Безопасност при плуване: Как да предпазите децата си от удавяне?

Безопасност при плуване: Да предпазим децата си от удавяне

Докато плуването може да бъде забавно лятно занимание, то също така представя някои потенциално опасни сценарии, които родителите трябва да обмислят.

Удавяне може да се случи в редица ситуации, така че е важно да следвате правилните правила и разпоредби, когато се наслаждавате на водни дейности.

Съвети за безопасно плуване това лято

Независимо дали се намирате в обществен басейн или в открити води, експертите винаги се връщат към един и същ важен съвет: Бъдете бдителни. Според педиатъра д-р Лав превенцията на удавяне често се свежда до това да знаем къде се намират децата по всяко време. Може да изглежда прекалено, но това е основният начин за предотвратяване на случай на удавяне, особено при малки деца. „Най-важното е, че има някой, който обръща внимание и е наясно по всяко време къде се намира детето, защото това е причина номер едно децата да имат случай на удавяне“, споделя тя.

Ето няколко начина, по които можете да се уверите, че децата ви са в безопасност, докато плуват:

Прибирайте малките надуваеми басейни, когато не се използват

Ако поставите надуваем басейн в задния си двор, уверете се, че е достъпен за използване само когато наглеждате детето си. Винаги трябва да държите надуваемите басейни празни и изпуснати, когато не се използват. Това гарантира, че децата не могат да ги използват без ваш надзор.

Сладко момиченце, което играе в цветен надуваем басейн
Снимка: Freepik.com

Пазете зоната около басейните чиста

Поддържането на вътрешните мебели далеч от краищата на басейна също е важно, тъй като не позволява на децата да се катерят и да скачат в басейна по опасен начин.

Оградете басейна

Ако имате собствен басейн, уверете се, че е правилно ограден с ограда, висока най-малко 120 см., със самозаключваща се врата и без леснодостъпни дръжки за крака или ръце, по които малчуганите да се катерят. Също така се уверете, че до оградата не се държат мебели за басейн, които могат да се използват за катерене.

Назначете наблюдател

Независимо дали сте в обществен басейн или в задния си двор, малките деца трябва да бъдат наблюдавани през цялото време. Въпреки че това изглежда като очевиден съвет, може да стане хаотично по време на парти или тълпи от деца. Затова е важно поне един родител или настойник да държи очите си върху детето или децата през цялото време.

Весела млада двойка и малки дъщери, забавляващи се в открит басейн. Съсредоточете се върху момичето
Снимка: Freepik.com

Запишете децата си на уроци по плуване

Вече са широко разпространени бебешките уроци по плуване.  ако имате собствен басейн или често посещавате такъв или открити води. В същото време записването на бебета на уроци по плуване понякога може да даде на родителите фалшиво чувство за сигурност – така че е важно и да водите децата си на уроци по плуване и да бъдете техен водач, когато плуват.

Научете се как да правите сърдечен масаж на дете

За всяка сесия по плуване се уверете, че присъства възрастен, който е запознат със сърдечния масаж.

В басейна и извън него

Също така е важно да знаете, че опасностите около водата могат да възникнат на различни места. Когато става въпрос за много малки деца, удавянето не се случва непременно в големия басейн. Инциденти на удавяне може да включват домакински предмети като кофи, вани и дори малки надуваеми басейни, тъй като са необходими само 5 сантиметра вода, за да се удави дете.

Проверете времето

Едно нещо, което трябва да запомните, когато плувате, е да проверите местната прогноза за времето, както и всички предупреждения от спасителите. Не забравяйте да сте наясно и с приливите и скоростта на вятъра, за да знаете дали е безопасно да плувате или не. Трябва да можете да следвате тези инструкции, защото това може да се промени за части от минутата.

Жена навън в града проверява прогнозата за времето на мобилния си телефон
Снимка: Freepik.com

Избягвайте използването на плаващи устройства

Докато използването на плувки, водни крила и други надуваеми играчки обикновено е добре в басейн, използването им в открити води е различна история. Тъй като откритите води не са затворена и контролирана зона, може да има висок риск от инциденти.

Останете заедно

Особено при по-малки деца д-р Гроувър препоръчва да плувате на групи и да не ги оставяте без надзор. Поради непредвидимостта на вълните, вятъра и камъните, всеки трябва да бъде особено бдителен.


Прочетете още: Може ли горещата вана да бъде вредна?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: