HomeМОДАЧанти, които никога няма да излязат от мода: класика в жанра

Чанти, които никога няма да излязат от мода: класика в жанра

Чанти, които никога няма да излязат от мода: класика в жанра

Чанти, които никога няма да излязат от мода: класика в жанра

В лудия водовъртеж от модни тенденции, които се сменят една друга, има чанти, които не губят своята актуалност от сезон на сезон и от година на година.

На първо място – класически модели чанти на Louis Vuitton, Chanel, Dior и не само. Някои от тях стават толкова редки с годините, че не само че не поевтиняват, а обратното – само поскъпват.

Вечните модели са най-добрата модна инвестиция. След като една от най-скъпите чанти в света беше продадена в Хонконг през юни 2017 г.. Известната западна журналистка Лора Крейк в статията си за Birkonomics за The Guardian сравнява придобиването с покупка на бижута или ретро автомобили. „Една чанта струва „само“ 2 милиона 320 хиляди хонконгски долара. Но на тази наистина страхотна Бъркин, ушита от светла крокодилска кожа и украсена с бяло злато и диамантени обкови, точното място е в музейната експозиция.“ Можете също така да инвестирате в по-евтини артикули, които ще ви служат добре дълги години. 

Чанта Hermes Birkin

Вляво - чанта Kelly, вдясно - Birkin
Вляво – чанта Kelly, вдясно – Birkin

Един ден през 1983 г., по време на полет от Париж до Лондон, се състояла съдбовна среща за модата: Джейн Бъркин и Жан-Луи Дюма седнали един до друг на меки кожени столове от бизнес класа. Тя е талантлива актриса и певица, той е ръководител на модна къща Hermès, основана преди повече от век от неговия прадядо Тиери Ермес. Полетът над Ламанша отнема малко повече от час, но между съседите последвал дълъг разговор. По време на разговора Джейн случайно изпуснала портфейла на Hermès, от който изпаднало цялото му съдържание.

Перфекционистката Биркин, събирайки нещата от пода на самолета, се оплакала на Дюма, че всички необходими документи не се побират в кожената папка. Дюма отговорил, че, уви, не може да я преработи, но може да се опита да реализира още една мечта на звездната актриса – идеалната кожена чанта. Джейн просто обяснила как си я представя, Жан-Луи начертал скица – и това било. По-късно се срещнали в работилницата и Бъркин видяла съня си, кръстен на нея.

Джейн Бъркин
Джейн Бъркин

Чантата Birkin веднага придобива невероятна популярност

в разцвета на ерата на показния лукс на Милениума Виктория Бекъм небрежно спомена, че държи стотици различни предмети у дома. Тази любов е разбираема: всяка чанта се изработва ръчно от кожарите на марката в парижко ателие, а процесът на изработката й е много трудоемък – около 18 часа.

Базовият модел днес струва 12 000 евро, но дори и да имате необходимата сума в портфейла си, не можете просто да влезете в бутика на марката и да излезете с чисто нов Birkin в ръце. Преди всеки, който искаше да получи своя екземпляр от култовата чанта, беше поставен в специален списък за чакане, но преди няколко години той беше ликвидиран… поради огромния хайп. Birkin понякога се носи във водещите бутици на марката, но както казват продавачите им, чантите свършват в деня на пристигането им и не знаят кога ще донесат следващия път.

Получаването на тази чанта е истинско търсене, така че е съвсем естествено такова нещо просто физически да не може да бъде сезонно придобиване.

Виктория Бекъм с чанта Birkin, 2006 г
Виктория Бекъм с чанта Birkin, 2006 г.
Ники Хилтън, 2017 г
Ники Хилтън, 2017 г.

Чанта Hermes Kelly

Чанта Kelly
Чанта Kelly

Парижката къща Hermès притежава и още една „персонализирана“ чанта, кръстена на друга популярна актриса от 20 век – Грейс Кели. Като цяло всичко, което било свързано с Грейс, която по-късно става принцеса на Монако, е покрито с магически ореол. Естествено, такава съдба е била подготвена и за любимия й модел чанта, превърнал се в символ на женската елегантност в средата на миналия век. Но малко хора знаят, че тя е създадена 20 години преди Кели да влезе в светлината на прожекторите: класическата пътна чанта, наречена sac haut à courroies, се появява за първи път през 1930 г. Неин автор е Робърт Дюма. Тя придобива широка популярност през 1956 г., когато Кели е снимана с нея на улицата в Ню Йорк.

Грейс Кели с чанта Kelly през 1956 г
Грейс Кели с чанта Kelly през 1956 г

Процесът на изработване на чанта Kelly не се различава много от този на Birkin: същите 18 часа, същият един майстор, който винаги гравира собственото си име от вътрешната страна на чантата. Разбира се, че така се получава всяка чанта – единична и по своему уникална и неповторима.

Лейди Гага
Лейди Гага
Миранда Кер
Миранда Кер

Лейди Диор

Dior също има „номинално“ копие – Lady Dior. Известната почти квадратна ватирана кожена чанта, украсена с четири метални ключодържателя, е създадена през 1994 г. от Джанфранко Фере: тогава тя се нарича Chouchou (за „любим“ на френски). Година по-късно една от тях беше в ръцете на принцеса Даяна, която просто се влюби в нея и практически никога не се раздели.

Подобно ветрило за модната къща е истински подарък отгоре: търговците на марката осъзнаваха феноменалното модно влияние на първата съпруга на принц Чарлз, както и на други. Затова още през 1996 г. чантата Chouchou е преименувана на Lady Dior – естествено, в чест на най-известния си собственик. 

Принцеса Даяна с чанта Lady Dior през 1995 г
Принцеса Даяна с чанта Lady Dior през 1995 г
Още една Lady Dior в колекцията на Даяна
Още една Lady Dior в колекцията на Даяна

Оттогава са минали повече от 20 години. Трима креативни директори се смениха начело на Christian Dior: от Ferre почетният пост премина към John Galliano, от него към Raf Simons, а след това за първи път култовата френска марка беше оглавена от жена, Maria Grazia Chiuri. Всеки от дизайнерите имаше свои собствени версии на емблематичната чанта, в която от каноничния Dior останаха само униформа и четири ключодържателя. Но едно нещо ги обединява – постоянната популярност и статус на една от основните it-чанти на всички времена, народи и марки.

Чанта Gucci Jackie

Друга икона на стила от миналия век, американската първа дама Жаклин Кенеди, също имала своя любима чанта. Вдовицата на 35-ия президент на Съединените щати особено харесвала бежовата чанта Constance hobo от Gucci, която през 1961 г. получава съкратена версия на името на своята господарка – чанта Jackie.

Такава „небляскава“ форма на чантата е повече от компенсирана от нейното практично удобство: Жаклин, работеща като редактор, особено оценила нейния обем. Първата дама и нейните снимки с тази чанта на рамото, които украсявали първите страници на всички западни вестници, значително допринесли за ръста на продажбите на италианската марка. Дори и сега, повече от половин век след модния триумф на трендсетъра на женската мода, класическият кожен скитник на Jackie с характерната катарама Horsebit може да бъде закупен в магазините на италианската марка. Феновете на Gucci на новата формация, която толкова активно създава настоящият творчески директор на марката Алесандро Микеле, могат да си купят чанта Jackie, украсена с маркови бродерии.

Класическа чанта Jackie
Класическа чанта Jackie
Текущата версия на чантата hobo, която може да бъде закупена на уебсайта
Текущата версия на чантата hobo, която може да бъде закупена на уебсайта

Чанта Chanel (2.55)

Класическата ватирана чанта с верига от Chanel е най-известната чанта в света. Още през 1929 г. Коко Шанел създава първата си версия на този утилитарен аксесоар, но, както всичко, което Великата мадмоазел прави тогава, той е предназначен изключително за дами от висшето общество и може да се носи само в ръце. Всичко се променя едва 26 години по-късно, когато емблематичният 2.55 вижда бял свят – черна ватирана кожена чанта, оборудвана с метална верижка, която позволява на собственичката да я носи на рамо. Революционното решение е продиктувано от Коко, която в мемоарите си признава, че постоянно забравя къде е оставила ръчната си дамска чантичка.

Коко Шанел през 1964 г
Коко Шанел през 1964 г
Джейн Фонда през 1965 г
Джейн Фонда през 1965 г

След още 30 години, 2.55, с помощта на Карл Лагерфелд, променя закопчалката от обичайната правоъгълна закопчалка на закопчалката Mademoiselle Lock (благодарение на 80-те години и тяхната страст към лога), а във верижката е вплетена и кожена панделка, без които Flap Bag вече не може да си я представим. През 2005 г. модният Kaiser пуска отново класическия 2.55 и оттогава обществеността често дава това име на всички подобни чанти, с изключение на онези модели, чието име е строго определено – Chanel Boy Bag, WOC, 31 rue Cambon и , разбира се, Габриел.

Ан Хатауей
Ан Хатауей
Бела Хадид
Бела Хадид

Сега във всяка колекция на модната къща присъстват ватирани чанти с верижна каишка и има истински лов за редки, некласически модели в добро състояние. Култовият статус се улеснява и от факта, че марката намалява тиражите всяка година, като не забравя да повишава цените. Сезонни колекции често могат да бъдат намерени при дистрибутори, които добавят своите нескромни маржове на печалба към цената на чантата.

Chanel SS19
Chanel SS19

Чанта Louis Vuitton Speedy

Емблематичният Speedy на Louis Vuitton съществува от повече от 50 години. Тази чанта е по-малка версия на голямата пътна чанта Keepall, създадена през 1930 г. от сина на основателя, Georges Vuitton. Известната английска актриса Одри Хепбърн, която се оплакала на Жорж, че не може да я носи всеки ден само заради внушителните й размери, беше фен на тази чанта – тогава той създава малко копие на тази чанта, наричайки я Speedy.

Одри Хепбърн с чанта Speedy през 1966 г
Одри Хепбърн с чанта Speedy през 1966 г
Мишел Уилямс с чанта Speedy през 2017 г
Мишел Уилямс с чанта Speedy през 2017 г

Изработена от телешка кожа с известните монограми Canvas, тя оцелява непроменена до началото на третото хилядолетие. През 1997 г. енергичният Марк Джейкъбс става първият творчески директор на новия Louis Vuitton, под чието ръководство марката за първи път пуска колекция от дрехи и бижута. Френската марка бе първата, която започна да си сътрудничи с артисти. Чантата Speedy, подобно на други продукти на модната къща, била своеобразно платно за творчески експерименти. Първият беше на Стивън Спрус и неговата известна колекция от графити през 2001 г.

Известната колекция графити на Стивън Спрус за Louis Vuitton, 2001 г
Известната колекция графити на Стивън Спрус за Louis Vuitton, 2001 г
Колекция на Jeff Koons за Louis Vuitton, 2017
Колекция на Jeff Koons за Louis Vuitton, 2017

Louis Vuitton SS19
Louis Vuitton SS19

Чанта Prada Galleria

Prada е основана през 1913 г. от Марио Прада и през същата година светът научава за нов начин за обличане на телешка кожа, който той нарече Saffiano. Младата марка чанти бързо става популярна сред те аристократи, не на последно място поради практичното й удобство. Най-известната чанта на марката е класическа мароканска чанта, която повече от половин век по-късно е наречена Galleria – в чест на бутика на марката в Милано, разположен в известната мека на шопинг-холиците от цял ​​свят. Става въпрос, разбира се, за Galleria Vittorio Emanuele, разположена отстрани на също толкова известната Миланска катедрала.

През 2006 г. филмът на Дейвид Френкел „Дяволът носи Прада“ излиза на широкия екран. Лентата, която разказва за работата на главния редактор на модно списание Миранда Пристли в изпълнение на Мерил Стрийп, се превръща в най-добрата реклама за марката и особено за нейните чанти. Вярно, Пристли не се появява в кадър с Galleria, а с друг модел – но на кого му пука щом в крайна сметка продажбите на култовата италианска марка след излизането на пазара са нараснали?

Prada SS19
Prada SS19

Прочетете още: Докоснете се до най-добрите тенденции в чантите за лято 2023 г.

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: