HomeКРАСОТА5 причини да почиствате четките си за грим поне веднъж седмично

5 причини да почиствате четките си за грим поне веднъж седмично

5 причини да почиствате четките си за грим веднъж седмично

5 причини да почиствате четките си за грим поне веднъж седмично

От какво значение е редовното почистване на четката за безупречна кожа и грим?

Почистването на четките ни за грим може да не е най-вълнуващата задача, но също като ходенето на фитнес, чувството за постижение и радостта от използването на искрящо чисти четки на следващия ден го правят полезно.

Освен усещането за удовлетворение, почистването на четките играе решаваща роля в грижата за кожата и нанасянето на грим.

В скорошно проучване, проведено от Huffington Post, беше разкрито, че само 61% от жените почистват четките си за грим веднъж месечно или повече. Шокиращо, 39% от жените почистват четките си по-малко от веднъж месечно, а 22% признават, че никога не са ги почиствали.

За да направим това основно занимание по-приятно, може да опитаме да включим забавни дейности. Докато почистваме четките си, можем да нанесем маска за лице, да слушаме подкаст или музика, да разговаряме с приятел или просто се насладим на спокойния момент. Ще бъдем изумени колко бързо лети времето и колко задоволително е да видим как четките ни се трансформират.

мръсни четки за грим
Снимка: Freepik.com

Нека се задълбочим в петте основни причини, поради които почистването на вашите четки за грим е от решаващо значение

1. Защитаваме кожата си

Мръсните четки натрупват себум, примеси, замърсяване, прах, натрупване на продукти и дори вредни бактерии като стафилококи, стрептококи и ешерихия коли. Също така, замърсените четки са в основата на проблемите с акнето и появата на пъпки. Редовното почистване на четки, използвани за кремообразни продукти, като четки за фон дьо тен, е особено важно за предотвратяване на натрупване на продукта и потенциално увреждане на кожата.

2. Подобряваме нанасянето на грим

Мръсните четки, пълни с натрупване на продукт, възпрепятстват качеството на нанасянето и смесването на нашия грим. Дори и с най-добрите четки, постигането на безупречен външен вид става предизвикателство, споделят BeautybyAne. Натрупването на продукта влияе върху формата на четката, улавянето на пигмента и възможностите за смесване. Редовното почистване помага за поддържане на формата на четката и осигурява прецизно и точно нанасяне.

3. По-дълъг живот на четката

Инвестицията в четки за грим заслужава подходяща грижа. Редовното почистване предотвратява втвърдяването на косъмчетата, чупливост, загуба на форма или повреждане и обезцветяване с течение на времето. Чрез премахване на стар грим, мръсотия и натрупване на масло, можем да защитим дълготрайността на нашите четки и да запазим тяхната ефективност.

4. Избягваме кръстосано замърсяване

Мръсните четки представляват риск от кръстосано замърсяване, прехвърляне на бактерии и примеси върху нашите продукти за грим. Редовното почистване не само поддържа четките ни в оптимално състояние, но също така гарантира хигиената и безопасността на продуктите, които използваме ежедневно.

5. По-добра хигиена на кожата

Почистването на четката трябва да стане неразделна част от седмичната ни рутина за красота и грижа за кожата. Почистването трябва да включва и други инструменти и апликатори, като извивачи за мигли, ленти за коса, пинсети и на  последно място, но не и по важност – вътрешността на чантата ни за гримове. Постоянната рутина на почистване допринася за цялостното здраве и хигиена на кожата.

Позитивно искрена жена държи козметични четки за нанасяне на декоративен грим, стои с голи рамене, държи очите затворени, носи лента за глава, изолирана върху бежов фон. Щастлив гримьор с естествена красота
Снимка: Freepik.com

Често срещани грешки при почистване и експертни съвети

Сега, след като разбрахме важността от редовното почистване на четката за грим, нека разгледаме някои често срещани грешки, които трябва да избягваме и експертни съвети, за да направим процеса по-лесен и по-ефективен.

1. Пренебрегване на честотата

Почистването на четките ни трябва да бъде поне седмичен ритуал. Въпреки това, за четки, използвани с течни или кремообразни продукти, като четки за фон дьо тен или коректор, най-добре е да ги почистваме на всеки 3-4 дни, за да предотвратим натрупването на продукта и развитието на бактерии.

2. Използване на груби почистващи препарати

Трябва да използваме нежни, но ефективни почистващи препарати, специално предназначени за четки за грим. Силните почистващи препарати могат да почистят косъмчетата от естествените масла и да повредят текстурата им.Можем да потърсим препарати за почистване на четки, които са антибактериални, pH-балансирани и не съдържат агресивни химикали. В случай че не разполагате с такива препарати – измиването със сапун също е толкова ефикасно.

3. Правилна посока на четкане

Когато почистваме четките си, трябва да внимаваме за посоката, в която четкаме косъмчетата. Правилно е да четкаме по посока на косъмчетата, за да запазим формата и целостта им. Четкането срещу косъма може да причини ненужно откъсване и повреда.

4. Неправилно изплакване

Трябва да изплакваме обилно четките си под хладка вода, докато водата стане бистра. Също така, е добре да избягваме да ги изплакваме с гореща вода, тъй като това може да повреди структурата на космите. Трябва да се уверим, че сме изплакнали всички следи от сапун или почистващ препарат, за да предотвратим оставането на остатъци върху четките.

5. Неправилно изсушаване

След почистване внимателно трябва да изстискаме излишната вода от косъмчетата с помощта на чиста кърпа. След това да преоформим косъмчетата в оригиналната им форма и поставим четките върху кърпа или постелка за сушене. Не е препоръчително да ги оставим изправени, докато се сушат, тъй като водата може да проникне в накрайника и да разхлаби косъмчетата. Нека четките да изсъхнат напълно, преди да ги използваме отново.

Съвет: За да изсъхнат най-добре и да не се деформира четката, може да използвате уреди като този на снимката по-долу:

Експертни съвети за безпроблемно почистване

Инвестирайте в инструменти за почистване на четки. На пазара има широка гама от инструменти за почистване на четки. Силиконовите подложки и текстурираните ръкавици могат да помогнат за почистване на косъмчетата и премахване на упоритите натрупвания на продукти по-ефективно.

Създайте график за почистване. За да сме в крак с рутинното си почистване на четки, трябва да създадем график, който работи за нас. Независимо дали с напомняне на телефона си или определяне на конкретен ден от седмицата, последователността е ключова за поддържането на чисти четки.

Не забравяйте, че инвестицията, която правите в почистването на вашите четки, се изплаща под формата на безупречно нанасяне на грим, по-здрава кожа и удължен живот на четката. Така че, направете приоритет да приемете редовно рутинно почистване и да издигнете играта си за красота.


Прочетете още: Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: