HomeИНТЕРЕСНО„Как да се променим“ с Кейти Милкман

„Как да се променим“ с Кейти Милкман

„Как да се променим“ с Кейти Милкман Madamsko.com

„Как да се променим“ с Кейти Милкман

“Как да се променим“ е издадена през 2021 година. Книгата помага на читателите да преодолеят пречките, които срещат по пътя към успеха

Авторката разкрива кои са най-често срещаните проблеми като мързел, импулсивност и отлагане. Тя предлага редица научно доказани решения за справяне с всеки един от тях. Може би сте от хората, които мечтаят смело, знаят за важността на навиците и всяка сутрин си записват задачите за деня, но въпреки това не успявате да постигнете целите си. Какво трябва да направите? Какво е необходимо да промените ако сегашните ви техники не водят до успех?

Кейти Милкман говори точно за това. Тя смята, че всеки човек има нещо в живота си, което иска да промени, независимо дали това е да пести повече време, да се храни по-здравословно или да ограничи социалните мрежи. Авторката посвещава голяма част от кариерата си на това как хората могат да вземат по-добри решения. Една от най-големите грешки, които всеки човек допуска, когато се опитва да се промени, е да търси мигновено решение. Вместо това хората би трябва да се справят стратегически с трудностите, пред които са изправени. Според Кейти Милкман постигането на промяна наистина зависи от това какво стои на пътя ви.

мишена и стрели
Снимка: Freepik.com

Какво друго ще научите от „Как да се променим“?

Ако искате да промените живота си и да постигнете своите цели, трябва да се справите с недостатъците си един по един. Независимо дали първо преодолявате мързела, импулсивността или лошите навици, уверете се, че прилагате индивидуален подход към всеки един недостатък. Авторката предлага доста лесна стратегия за справяне със слабостите, която помага да се преодолеят една по една. Тя смята, че ако преследвате целите си по начин, който ви харесва, е по-вероятно да продължите. Много често хората имат нужда от подтикване, за да свършат нещо. 

Под подтикване Кейти Милкман разбира всеки инструмент, с чиято помощ се оказва влияние върху нечие поведение, без да се разчита на традиционните икономически механизми. Когато подтикваме, ние не използваме поощрение или информация, за да убедим човека да направи нещо. За да даде резултат подтикването и да промени поведението на човека, е важно ние самите да имаме готово решение.

Ако например наш близък забравя да рециклира, един от най-простите начини да му помогнем да го прави редовно е като му напомняме. Ние сме склонни да подценяваме способността си да забравяме. Често казваме, че няма да допуснем да забравим, но заради натовареното ежедневие се случва точно това. Така че, колкото и простичко да изглежда, напомнянето върши чудесна работа в много ситуации. Кейти Милкман дава блестящи съвети по отношение на поведението и промяната. Нейната книга „Как да се променим“ е предназначена за хората, които все не успяват да постигнат целите си, както и за тези, които искат да се променят, но не знаят как.

Новото начало може да улесни промяната

дневник със задължения и цели
Снимка: Freepik.com

Много от нас обичат да дават новогодишни обещания, защото те им помагат да започнат живота си отначало. 1 януари почти винаги е ден, изпълнен с много надежда и мечти. Старата година е отминала. Грешките, които сме допуснали, остават назад и гледаме смело към бъдещето. Има нещо прекрасно в новото начало. Авторката смята, че хората са по-мотивирани да постигнат целите си не само в началото на януари, но и при започването на нова седмица, нов месец, нов семестър или пък просто рожден ден.

Кейти Милкман и нейните колеги стигат до това заключение след проведени проучвания и експерименти. Защо определени дати и събития ни мотивират толкова много? Според авторката това е така, защото новото начало променя нашата гледна точка. То поставя дистанция между нашите предишни провали и новите опити, който предстои да направим. Новото начало заличава старите неуспехи. Ето защо някои дати са по-ефективни от други за започване на промяната. Авторката казва, че “новото началото е силен мотиватор и може да бъде наистина ефективно, ако го използваме като трамплин към промяната.“

Вашите приятели влияят на живота ви, така че ги избирайте внимателно

приятели скачат заедно на фона на залеза
Снимка: Freepik.com

Приятелите ви могат неволно да попречат на вашия напредък, ако непрекъснато дават непоискани съвети. Това, разбира се, не означава, че социалният ви кръг непременно създава проблеми. Връзките и познанствата могат да бъдат най-големия ресурс за промяна, ако ги използвате правилно. Една от причините приятелите да имат толкова голямо значение е, че хората са естествено податливи на натиск отвън. Това може да ви повлияе зле, но ако имате точните приятели, те могат да ви държат на правилния път.

Когато икономистът Скот Карел посещава Академията за военновъздушните сили на САЩ, той с изненада установява, че оценките на брат му близнак са по-високи от неговите. Още в гимназията Скот е по-добрият ученик, но нещо се променя, когато близнаците пристигат в

Академията. Години по-късно Скот Карел решава да разбере на какво се дължи тази промяна. Той открива, че решаващият фактор за добрите оценки на брат му е неговият кръг от приятели. Заобиколен е от трудолюбиви и умни кадети и това оказва силно влияние, като го мотивира да учи по-усърдно. Брата на Скот започва да чете и да се труди, както никога досега.

Всички ние трябва да внимаваме, когато избираме с кого прекарваме времето си. Независимо дали го разбираме, или не, нашите приятели влияят върху собствения ни успех.

Не отлагайте за утре, ако искате да постигнете успех днес

Кейти Милкман разкрива някои от най-често срещаните спънки, които пречат на хората да постигнат промяна. Част от тях са: мързелът, импулсивността, изкушенията и разбира се, отлагането. След като сте разбрали какво ви пречи да постигнете целите си, трябва да имате определен набор от решения. Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват хората, е отлагането. Всички от време на време прекъсваме работата, която трябва да свършим днес. Отлагаме миенето на прозорците, сгъването на прането, четенето на книгата, спортуването, спестяването за пенсия и какво ли още не.

Знаем, че вероятно трябва да започнем сега, но си казваме: „Може да почака до утре или другата седмица“. Времето обаче все не ни стига, за да свършим това, което искаме, и в крайна сметка отново се оказваме стресирани, разочаровани и неподготвени. Често сме отлагали толкова дълго, че вече изглежда неизбежно да започнем, каквото и да било. Добрата новина е, че нашата склонност да отлагаме може да бъде преодоляна. Авторката съветва читателите да обещаят пред свидетели какво искат да направят. Тази тактика се оказва изключително ефективна. След като оповестите целите си пред приятелите и семейство си, вие създавате мощен стимул да ги постигнете. Ако например напишете в Туитър, че започвате да пишете роман, бихте се почувствали неловко, ако не го завършите.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Походът към невероятното бъдеще на Илън Мъск

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: