HomeИНТЕРЕСНОДетска гледна точка върху интелигентните машини

Детска гледна точка върху интелигентните машини

Детска гледна точка върху интелигентните машини

Детска гледна точка върху интелигентните машини

Ново проучване разкрива как децата гледат на интелигентните машини като прахосмукачките робот и виртуалните асистенти.

От ранна възраст децата често развиват връзка с интелигентните машини, възприемайки ги като същества с мисли, чувства и дори морал. Скорошно проучване хвърля светлина върху тази интригуваща тенденция, предполагайки, че третирането на машини като ChatGPT, прахосмукачките робот и виртуалните асистенти като събратя може да е дълбоко вкоренено в нашето поведение.

Израстване с интелигентни машини

В днешния свят „интелигентните“ машини са станали неразделна част от живота ни. Милиони деца са били свидетели на присъствието на прахосмукачки робот, които се разхождат из домовете ни. По същия начин мнозина са свикнали учтиво да молят виртуалните асистенти, като Alexa, да пуснат любимите им песни или предавания. Но как децата възприемат тези сложни технологии в собствените си пространства?

дете разговаря с виртуален асистент кутия
Снимка: Isolde Raftery

Машини с обрат

Тези технологии са особено интересни, защото за разлика от хората им липсват физически характеристики като лица или тела. Въпреки това, те проявяват подобно на хората поведение по контрастиращи начини. Прахосмукачките се движат автономно и постигат физически цели, докато асистентите участват в разговорни взаимодействия, но им липсва мобилност.

Гледните точки на децата за морала на машината

Изследователски екип, ръководен от Тамар Кушнир от университета Дюк (Северна Каролина), заедно със студентите Тереза Фланаган и Гавин Уонг, изследва възгледите на децата за тези технологии. Те провеждат проучване, включващо 127 деца на възраст от 4 до 11 години, като им представят различни технологии в действие. Впоследствие децата отговарят на въпроси относно мислите, чувствата и моралната позиция на машините.

Детското възприятие

Повечето деца били запознати с умните машини, като ги разпознавали като компютри, а не като хора. Въпреки това по-малките деца по-специално вярвали, че дори тези на пръв поглед опростени машини могат да притежават мисли и чувства. Те приписвали глад, гъделичкане и независимо мислене на тези машини.

дете гледа любопитно виртуален асистент кутия
Снимка: Sharomka / Shutterstock

Разбиране на висшите умствени функции

Проучването установява, че начинът, по който машините си взаимодействат, влияе върху възприятията на децата, особено по отношение на висшите умствени функции. Децата вярват, че виртуалният асистент, със своите способности за разговор, е по-вероятно да притежава мисли и морално разбиране, отколкото мълчаливата прахосмукачка робот. Те обаче признават, че и двете машини могат да изпитват глад или гъделичкане. По-малките деца също смятат, че и двата вида машини могат умишлено да причинят вреда, като например прахосмукачката, която целенасочено минава през пръстите на краката или асистентът, която казва обидни неща. По-големите деца са по-малко склонни да приписват чувства или намерения на машините, вероятно поради повишени когнитивни способности или по-добро разбиране на ограниченията на машините. Въпреки това дори по-големи деца признават, че машините може да притежават някакво ниво на мисли и чувства.

Прозорец към взаимодействието човек-машина

Това проучване предоставя ценна представа защо хората често възприемат системите с изкуствен интелект като притежаващи умове – изглежда това е присъща интуиция, развита в ранна детска възраст. Системите, базирани на език, като Alexa, са склонни да предизвикват по-силно усещане за машина, въпреки че постигането на цели в реалния свят, като това на прахосмукачките, може да бъде по-добър показател за интелигентност. Насърчително е, че склонността на децата да се отнасят любезно към машините е в съответствие с идеята за уважение и оценяване на всички форми на живот.


Прочетете още: Безопасност при плуване: Как да предпазите децата си от удавяне?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: