямата награда на “АртАкция” за изкуство с кауза. Настоящото издание се случва с подкрепата на Министерство на културата.

Полина Герасимова е визуален артист и основател на „Полиформа“. Това е студио за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства и по-специално 3D мапинга. Наред с работата си в театъра и операта създава собствени аудио-визуални танцови пърформанси и интерактивни проекти. Последният ѝ проект, както тя самата казва, е всичко и нищо общо с това, което прави. Създава музикален инструмент с приоритет за деца с увреждания, наречен Музико. Може би най-любимо от всичко, с което се занимава, е Vj-стването на концерти и музикални пърформанси. След срещите си с хора с увреждания по арт фестивали и инициативи, Полина осъзнава, че иска да посвети част от времето си на създаване на проекти, достъпни за тях и същевременно запознаващи останалата аудитория със състоянието, постиженията и проблемите на тази немалка част от обществото.


Прочетете още: „Антистатик“ светът на неочакваните изменения

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: