HomeИНТЕРЕСНО17 май – Деня на българския спорт

17 май – Деня на българския спорт

17 май – Деня на българския спорт

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт – професионален празник на хората, работещи в областта на спорта.

Това решение е присъдено с Решение № 581 на Министерския съвет от 4 август 2006 г. в знак на почит към изключителния принос на българските спортисти, треньори и спортни деятели, прославили нацията.

На 17 май 1894 г. България става свидетел на преломен момент в своята спортна история

Пристигането на първата група учители по физическо възпитание от Швейцария бележи повратна точка в развитието на спорта в страната. Сред тези преподаватели-пионери са известни личности като Даниел Бланву, Алоис Бюнтер, Жак Фардел, Шарл Шампо, Луи Айер, Август Векер, Жорж дьо Региб, Виктор Роберти, Емил Кюпфер и Чарлз Дюванел.

Швейцарските учители Шарл Шампо и Луи Айер са всепризнати със значителната си роля в полагането на основите на спорта в България след Освобождението. Те представиха непознати досега спортни дисциплини като стрелба, лека атлетика, футбол и бокс. Допълнително донесоха спортна екипировка, включително първите боксови ръкавици и кожена футболна топка, внесени от Швейцария. Трябва да се отбележи, че Айер възпита чувство на патриотизъм наред със спортния дух, оставяйки трайно въздействие върху младите българи.

Луи Айер
Луи Айер

Друг интересен факт за Айер, е че той създава Юнашки легион от доброволци, с които участва в Балканската война. Години по-късно, през 1991 г. в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи неговото име. Също така, в негова чест са наименувани стадион в Силистра, улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.

Шампо притежава отличието да бъде първият участник на България в Летни олимпийски игри, представяйки страната по възхитителен начин на Олимпийските игри в Атина през 1896 г. Той се състезава в три дисциплини: успоредка, прескачане и кон с накрайници, постигайки забележително пето място на кон с накрайници.

От 2005 г. Денят на българския спорт се отбелязва ежегодно, като включва различни спортни събития и дейности в цялата страна

Този специален ден служи като почит към богатото спортно наследство на България и възможност за ангажиране на обществеността в честването на постиженията на спортистите. По този повод се организират множество спортни събития, показващи таланта и отдадеността на спортисти в различни дисциплини. Време е общностите да се съберат, да участват в спортни дейности и да прегърнат духа на състезание и другарство.

Денят на българския спорт не само отдава почит към миналото, но и насърчава настоящите и бъдещите поколения да се занимават активно със спорт и да дадат приоритет на физическото благополучие. Той служи като напомняне за дълбокото въздействие, което спортът оказва върху личностното развитие, насърчавайки дисциплината, работата в екип и здравословния начин на живот.

Стефка Костадинова
Стефка Костадинова
Снимка: БГНЕС

Прочетете още: Жасмина Гевезиева – Спортът като ключ към успеха

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: