HomeИНТЕРЕСНО10 университетски сгради в света, които са признати за шедьоври на архитектурата

10 университетски сгради в света, които са признати за шедьоври на архитектурата

10 университетски сгради, които са шедьоври на архитектурата

10 университетски сгради в света, които са признати за шедьоври на архитектурата

Тези университетски сгради ще ви пленят със своята архитектура и интериор.

Има мнение, че тези университети, които са включени в топ 100 на образователните институции в света, според списание Forbes, не само имат отлична образователна база и високи научни постижения, но и са най-красивите архитектурни структури.

И това не е случайно, защото престижът на самата институция започва с външната привлекателност, която се засилва от дълбокото вътрешно съдържание на образователния процес и тези компоненти в крайна сметка позволяват на университета да стане най-добрият във всички отношения.

Катедралата на Кралския колеж в Кеймбриджкия университет (Кеймбриджкия университет, Великобритания)

Катедралата на Кралския колеж

Катедралата на Кралския колеж в Кеймбриджкия университет е най-старата и красива сграда на именития университет. Считана за един от най-добрите примери за перпендикулярна готика в английската архитектура, тази величествена структура е важна туристическа атракция, както и отличителен белег на град Кеймбридж.

Забележка: Уникалната сграда на параклиса е построена на няколко етапа между 1446 и 1515 г.

Университет Коимбра в Стария кралски дворец (Португалия)

Университетът в Коимбра се смята за една от най-старите и красиви образователни институции в Европа (Universidade de Coimbra, Португалия).

Университетът в Коимбра, който е основан от португалския крал Динис I през 1290 г., се счита за един от най-старите университети в Европа. В същото време това е не само най-престижното учебно заведение в Португалия, но и уникален пример за средновековна архитектура. Няколко обекта на университета заслужават специалното внимание на естетите, сред които са: основната сграда, разположена в бившия кралски дворец, древната катедрала на Светия кръст (XII век), параклисът на Архангел Михаил, кулата-параклис от XVIII век , музеят на църковното изкуство, Академичната библиотека Хуан и невероятна ботаническа градина.

Оксфордски университет (Великобритания)

Оксфордският университет е най-престижната и известна ковачница на знания в Европа (University of Oxford).

Това е може би най-известният и разпознаваем университет в света, който произвежда специалисти от най-високо ниво повече от 500 години. Неговите сгради, в които са разположени 39 колежа, се считат за истински шедьоври на ренесансовата архитектура и са достъпни не само за студенти. Входът е отворен и за всички, които желаят да видят такъв величествен комплекс, състоящ се не само от образователни съоръжения, но и от местни исторически музеи, огромна библиотека и най-луксозните ботанически градини в Англия.

Йейлският университет в Ню Хейвън (Кънектикът, САЩ)

Йейлският университет се смята за най-красивия кампус в Америка (Yale University, USA).
Йейл има канонични сгради, както и музей на архитектурата и изкуството.

Университетът Йейл е частен изследователски университет, който е един от осемте най-престижни американски университета. Трудно е да си представим, но само територията на основната част на университета заема 69 хектара земя, в която се помещават 439 помещения на университетския кампус (кампус), повечето от които са с особена архитектурна стойност. Разбира се, всички тези сгради са построени в продължение на 500 години, така че архитектурните стилове и посоки се различават. Тук можете лесно да изучавате формирането на американската архитектура, варираща от новите колониални принципи и викторианската готика до ултрамодерните експерименти.

Любопитно: Кампусът на университета е така наречения студентски град. В него се помещават учебни сгради, изследователски центрове, библиотеки, спортни комплекси, стадиони, студентски общежития, магазини, кафенета и развлекателни съоръжения.

Princeton University в Принстън (Ню Джърси, САЩ)

Принстънският университет е едно от най-престижните и красиви учебни заведения в света (Princeton University, USA).

Принстънският университет стана известен по целия свят със своите знаменити възпитаници и уникални научни проекти. Също така е ръководител на почетната Асоциация на университетите Ivy League (от бръшляновата лига). Благодарение на невероятно красивия си външен вид, мощна научна база и славна история, той се смята за един от най-престижните университети в Северна Америка. Кампусът на Принстънския университет заема около 200 хектара в крайградска зона. Основните му сгради са създадени в класически академичен готически стил. Те се считат за най-красивите архитектурни творения повече от сто години.

Университет Сорбона в Париж (Франция)

Сорбоната е най-известният университет във Франция, превърнал се в забележителност на страната (Paris-Sorbonne University).

Университетът Сорбона е не само най-старото и най-голямо учебно заведение във Франция, но и архитектурен и исторически комплекс, който привлича вниманието на туристите. Всички исторически сгради на парижкия университет Сорбона са съсредоточени в древната част на града и са строени в продължение на 8 века. Основните исторически сгради се считат за най-известните и красиви сгради, създадени в неоренесансов архитектурен стил.

Обществен изследователски университет в Торонто (Канада) 

Университет на Торонто се намира в най-старата сграда.
Кампусът St. George се състои от уникални архитектурни шедьоври, които туристите искат да видят.

Много забележителен факт е свързан с основаването на този изследователски университет, както се оказва, указът за неговото изграждане е подписан от краля на Англия през 1827 г., въпреки че самата Канада като държава все още не съществува. Но въпреки това той става тази най-престижна и красива образователна институция в Северна Америка и в целия свят. Изследванията, проведени в неговите лаборатории, помогнаха за създаването на инсулин, идентифицирането на стволови клетки, изобретяването на първия електронен микроскоп и много други животоспасяващи лекарства и оборудване.

Разбира се, университетът не е известен само с наука, като се има предвид, че основните му сгради са на почти 200 години и са построени от признати архитекти, които успяха да създадат наистина велики архитектурни шедьоври. Първият кампус на Свети Георги (Св. Георги) се счита не само за най-красивия кампус, но и за културното наследство на страната и основната атракция на Торонто. На площ от 71 хектара можете да видите великолепието на помпозни сгради, направени във викториански стил. Другите два кампуса са построени по-късно. В дизайна им доминира екстравагантен еклектичен стил, тъй като в създаването им са участвали най-добрите архитекти от цял ​​свят.

Военновъздушна академия в Колорадо Спрингс (САЩ)

Кадетски параклис на територията на Академията на военновъздушните сили на САЩ.

Тази образователна институция стана известна с футуристичния Кадетски параклис, построен по проект на архитекта Уолтър А. Нетч през 1962 г. Неговият фантастичен външен вид предизвика много възмущение в архитектурния свят. Това е така, защото в средата на миналия век такива форми и материали все още не са били използвани за такива мащабни структури. Въпреки първоначалното отхвърляне на параклиса, с течение на времето неговият автор е удостоен с няколко награди. В момента той е признат за национална историческа забележителност и се смята за предвестник на брутализма.

Студентски град под формата на небостъргач Gakuen Cocoon Tower в Токио (Япония)

Студентският град под формата на небостъргач беше кръстен „Гигантски пашкул“ (Mode Gakuen Cocoon Tower, Япония).

Това е една от най-модерните футуристични сгради, която обединява под покрива си трите образователни институции: Tokyo Mode Gakuen, HAL Tokyo и Shuto Ikō. Ако древните кампуси на един университет са заемали огромни територии, сега 50 етажа са достатъчни, за да поберат всеки, който иска да учи в престижни, може дори да се каже, във фантастични учебни заведения.

Московски държавен университет „Ломоносов“ в Москва (Русия)

Главната сграда на Московския държавен университет М.В. Ломоносов в Москва (Русия).

Един от най-старите университети в Русия, основан през XVIII век, стана известен в целия свят не само със своите научни постижения и талантливи възпитаници, но и със своите архитектурни форми. Ако в предишните случаи древните сгради са с особена архитектурна стойност, то в случая с Московския държавен университет Главната сграда, построена през 1949-1953 г., е призната за най-красивата и помпозна. досега, което дори в нашето време на небостъргачи е невероятно.

Гигантските размери на сградата, направена в стила на прословутата „сталинска империя“ (наричана още „монументален класицизъм“), все още възхищават, защото малко хора могат да се похвалят с такива размери. Трудно е да си представим, но дължината на по-дългата част от корпуса е 2 км, а на по-късата е 850 м! Но това не е всичко! Височината на помпозната структура, като се вземе предвид нейният шпил, е 240 метра. Така че почти 40 години се смяташе за най-високата в Европа.


Прочетете още: 9 архитектурни чудеса на Швейцария

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: