Най-посещаваният музей на изкуството в света – Лувър

Най-посещаваният музей на изкуството в света – Лувър

Лувърът отново оглавява проучване за броя на посетителите на световните музеи за 2022 година.

Пандемията Covid-19 разтърси света на изкуството, но нищо не може да събори музея Лувър от върха на това проучване за броя на посетителите. Всяка година световните музеи за изкуство отчитат броя на посетителите си за предходната година и години наред Лувърът излиза на първо място.

Колко е броят на посетилите Лувъра през предходните години?

Отчетения брой посетители на Лувъра през 2022 г. е 7 726 321. Въпреки че това е с 20% по-малко спрямо 9,6 милиона души, посетили институцията през 2019 г., това е 173% повече спрямо 2021 г. На второ място в класацията са Ватиканските музеи, които Лувъра предхожда с 2,5 милиона посетителя.

Лувър 1
Снимка: Freepik.com

Докато музеите на други места се борят да възвърнат своите посетители отпреди пандемията, в Лувъра ограничават броя им, за да осигурят приятно изживяване. Дневните допустими влизания са намалени до 30 000, което трябва да стабилизира посещаемостта между 7,5 милиона и 8,5 милиона през 2023 г. Това е подобно на потока от хора, които музеят е имал преди 17 години и големият спад от над 10 милиона, посетители през 2018 г.

Данни, предоставени от другите световни музеи:

Други парижки музеи също са се представили добре в проучването. Musée d’Orsay е шести с 3,3 милиона посетители, само 10% по-малко от 2019 г. Центърът Помпиду е девети с 3 милиона, само 8% по-малко. Musée de l’Orangerie и Musée du Quai Branly също са в рамките на 10% от посетителите си за 2019 г.

Някои френски институции дори се справят по-добре, отколкото преди пандемията. Фондацията Louis Vuitton регистрира увеличение на цифрите си с една трета, от малко над милион през 2019 г. до почти 1,4 милиона миналата година, подпомогнато от хитовата изложба на колекцията Морозов, която имаше зашеметяващите 1,2 милиона посетители. Petit Palais скочи с 14% до 1,1 милиона.

лувър 2
Снимка: Freepik.com

Историческите къщи и дворци не са включени в списък, но Версайският дворец е посрещнал 6,9 милиона посетители през 2022 г. Лувърът запази първото си място само през 2021 г. поради статистическа аномалия. Китайските държавни музеи отчитат броя на посетителите си твърде късно, за да бъдат включени в проучването. Ако бяха част от него, тогава музея Гуангдонг в Гуанджоу, който има 3,8 милиона посетители през 2021 г., щеше да измести Лувъра. Но със строгите правила против Covid, засягащи броя на китайските посетители, това вероятно е било еднократно.


Прочетете още: Пътеводител на Миконос

Най-интересното от седмицата в Madamsko: