HomeИНТЕРЕСНОЛуксозни коронационни бижута, за които мечтае всяка кралица и принцеса

Луксозни коронационни бижута, за които мечтае всяка кралица и принцеса

Луксозни коронационни бижута, за които мечтае всяка кралица и принцеса

На 6 май 2023 г. Чарлз III официално се възкачи на британския трон, поемайки вековните бижута от покойната кралица.

Коронацията на Чарлз III е историческо събитие, подготовката за което се наблюдава от целия свят. На 6 май 2023 г. монархът бе провъзгласен за крал на Великобритания в Уестминстърското абатство и получи скъпоценните регалии. В колекцията на Уиндзор има 142 от тях, украсени с 23 578 скъпоценни и полускъпоценни камъни – през времето предшествениците на Чарлз III са държали регалиите: Елизабет II, Джордж VI, Виктория и много други.

Атрибутите на властта един по един изчезват от музейните архиви на крепостта Тауър – короната на Свети Едуард вече е иззета и се подготвя за коронясването. Какви други бижута могат да се видят на церемонията и какви тайни крият в себе си?

Колие и обеци за коронация Garrard

Колие за коронация Garrard
Кралица Виктория, носеща огърлица и обеци по време на Златния си юбилей, 1887 г.

Историята на коронационната огърлица, която е направена от 25 градуирани диаманта и висулка с диаманти Lahore, започва с управлението на кралица Виктория. Възкачването й на трона през 1837 г. промени много в хода на британската история: жените тогава не можели да наследяват регалията, така че тронът преминава към чичо й, който възнамерявал да поеме повечето от бижутата на кралското семейство.

В продължение на няколко десетилетия светът наблюдавал съдебната борба за кралските бижута и през 1857 г. било решено те да бъдат прехвърлени на Виктория. В ръцете й, освен диамантената корона, колан, огърлица и обеци, има коронационна огърлица, която тя загубила заедно с някои други бижута. Бижутерската къща Garrard й подарява нова коронационна огърлица, девет диаманта за която са взети от жартиер и меч, и обеци, които също са носени на церемонията от Мария и Елизабет II.

Короната на Свети Едуард

Короната на Свети Едуард
Елизабет II по време на коронацията, 1953 г

Украшението за глава, носено от всеки монарх на Великобритания по време на коронацията, е създадено през 1661 г. за Чарлз II от короната на Свети Едуард Изповедник, английски монарх, царувал през XI век. Винаги помагал на бедните, но един ден в джоба му нямало дребни пари и той подарил на просяк пръстен със син сапфир. След известно време той се озовава в ръцете на поклонници, които връщат пръстена на монарха. Според тях по време на поклонението лунната светлина падала върху сапфира и осветявала пътя им. Оттогава камъкът се нарича чудотворен и се влага в короната.

Продуктът е изработен от злато и е украсен с 444 скъпоценни камъка. Това е корона с четири лилии и четири кръста, от които излизат дъги, свързващи се във връх – топка. Короната се оказва тежка, теглото й е 2155 килограма, поради което Виктория и Едуард VII отказали да я носят на коронацията, предпочитайки по-леката корона на Британската империя.

Пръстени на суверена и кралицата

Коронационни пръстени на краля и кралицата

По време на коронацията кралят и кралицата ще носят пръстени, символизиращи не само властта им, но и силния съюз между британските монарси и държавата. Избраникът на престолонаследника ще пробва пръстен, на върха на който има осмоъгълен рубин в златен обков, обрамчен от 14 диаманта. Погледнете дъгата на пръстена: в нея също са инкрустирани рубини. Украсата е създадена за Аделаида, съпругата на крал Уилям IV.

Бижу Rundell & Bridge било подготвено за монарха и също се използва в кралските церемонии след коронацията на Уилям IV през 1831 г. Пръстенът на суверена се състои от брилянтен разрез, в центъра на който са сапфири. Те олицетворяват шотландското знаме, и рубини, повтарящи формата на кръста на Свети Георги

Армили

Гривни от искреност и мъдрост, създадени за Елизабет II

Колекцията на монарси съдържа две златни гривни на искреността и мъдростта. Първоначално те са направени за Чарлз II. Продуктите са украсени с флорални орнаменти, в които червени, сини и зелени цветове хармонично се съчетават. Нови изящни 22-каратови златни ръкавици били създадени за Елизабет II като подарък. Отвътре са обшити с кадифе, а отвън са украсени със закопчалка под формата на роза от Тюдор и едва забележима гравюра на портрет на Елизабет II.

Символи на властта: кралски скиптър, кълбо и меч на милостта

Коронацията на Елизабет II, 1953 г
Коронацията на Елизабет II, 1953 г

След миропомазването на монарха му се дават символите на властта. Скиптърът се използва при всички коронации от възкачването на Чарлз II на престола през 1661 г. През 1910 г., специално за Джордж V, той е променен, украсен с мистериозния диамант Cullinan I, който се счита за най-големия камък в света, чието тегло достига 530,2 карата. Държавата е златна топка с диаметър 30 ​​сантиметра, увенчана с кръст, който напомня на краля и кралицата, че силата им идва от Бог. Силата е украсена с перлени линии, които я разделят на три континента, девет изумруда, 18 рубина, 9 сапфира, 365 диаманта, един аметист и един стъклен камък и се поставя в дясната ръка на монарха при коронацията.

Мечът от поколение на поколение се предава на британските владетели от Едуард Изповедника. Върхът му винаги символизира милостта на кралете към техния народ, поради което може да се види гълъб, олицетворяващ Светия Дух. Символът на властта е инкрустиран с 285 скъпоценни и полускъпоценни камъка, сред които: 94 диаманта, 53 рубина, 10 изумруда, четири сапфира и три шпинела.

Символи на властта на кралицата: скиптър и жезъл

Скиптър на кралицата-консорт
Кралски скиптър

Съпругата на краля се коронясва с него. След появата на първата кралица-консорт Мария от Модена през 1685 г. за нея са подготвени отделни регалии. Първоначално скиптърът е направен от скъпоценни камъни, специално взети назаем за церемонията, по-късно те са заменени с планински кристал. Жезълът е от слонова кост, а на главата му със златна топка седи гълъб със свити крила. Скиптърът на краля е с разперени крила.


Прочетете още: Как кралица Елизабет II усвои изкуството да бъде виждана но не и чувана

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: