HomeИНТЕРЕСНОНай-добрите тенденции в дизайна на банята за 2023 г.

Най-добрите тенденции в дизайна на банята за 2023 г.

Най-добрите тенденции в дизайна на банята за 2023 г.

Най-добрите тенденции в дизайна на банята за 2023 г.

Готови ли сте да освежите остарялото си пространство? Вижте кои са най-освежаващите идеи за баня според професионалистите.

Да, една добре обзаведена и семпла баня може да бъде необходимо „убежище“ за заети и изтощени родители. Неутралните цветове обаче не са единственият начин за постигане на спокойно пространство.

Според Маргарет Наев, директор на дизайнерската фирма M. Naeve в Хюстън, изборът на един ярък цвят може да има успокояващ ефект, подобен на традиционните неутрални нюанси. Наскоро тя преобрази баня, използвайки свежи изумрудени плочки по стените и тавана.

Нова тенденция: стил Moody Зелидж

плочки в стил Moody Зелидж
Снимка: Brian Wetzel

Има нарастващо търсене на керамика в наситени, драматични цветове и онлайн покупките отразяват тази тенденция. Според Klarna, популярно приложение за пазаруване, продажбите на сини плочки са се увеличили със зашеметяващите 5,195% през годината, докато покупките на черни плочки са се увеличили с 1,594%. Зелените плочки отбелязаха по-скромно, но все пак значително увеличение от 40% през първото тримесечие на тази година. Един стил, който е особено предпочитан, е плочката Зелидж, известна със своята груба и лъскава текстура, неправилна форма и живи нюанси, произхождаща от Мароко.

Британи Хакимфар, водещ дизайнер във Far Studio в Bryn Mawr, Пенсилвания, наскоро приложи тази тенденция, като постави тъмно сини плочки Зелидж в баня, украсена с матови стени от варова мазилка в подобен нюанс. Клиентите търсят текстура и неочаквана тоналност в декора на банята си, обясни тя. Вместо да се фокусирате върху шарки и ярки цветове, всичко е свързано с наслояване. Изборът на отразяващ Зелидж ѝ позволи да насити пространството в индиго, без да се насочва към мрачна емо естетика. „Светлината го озарява“, каза тя, подчертавайки уникалния чар на неравномерно фасетираните квадрати. „Всяка плочка е малко по-различна.“

От друга страна, гладките плочки и големите порцеланови, имитиращи мрамор, като тези на снимката по-долу, губят популярност и излизат от мода.

Популярни сега: меки и спокойни бели глобусни светлини

баня с меки и спокойни бели глобусни светлини
Снимка: Alex Zarour/Virtually Here Studios

Суровото осветление се превръща в нещо от миналото. Според Хема Персад, директор на нейното дизайнерско студио в Лос Анджелис, хората сега избягват от вграденото осветление, за да създадат по-привлекателна атмосфера. Популярността на стъклените глобуси нараства, тъй като те разсейват светлината. „Глобусът дава плаващ ефект, напомнящ естествена светлина“, обясни Пабло Пардо, дизайнер и основател на Pablo Designs, компания за осветление и производство, базирана в Сан Франциско.

От друга страна, сенчестите и осветителните тела, монтирани директно над огледалото, изпадат в немилост, тъй като хората търсят по-мека и по-ласкава схема на осветление в баните си.

Мебели от естествено дърво

Мебели за баня от естествено дърво
Снимка: Emily Followill

Според интериорния дизайнер Джесика Дейвис от Atelier Davis в Атланта, мебелите от естествено дърво, особено тези от бял дъб, осигуряват приятен контраст със стерилния вид на белите бани. Те добавят топлина и характер, като балансират твърдите повърхности на ваните, плочките и плотовете. Освен това дървото е по-устойчиво във влажна среда в сравнение с боядисаните повърхности. Вече не са на мода шкафове в сиви тонове.

Стилни стенни смесители и кранове

Стилни стенни смесители и кранове
Снимка: Douglas Friedman

Стенните кранове не само внасят очарователна ретро атмосфера във вашата баня, но предлагат и практически предимства. Според дизайнера от Сан Франциско Никол Холис, тези кранове създават място и добавят допълнителна нотка на елегантност. Изборът на традиционен смесител може да е безопасен избор, но изборът на стилната алтернатива може да повиши естетиката на вашата баня, като същевременно реши практически проблеми.


Прочетете още: Защо брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: