HomeСРЕЩИАнна Новицка и изкуството на танца

Анна Новицка и изкуството на танца

Анна Новицка и изкуството на танца

Анна Новицка и изкуството на танца

Анна Новицка е хореограф и изпълнител, част от тазгодишната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

Имахме удоволствието да говорим с Анна Новицка, чиято работа изследва връзката между тялото и въображението. Докато споделя своите прозрения и опит относно трансформиращата сила на танца, Новицка ни кани да се присъединим към нея в едно приключение към себепознание чрез движение.

Анна Новицка започва своето танцово пътешествие на 8-годишна възраст с бални танци, след което преминава към синхронно плуване, физически театър, йога и накрая съвременни танци. В крайна сметка тя завършва Залцбургската експериментална танцова академия (SEAD). Но това не е всичко. Анна има магистърска степен по хореография от един от най-известните университети за сценични изкуства HfS Ernst-Busch / HZT в Берлин и магистърска степен по психология във Варшавския университет.

Анна Новицка
Снимка: Marta Ankiersztejn compressed

В откровено интервю за Madamsko, Новицка сподели как е развила мисленето си за хореографията като набор от стъпки към разбирането й като време и пространство чрез движенията. „Днес моите хореографии се разгръщат на множество нива едновременно, обхващайки физически, емоционални, въображаеми аспекти на материала. Работя с видимо и невидимо, играя си с реалното и въображаемото и чрез хореографията правя връзката между двете пред очите на публиката. Надяваме се, че това, което се вижда, се вижда през тялото, отвъд физическото тяло и в осезаемостта на мястото, където всички се срещаме“, споделя тя.

Танцовият стил на Новицка е изследване на човека като жив процес и танца като поток, който се разгръща от него

„Това е необработен танц на въображението, вкоренен в тялото. Танцът е възможност да присъстваш на продължаващия процес на трансформация и да го направиш преживяване за публиката. Движи се между материалността на тялото и въображението, което се разплита от него. Това е танц на диалога“, каза тя.

Анна Новицка 2
Снимка: Maurycy Stankiewicz

Новицка ще участва в международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. На 13 май ще бъде представен нейният спектакъл „Това е нещо вярно“

На въпрос за мотивите си да участва във фестивала, Новицка сподели, че ѝ е интересно да представи работата си в нов контекст и след това да влезе в диалог с публиката. Тя също е развълнувана да допринесе за обмена с други творби в рамките на фестивала.

За амбициозните хореографи, които тепърва започват кариерата си, Новицка има няколко съвета: „Доверете се на вътрешното си обучение и развийте своя собствена практика и собствен език. Упорствайте въпреки системните предизвикателства. Включете се в промяната. Разберете вътрешната си мотивация: Защо го правите?“

Уникалният подход на Новицка към танца със сигурност ще плени публиката на фестивала „Антистатик“ и извън него, предлагайки нова гледна точка към връзката между видимото и въображаемото.


Прочетете още: 16-то издание на международния фестивал „Антистатик“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: